ALU profili za LED trak

SLIM ALU profili

Namen: Za nadgradno montažo na vse vrste površin. Zaradi majhne višine zasedejo najmanj prostora. Zaradi višine imajo v primerjavi s profili DEEP manj enakomerno razpršitev svetlobe, ob direktnem pogledu so LED diode bolj opazne.

DEEP ALU profili

Namen: Za nadgradno montažo na vse vrste površin. Zaradi večje višine imajo v primerjavi s profili SLIM bolj enakomerno razpršitev svetlobe, ob direktnem pogledu so LED diode manj opazne.

VGRADNI ALU profili

Namen: Za vgradno montažo v pohištvo ali v strop.

VGRADNI KNAUF ALU profili

Namen: Za vgradno montažo v strop iz mavčnih (knauf) plošč. Ima posebna zakrilca, ki se jih obdela z mavčnim kitom, zato je na zunaj viden samo pokrov LED traku.

KOTNI ALU profili

Namen: Za nadgradno, kotno montažo na vse vrste površin.
Pomoč pri nakupu
Predstavitev

Kaj je naloga ALU profilov?

Aluminijasti profili so po tržišču znani tudi kot LED profili, aluminijasti kanali za LED, ekstruzijski kanali ali LED kanali. Njihova osnovna naloga je olajšati montažo LED traku, izboljšati hlajenje LED diod in estetsko izboljšati izgled montaže, pri neravnih in hrapavih površinah pa LED trakovom zagotovijo optimalen oprijem lepila. Alu profili niso obvezni, LED trakovi se lahko prav tako prilepijo kar direktno na površino, kot je les, plastika ali beton, jih pa zaradi spodaj navedenih prednosti vseeno priporočamo.

DIY izdelava svetilke z ALU profili

Zaščita LED traku

ALU profili ščitijo LED trakove pred dejavniki okolja, kot so človeški dotik, toplota, vlaga, umazanija in voda. V ponudbi sicer nimamo profilov, ki bi bili popolnoma vodotesni in bi se jih dalo potopiti v vodo, zato so vsi ALU profili v ponudbi so primerni predvsem za notranjo uporabo. Popolnoma primerni pa so za montažo v vlažnih okoljih, kot sta kuhinja in kopalnica, pokrov nudi popolno zaščito pred kapljicami vode in vlago v zraku, nizke napetosti, na katerih delujejo LED trakovi, pa popolnoma onemogočijo nevarnost električnega udara.

Osvetlitev v robu postelje v spalnici

Svetlobni učinki ALU profilov in njihovih pokrovov

ALU profili so na voljo z različnimi vrstami in barvami pokrovov. Ti so lahko prozorni, 50% mlečni (semi-clear) ali 100% mlečni. Prosojnost pokrova profila pri direktnem gledanju v LED trak spremeni obris diod. LED diode se pri prosojnem pokrovu ALU profila vidne očitno, zato ta tip pokrova uporabimo, ko želimo, točkasto svetlobo. Pri mlečnem pokrovu pa se te točke zabrišejo, svetloba postane bolj enakomerna. Pri uporabi LED trakov z večjo gostoto LED diode (npr. 120 na meter) pa je svetloba LED diod ob direktnem gledanju ALU profila skoraj neprekinjeno enakomerna.

Smer svetlobe

Ker imamo v ponudbi več različnih tipov ALU profilov, ki se med seboj razlikujejo po velikosti in obliki, lahko z izbiro kotnih profilov, določimo drugačen kot svetlobe LED traku. Običajni tip profila kot je na primer SLIM ali VGRADNI, imata LED trak nalepljen vodoravno. Pri uporabi KOTNIH ALU profilov, je LED trak nalepljen pod kotom, ki je lahko 30°, 45° ali 60°, odvisno od tipa profila. Takšen način montaže je primeren za dekorativno osvetlitev polic, ali funkcionalno osvetlitev kuhinjskega pulta, ko želimo ALU profil namestiti v kotu, svetlobo pa želimo enakomerno razpršeno po celotni površini kuhinjskega pulta ali police.

Vgradnja ALU profilov za LED trak v spodnjo stran stopnic

Trajnost LED diod in hlajenje

ALU profili so narejeni iz aluminija, kateri je med vsemi kovinami eden izmed najboljših prevajalcev toplote. Pomagajo enakomerno porazdeliti toploto iz LED trakov, s tem omogočajo nižjo delovno temperaturo LED diod, to pa podaljšuje življenjsko dobo LED traku. Poleg tega pa imajo ALU profili še eno dodatno korist pri trajnosti. So namreč popolnoma gladki in ravni, kar pomeni, da je stik lepila LED traku z profilom skoraj večen. LED trakovi montirani v ALU profilih skoraj nikoli ne odstopijo, za razliko od montaže na neravne in hrapave površine, kjer lahko LED trakovi odstopijo po parih mesecih ali letih delovanja.

LED razsvetljava v kuhinji

Estetika

LED trakovi delujejo na nizki napetosti in nizki temperaturi, zato so kot taki, primerni tudi za direktno montažo na površine kot so les, plastika in podobno. Uporabo profilov svetujemo primarno zaradi estetskih razlogov, pri montaži LED trakov na vidnih mestih, kot so razne površine delov pohištva, je namreč izgled končnega rezultata dosti lepši pri uporabi ALU profilov.

Kakšne vrste ALU profilov obstajajo?

Na trgu danes obstaja ogromno vrst ALU profilov, v glavnem pa se razlikujejo po tipu montaže, dimenziji in barvi. V naši ponudbi imamo tri glavne tipe ALU profilov, to so SLIM, VGRADNI in KOTNI. SLIM profili so klasični, montaža je na površino (nadgradna), LED trak pa se nalepi direktno pod pokrov profila, vodoravno. VGRADNI profili potrebujejo za montažo v pohištvo utor, katerega je možno izrezati z mizarskim rezkarjem. Ta tip profila je za montažo težji, saj zahteva profesionalno orodje in ogromno natančnosti, saj mora biti utor povsem raven in mora imeti enako širino kot ALU profil. LED trak se prav tako namesti direktno pod pokrov, vodoravno. V ponudbi imamo še KOTNE profile, ki so namenjeni montaži v kotih pohištva. Dobavljivi so s 30°, 45° in 60° koti, na pohištvo se montirajo na površino (nadgradno). LED trak se v ALU profil namesti pod kotom.

Vgradnja ALU profilov za LED trak v dekorativne police

Kakšne barve ALU profilov so v ponudbi?

V ponudbi imamo tri barve, to so srebrna, bela in črna barva. Srebrna in črna barva sta osnovni barvi eloksiranega aluminija, ALU profili niso lakirani in so zato mat videza, imajo pa rahlo hrapavo teksturo. Bela barva je lakirana, zato ima ALU profil sijajno in gladko teksturo. Pokrovi se razlikujejo po prosojnosti, v ponudbi imamo prozorne, 50% mlečne in 100% mlečne pokrove.

Indirektna LED razsvetljava v dnevni sobi