Kako izbrati pravilen pokrov za ALU profil?

Različni projekti, različne zahteve

Eno najpogostejših vprašanj, ki jih prejmemo v zvezi z nakupom profilov, je poleg izbire samega profila, definitivno izbira pokrova za profil. Odgovor tukaj je odvisen predvsem od želje stranke in zahtev posameznega projekta. Tukaj so zahteve strank lahko zelo specifične, ponekod je zahtevana točkasta svetloba, drugje mora biti svetloba povsem enakomerna. Ponekod je svetloba, ki jo LED trak odda v prostor, funkcionalna in mora zato biti prepustnost pokrova čim večja. Spet drugje sama svetloba ni tako pomembna in služi samo dekorativnemu namenu.


Enakomernost svetlobe in izguba svetilnosti

Mlečna barva pokrova praviloma ustvari bolj enakomerno svetlobo, a obenem zmanjša svetilnost LED traku. Pri pokrovu prozorne barve manjše svetilnosti ni, ampak so LED diode jasno vidne. Zato je glavni izziv tukaj najti pravo razmerje med enakomernostjo svetlobe ob direktnem pogledu v LED trak in izkoristkom – to je svetlobo, ki pride čez pokrov profila in osvetli prostor ali površino. Ker pa sta enakomernost svetlobe in izkoristek povezana še z drugimi faktorji, kot samo z barvo pokrova, smo za vas pripravili ta članek.


Kakšen je izgled, ko je LED trak ugasnjen?

Na to vprašanje je najlažje odgovoriti kar s fotografijami, kjer so razlike lepo opazne, v živo ni bistvenega odstopanja. LED diode so pri nekaterih pokrovih jasno vidne, pri drugih pa popolnoma skrite. Na fotografijah se jasno opazi tudi razlika med KLIK in SLIDE/SLIP pokrovi, ki so drugače označeni z isto barvo. Razlog za to je v materialu, KLIK pokrovi so debelejši in so narejeni iz PMMA plastike. SLIDE/SLIP pokrovi so tanjši in so narejeni iz PC/PP plastike. Zato so prozorni KLIK pokrovi manj prozorni kot prozorni SLIDE/SLIP pokrovi. Mlečni KLIK pokrovi pa so manj mlečni kot mlečni SLIDE/SLIP pokrovi. Razlika je opazna na slikah zgoraj, kot tudi v živo.


Kako enakomerna/točkasta je svetloba pri prižganem LED traku?

Odgovor na to vprašanje je dosti težji in je odvisen od več faktorjev. Razlike tukaj ni mogoče prikazati na fotografiji, saj zaradi osvetlitve prostora in zaradi omejitev pri fotografiranju z digitalnim fotoaparatom ni mogoče prikazati realne razlike. Praviloma je enakomernost svetlobe pri prižganem LED traku obratno sorazmerna s prepustnostjo pokrova. Bolj kot je pokrov mlečen, bolj enakomerna je svetloba in manjša je propustnost, kar posledično pomeni slabši izkoristek. Izkoristek in enakomernost sta torej obratno sorazmerna, odvisna pa sta od naslednjih faktorjev.


Izbira pokrova ALU profila

Bolj kot je pokrov mlečen, manj so ob direktnem pogledu vidne pike LED diod, posledično pa je manjša tudi svetilnost, ki pride čez pokrov. Prozorni pokrovi skoraj nimajo vpliva na končno svetilnost, 50% mlečni pokrovi poberejo 20-30% prvotne svetilnosti LED traka, 100% mlečni pokrovi pa poberejo 40-50% prvotne svetilnosti LED traka, odvisno od višine ALU profila.

Različne prosojnosti pokrovov

Višina ALU profila

Večja, kot je višina ALU profila, oziroma razmak med LED trakom in pokrovom, bolj enakomerna je svetloba in manj so ob direktnem pogledu vidne pike LED diod. Posledično pa je manjša svetilnost, ki pride čez pokrov. To pravilo velja samo za 50% mlečne in mlečne pokrove, pri uporabi prozornega pokrova ta razmak nima vpliva. Uporaba mlečnih pokrovov na višjih profilih zato dodatno pobere približno 20% prvotne svetilnosti LED traka. Prednost te vrste ALU profilov je v končnem izgledu, prižgan LED trak ima ob direktnem pogledu popolnoma enakomerno svetlobo.

Razmak med pokrovom ALU profila in LED trakom

Barva notranjosti ALU profila

Črna barva ima v primerjavi z belo in srebrno barvo nižjo svetlobno odbojnost. Zato profil črne barve v primerjavi z belimi in srebrnimi pobere nekje 5% prvotne svetilnosti LED traka.

Črna barva zmanjšuje svetilnost LED traku

Gostota LED diod na LED traku

Večje, kot je število LED diod na enem metru LED traku, bolj enakomerna je svetloba in manj so ob direktnem pogledu vidne pike LED diod. Za točkasto svetlobo zato svetujemo LED trak z manj LED diodami na meter, v naši ponudbi lahko najdete LED trak s 60 diodami na meter. V primerih, ki zahtevajo bolj enakomerni svetlobo, pa svetujemo LED trak s čim več LED diodami na meter. V naši ponudbi lahko najdete 120 diod na meter. Na sliki sta prikazana LED trakova s 30LED/m (zgoraj) in 120LED/m (spodaj). Za najbolj enakomerno svetlobo, kjer točke sploh niso vidne, svetujemo uporabo LineaCOB LED traku, ki zaradi nove LineaCOB tehnologije sveti neprekinjeno.

Gostota LED diod na LED traku

Svetilnost LED diod na LED traku

Večja, kot je svetilnost posamezne LED diode na LED traku, bolj enakomerna je svetloba in manj so ob direktnem pogledu vidne pike LED diod. V primeru, ko je LED trak priklopljen na zatemnilnik, se ob zatemnjevanju na nižjih stopnjah pojavijo jasni obrisi LED diod. Ta pojav dogaja pri čisto vseh vrstah LED trakov, profilov in pokrovov. Na sliki sta prikazan LED trakova enakega tipa, zgornji je zatemnjen na 50%, spodnji je na 100%.

Svetilnost LED diod na LED traku

Tabela prepustnosti posameznega profila/pokrova


PROZOREN SLIP/SLIDE 50% MLEČEN SLIP/SLIDE MLEČEN SLIP/SLIDE PROZOREN KLIK MLEČEN KLIK
SLIM S 100% 85% 60% 95% 70%
SLIM M in L 100% 85% 60% 95% 70%
SLIM XL 100% 85% 60% Ne obstaja Ne obstaja
VGRADNI S 100% 85% 60% 95% 70%
VGRADNI M in L 100% 85% 60% 95% 70%
KOTNI S 100% 85% 60% Ne obstaja Ne obstaja
KOTNI M in L 100% 85% 60% 95% 70%
DEEP S 100% 75% 35% Ne obstaja Ne obstaja
DEEP M 100% 70% 30% Ne obstaja Ne obstaja
VGRADNI KNAUF S* Ne obstaja Ne obstaja Ne obstaja 95% 45%
VGRADNI KNAUF M* Ne obstaja Ne obstaja Ne obstaja 95% 45%
VGRADNI KNAUF L* Ne obstaja Ne obstaja Ne obstaja 95% 45%

Pri profilih črne barve je prepustnost zaradi nizke svetlobne odbojnosti črne barve približno 5% manjša kot pri srebrnem ali belem profilu. Zgornji podatki veljajo za profile bele in srebrne barve.

* Vgradni ALU profili za KNAUF imajo zaradi boljšega svetlobnega izkoristka v notranjosti neobdelan aluminij, ki ima višjo svetlobno odbojnost. Zato je izkoristek približno 5% večji kot pri navadnem srebrnem ali belem profilu.


Kako torej v praksi izbrati pokrov, ki bo kar najbolje zadovoljeval potrebe?


V kolikor izgled ob direktnem pogledu v LED trak ni pomemben, pomembna pa sta svetilnost in izkoristek, svetujemo uporabo prozornega ali 50% mlečnega profila. Med njima je približno 10-20% razlike v prepustnosti, kar pa v praksi ne predstavlja opazne razlike.


V kolikor je izgled ob direktnem pogledu v LED trak pomemben in želite čimbolj enakomerno svetlobo, pri tem pa prav tako želite čim večjo svetilnost, svetujemo uporabo mlečnega pokrova v nižjem profilu. Obrisi LED diod oziroma posamezne pike so vidne minimalno, pri izbiri moči LED traku in dolžine pa upoštevajte približno 30-40% manjšo propustnost.


V kolikor je izgled ob direktnem pogledu v LED trak pomemben in želite čimbolj enakomerno svetlobo, pri tem pa prav tako želite čim večjo svetilnost, svetujemo uporabo mlečnega pokrova v nižjem profilu. Obrisi LED diod oziroma posamezne pike so vidne minimalno, pri izbiri moči LED traku in dolžine pa upoštevajte približno 30-40% manjšo propustnost.