SecuCert seal

Top 6 vprašanj pri nakupu LED trakov

1. Kaj vse je potrebno za delovanje LED traku?

Vse sestavne dele, potrebne za delovanje LED traku, smo podrobno opisali v članku Instant vodič pri nakupu LED traka.

2. Potrebujem LED trak za osvetlitev kuhinje/ambientalno osvetlitev/osvetlitev polic?

Domišljija pri uporabi LED trakov nima meja, uporabijo se lahko skoraj kjerkoli. Za najpogostejše namene svetujemo uporabo LED traku:
- razsvetljava kuhinjskega pulta: POWER LED trak
- ambientalna indirektna razsvetljava stropa: DECO ali UNI LED trak
- razsvetljava steklenih vitrin, lesenih polic in regalov: SPOT ali DECO LED trak
- razsvetljava predalov in omar: DECO LED trak
- razsvetljava ozadja televizorja: DECO LED trak
- razsvetljava nadstreška ali terase: UNI ali POWER LED trak

3. Ali lahko LED trak upogibam?

LED trakovi so ploščati, zato jih lahko upogibamo samo gor/dol. Če želimo narediti zavoj, je najbolje LED trak prerezati in vmes dati kabel ali pa uporabiti konektor.

4. Ali so LED trakovi/daljinci/napajalniki/kontrolerji kompatibilni z tistimi drugih proizvajalcev?

Da. Sestavni deli našteti zgoraj se lahko uporabijo skupaj kljub temu, če so od drugega proizvajalca. Pomembno je samo, da prej preverimo, da vse komponente delujejo na isti napetosti, to je na 12V.

5. Ali za montažo v kuhinji/kopalnici/zunaj potrebujem vodoodporni LED trak?

LED trakovi v naši ponudbi delujejo na napetost 12V, ki človeku ni nevarna, zato stik z vodo ni nevaren. Kljub temu pa pri uporabi LED traku v kopalnicah, kuhinjah in pokritih zunanjih prostorih svetujemo uporabo alu profila, ki možnost stika z vodo prepreči. Uporabo vodoodpornih LED trakov odsvetujemo, ker imajo vodoodporni LED trakovi zaradi silikonske zaščite dosti krajšo življenjsko dobo. V naši ponudbi zaradi tega razloga noben LED trak nima vodoodporne zaščite.

6. Kakšna je optimalna poraba napajalnika? Ali je lahko non-stop priklopljen?

Napajalnik je v praksi najbolje obremeniti do 80-90% njegove nazivne moči. Formula za izračun optimalne moči je:
Moč napajalnika = Poraba LED traku/meter * dolžina v metrih * 1.15
Napajalniki za LED trakove so tako imenovani switcher napajalniki, ki jih uporabljamo tudi za napajanje računalnikov, televizij, modemov, telefonov. Takšni napajalniki so lahko priklopljeni na napetost tudi ko porabnik ni vklopljen (TV, LED trak, računalnik), pri tem pa imajo zanemarljivo porabo in zanemarljiv učinek na življensko dobo napajalnika.
Kakšno barvo priporočate za razvetljavo stopnic, toplo belo ali hladno belo? ( Marjan , 29/03/2017 )
Barva svetlobe je načeloma odvisna od vašega okusa. Za bivalne prostore se sicer bolj priporoča toplo belo. V kolikor pa imate ostalo razsvetljavo na hodniku s hladno belo svetlobo, pa mogoče raje izberete slednjo, da ne bo preveč razlike med barvami.
Ali se morata kontroler in daljinec "videti" za delovanje, ali je lahko kontroler vgrajen v strop?
( Klemen, 22/02/2017 )

RF kompleti delujejo na radijski povezavi, zato sprejemnik ne rabi biti viden. IR kompleti pa delujejo na infrardeči povezavi, zato mora biti sprejemnik viden daljincu.


Imam kuhinjo dolgo 2,40m in me zanima kaj vse potrebujem za osvetljavo(trak,napajalnik,mogoce kaksen nosilec...???).elektricno zico ze imam pripravljeno.hvala za vas trud in prosim vas ce mi se poveste koliko bi to stalo...ze v naprej se vam zahvaljujem. ( Lucija, 09/01/2017 )
Če obstoječega stikala še ni, potrebujete še način kako prižgati/ugasniti LED trak. V ponudbi imamo kar nekaj opcij, od stikal do daljincev, najdete jih lahko v kategoriji LED trakovi > stikala in daljinci.
Po želji pa lahko LED trak skrijete v ALU profil, kot je tale:
Rad bi napeljal led trak pod streho dolžine 15m. Trak bi bil izpostavljen vlagi, direktno dežju pa ne. Uporabil bi ga kot novoletno okrasitev hiše. Kakšen trak bi moral kupiti, kaj priporočate? ( Primož, 10/11/2016 )
Vodoodpornih led trakov žal nimamo v ponudbi. V kolikor ne bo direktne izpostavljenosti vodi, pa lahko uporabite tudi navadnega. Glede na vaš namen bo verjetno povsem ustrezen ECO led trak. Moč pa je odvisna od želje. Verjetno pa bo dovolj močan DECO. Ob vsakem pa imate navedeno tudi primerjavo svetilnosti 1m led traku z navadno žarnico (npr. 1m = 15W).
Pozdravljeni zanima me koliksen je najmansi napajalnikk za cca.0.60 m led traka..problem je prostor ker ga je samo 3 cm.ker ga bi skril za ogledalo..gledal sem tistega slimm al bi biv pravi.? ( Jure, 06/11/2016 )
Najmanjši napajalnik v ponudbi za LED trakove je SLIM napajalnik, dolžina: 155mm širina: 50mm višina: 15mm.
Rad bi namestil LED trak nad kuhinjski pult. Če prav razumem, moram kupiti LED trak, napajalnik in priključek posebej. Lahko prosim svetujete, kateri priključek potrebujem za SPOT trak. Namestil bi ga s samolepilno folijo.
( David , 31/10/2016 )
Potrebujete led trak in napajalnik. Priključne žice pa vam lahko prispajkamo mi. Ob naročilu pod opombe le navedite kako dolge potrebujete - torej razdaljo med napajalnikom in led trakom.
Katere LED trakove potrebujem za zunanjo osvetlitev betonskega podstavka cca 3,6m. Trak bi namestil na rob bet. podstavka (pod kapo zidu) ,tako da dež nikoli ne bo padal direktno na LED trak, saj bo zaščiten z previsom bet. kape cca 4,3 cm. ( Janko , 17/10/2016 )
V vašem primeru bi vam svetoval uporabo vodoodpornega LED traku, ali uporabo navadnega LED traku, montiranega v ALU profilu.
Žal pa vodoodpornih LED trakov nimamo več v ponudbi, zato vam lahko v naši trgovini ponudim samo drugo opcijo.
Zanima me kako daleč od napajalnika lahko montiram 5m svetlobnega traku in če ga lahko priključiim na tel.kabel 2x0,50. Dolžina od napajalnika do led traku bi bila 4m.
( Jože, 03/10/2016 )
Razdalja 4m od traku do napajalnika sploh ni problematična. Lahko uporabite dvožilni kabel 2x0,50.
Najprej bi pohvalil zelo dobro izdelano spletno stran (preglednost,navodila,informacije....). Res TOP!
Ukvarjam se z izdelavo saven in me zanima, do kakšne temperature so odporni led trakovi?
Ali so trakovi z silikonsko zaščito toplotno odpornejši od tistih brez zaščite?( Miha, 16/09/2016 )
Po podatkih proizvajalca, so led trakovi odporni do +50°C. V savni pa bi jim verjetno precej skrajšali življensko dobo. Namreč diode bi se začele sčasoma pregrevati in odpovedovati.
Trakovi s silikonsko zaščito pa so še slabše toplotno odporni. Že v normalnih okoliščinah zdržijo manj časa, saj se zaradi silikonskega premaza težje ohlajajo.
Imamo potrebo po LED osvetlitvi 4500K (CCA. 7w/m) v dolžini 22 metrov. Ali se lahko takšna dolžina traku napaja z enim napajalnikom, in kako močan mora biti, ali bi morali trak porazdeliti na več napajalnikov? Katere LED trak je priporočljivejši, 12 V ali 24 V? Kako je s pregrevanjem?
( Sašo, 19/07/2016 )
kolikor je dovolj močan, lahko led trak napajate z enim napajalnikom. Vendar pa nad dolžino 5m, definitivno priporočam vzporedno vezavo led trakov (v vašem primeru 5+5+5+5+2m vzporedno).
Pregrevanje ne bi smelo biti problem, saj se led trakovi ne segrejejo do kritičnih temperatur. Drugače pa je pri vodoodpornih, kjer zaradi silikona lahko pride do pregrevanja in posledično odpovedovanja led diod.
12V ali 24V led trak - težko bi rekel kaj je bolje. Mi imamo v ponudbi samo 12V.
Zanima me kakšno dolžino led traku 60W potrebujem, da bo dejansko svetilo s tako močjo? 1m=60W ali potrebujem 5m ?
Potrebujem osvetlitev prostora (vrtna lopa), kateri trak mi priporočate?
( Matej, 11/06/2016 )
LED trak POWER PLUS dolžine 1m je primerljiv s svetilnostjo 60W klasične žarnice.
Priporočam torej POWER LED trak - barva svetlobe pa po želji:

Imate vprašanje?

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
Zakaj inLED.si?
 • Najboljše razmerje med ceno in kvaliteto.
 • Vsi izdelki v ponudbi so na zalogi.
 • 90% naročil, oddanih do 13.00 ure, odpošljemo isti dan.
 • Garancija zadovoljstva, 30 dni.
 • Garancija na vse izdelke.
Dejstva, ki nas potrjujejo
 • Uspešno poslujemo že 7. leto.
 • V ponudbi več kot 1000 artiklov.
 • Odposlanih več kot 60.000 naročil.
 • Več kot kot 30.000 zadovoljnih strank.
 • Prisotni na celotnem EU trgu.
 • Enako razmerje novih in starih strank.
Stopite v stik