Blagajna
Iskanje

Top 6 vprašanj pri nakupu LED trakov

1. Kaj vse je potrebno za delovanje LED traku?

Vse sestavne dele, potrebne za delovanje LED traku, smo podrobno opisali v članku Instant vodič pri nakupu LED traka.

2. Potrebujem LED trak za osvetlitev kuhinje/ambientalno osvetlitev/osvetlitev polic?

Domišljija pri uporabi LED trakov nima meja, uporabijo se lahko skoraj kjerkoli. Za najpogostejše namene svetujemo uporabo LED traku:
- razsvetljava kuhinjskega pulta: 120LED/m trak
- ambientalna indirektna razsvetljava stropa: 30LED/m ali 60LED/m trak
- razsvetljava steklenih vitrin, lesenih polic in regalov: 30LED/m ali 60LED/m trak
- razsvetljava predalov in omar: 60LED/m trak
- razsvetljava ozadja televizorja: 60LED/m trak
- razsvetljava nadstreška ali terase: 60LED/m trak

3. Ali lahko LED trak upogibam?

LED trakovi so ploščati, zato jih lahko upogibamo samo gor/dol. Če želimo narediti zavoj, je najbolje LED trak prerezati in vmes dati kabel ali pa uporabiti konektor.

4. Ali so LED trakovi/daljinci/napajalniki/kontrolerji kompatibilni z tistimi drugih proizvajalcev?

Da. Sestavni deli našteti zgoraj se lahko uporabijo skupaj kljub temu, če so od drugega proizvajalca. Pomembno je samo, da prej preverimo, da vse komponente delujejo na isti napetosti, to je na 12V.

5. Ali za montažo v kuhinji/kopalnici/zunaj potrebujem vodoodporni LED trak?

LED trakovi v naši ponudbi delujejo na napetost 12V, ki človeku ni nevarna, zato stik z vodo ni nevaren. Kljub temu pa pri uporabi LED traku v kopalnicah, kuhinjah in pokritih zunanjih prostorih svetujemo uporabo alu profila, ki možnost stika z vodo prepreči. Uporabo vodoodpornih LED trakov odsvetujemo, ker imajo vodoodporni LED trakovi zaradi silikonske zaščite dosti krajšo življenjsko dobo. V naši ponudbi zaradi tega razloga noben LED trak nima vodoodporne zaščite.

6. Kakšna je optimalna poraba napajalnika? Ali je lahko non-stop priklopljen?

Napajalnik je v praksi najbolje obremeniti do 80-90% njegove nazivne moči. Formula za izračun optimalne moči je:
Moč napajalnika = Poraba LED traku/meter * dolžina v metrih * 1.15
Napajalniki za LED trakove so tako imenovani switcher napajalniki, ki jih uporabljamo tudi za napajanje računalnikov, televizij, modemov, telefonov. Takšni napajalniki so lahko priklopljeni na napetost tudi ko porabnik ni vklopljen (TV, LED trak, računalnik), pri tem pa imajo zanemarljivo porabo in zanemarljiv učinek na življensko dobo napajalnika.

Imate vprašanje?

Jaz bi rada napeljala led trak pod posteljo dimenzije 160×200cm. Rada bi da bi bil trak vsaj zelene barve, če bi imel pa več barv bi bilo pa še toliko bolje. Katerega bi priporočali vi?
Svetujem vam uporabo LED traku, ki spreminja barve - RGB. Poleg LED traku pa je potrebno naročiti še napajalnik in RGB kontroler.
Ali se lahko senzor za gibanje uporabi za vklop osvetlite dostopne poti k hiši z led trakovi (zunanja uporaba)

Senzor se lahko uporabi tudi za vklop led trakov. Bi pa opozoril, da imamo v ponudbi le senzorje, ki delujejo na 230V in jih je potrebno vezat pred napajalnik.

Trak bi rad montiral nad ogledalo v kopalnici dolzine 0,7m. Zanima me ali je dovolj mocan trak 60led/m ali svetujete mocnejsega?
Glede na to, da se gre za glavno razsvetljavo nad umivalnikom, vam bi raje svetovali čim močnejši LED trak, to je 120LED/m.
Ali z daljincem lahko spreminjamo barvo svetlobe Led traku pri vseh izvedbah Led - traku oz. pri katerih?
Enobarvni led trakovi ne omogočajo spremembo barve svetlobe. To je možno le pri barvnih RGB in RGBW led trakovih.
Ali lahko vezemo pri RGB konektorju v normalnem vrstem redu tako kot je (modra,rdeca,zelena,crna) z (kupil sem svoj led trak in potrebujem samo se konektorje) crna,modra,rdeca zelena?
Vrstni red oznak je lahko pri različnih proizvajalcih različen, vendar to ni problem.
Je možnost, da bi imel npr. 2m belega traku in nato nadeljeval z recimo rdečim? In če je možnost, da bi naredil tako kako bi traku spojil skupaj?
Lahko naredite kot ste navedli. Spojite jih lahko s spajkanjem (lotanjem) ali s konektorji. Bi pa opozoril, da je priporočljiva skupna dolžina zaporedno vezanih trakov max. 5m.
Kakšno barvo priporočate za razvetljavo stopnic, toplo belo ali hladno belo?
Barva svetlobe je načeloma odvisna od vašega okusa. Za bivalne prostore se sicer bolj priporoča toplo belo. V kolikor pa imate ostalo razsvetljavo na hodniku s hladno belo svetlobo, pa mogoče raje izberete slednjo, da ne bo preveč razlike med barvami.
Imam kuhinjo dolgo 2,40m in me zanima kaj vse potrebujem za osvetljavo(trak,napajalnik,mogoce kaksen nosilec...???).elektricno zico ze imam pripravljeno.hvala za vas trud in prosim vas ce mi se poveste koliko bi to stalo...ze v naprej se vam zahvaljujem.
Če obstoječega stikala še ni, potrebujete še način kako prižgati/ugasniti LED trak. V ponudbi imamo kar nekaj opcij, od stikal do daljincev, najdete jih lahko v kategoriji LED trakovi stikala in daljinci.Po želji pa lahko LED trak skrijete v ALU profil, kot je tale.
Pozdravljeni zanima me koliksen je najmansi napajalnikk za cca.0.60 m led traka..problem je prostor ker ga je samo 3 cm.ker ga bi skril za ogledalo.
Najmanjši napajalnik v ponudbi za LED trakove je napajalnik Meanwell APV-8.
Imamo potrebo po LED osvetlitvi 4500K (CCA. 7w/m) v dolžini 22 metrov. Ali se lahko takšna dolžina traku napaja z enim napajalnikom, in kako močan mora biti, ali bi morali trak porazdeliti na več napajalnikov? Kako je s pregrevanjem?
V kolikor je dovolj močan, lahko led trak napajate z enim napajalnikom. Vendar pa nad dolžino 5m, definitivno priporočam vzporedno vezavo led trakov (v vašem primeru 5+5+5+5+2m vzporedno).Pregrevanje ni problem, saj se LED trakovi ne segrejejo do kritičnih temperatur. Drugače pa je pri vodoodpornih, kjer zaradi silikona lahko pride do pregrevanja in posledično odpovedovanja led diod.
OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!