Top 5 vprašanj pri nakupu LED trakov

1. Kaj vse je potrebno za delovanje LED traku?

Vse sestavne dele, potrebne za delovanje LED traku, smo podrobno opisali v članku Instant vodič pri nakupu LED traka.

2. Ali lahko LED trak upogibam?

LED trakovi so ploščati, zato jih lahko upogibamo samo gor/dol. Če želimo narediti zavoj, je najbolje LED trak prerezati in vmes dati kabel ali pa uporabiti konektor.

3. Ali so LED trakovi in ostale komponente kompatibilne z tistimi drugih proizvajalcev?

Sestavni deli, kot so napajalniki, stikala, senzorji in daljinci se lahko uporabljajo skupaj kljub temu, če so od drugega proizvajalca. Pomembno je samo, da prej preverimo, da vse komponente delujejo na isti napetosti, ta je napisana v specifikacijah vsake komponente. V praksi se namreč uporabljajo dve napetosti 12V in 24V. Nekatere komponente so namenjeni samo eni ali drugi, medtem ko so nekatere komponente namenjene obema.

4. Ali za montažo v kuhinji/kopalnici/zunaj potrebujem vodoodporni LED trak?

LED trakovi v naši ponudbi delujejo na napetost 12V, ki človeku ni nevarna, zato stik z vodo ni nevaren. Kljub temu pa pri uporabi LED traku v kopalnicah, kuhinjah in pokritih zunanjih prostorih svetujemo uporabo alu profila, ki možnost stika z vodo prepreči. Uporabo vodoodpornih LED trakov odsvetujemo, ker imajo vodoodporni LED trakovi zaradi silikonske zaščite dosti krajšo življenjsko dobo. V naši ponudbi zaradi tega razloga noben LED trak nima vodoodporne zaščite.

5. Kakšna je optimalna poraba napajalnika? Ali je lahko non-stop priklopljen?

Napajalnik je v praksi najbolje obremeniti do 80-90% njegove nazivne moči, saj ima LED razsvetljava nekoliko višji zagonski tok, ki je prisoten ob vklopu razsvetljave. Formula za izračun optimalne moči je:
Moč napajalnika = Poraba LED traku/meter * dolžina v metrih * 1.15
Napajalniki za LED trakove so tako imenovani switcher napajalniki, ki jih uporabljamo tudi za napajanje računalnikov, televizij, modemov, telefonov. Takšni napajalniki so lahko priklopljeni na napetost tudi ko porabnik ni vklopljen (TV, LED trak, računalnik), pri tem pa imajo zanemarljivo porabo in zanemarljiv učinek na življensko dobo napajalnika.