LED trakovi

Kategorije

Pomoč pri nakupu
Predstavitev

Kaj so LED trakovi?

LED trakovi so trakovi narejeni iz bakra, na površini imajo enakomerno pritrjene LED diode. Delujejo na nizki napetosti 12V ali 24V, ki človeku ni nevarna, zato se za uporabo in montažo celo varni. Na hrbtni strani imajo vsi LED trakovi iz naše ponudbe samolepilni trak, s katerim se LED trak preprosto nalepi na katerokoli ravno in gladko površino. Edinstvena prednost LED trakov pred ostalimi oblikami LED svetil je njihova možnost krajšanja, LED trakove lahko enostavno krajšate kar s škarjami ali kleščami. Rezanje je možno po segmentih, točna mesta, kjer je razrez možen, so na LED traku označena. Površina tiskanega vezja (PCB) LED trakov je bele barve, pri montaži v ALU profil zato tudi pri uporabi prozornega pokrova v profilu LED trak ne izstopa. Ploščata oblika omogoča upogibanje navzgor in navzdol.

Ali je za montažo potrebno posebno znanje?

Pomembno je, da si pred nakupom preberete članke in opise LED trakov na naši spletni strani. LED trak za delovanje namreč potrebuje še komponento, ki hišno napetost 230V zniža na napetost, primerno za napajanje LED trakov. V naši ponudbi lahko najdete LED trakove z napajalno napetostjo 12V ali 24V DC. Nizka napetost pomeni varno uporabo in montažo, zato pri montaži ne potrebujete več kot osnovnega tehničnega znanja. Za montažo LED trakov je priporočljivo imeti klešče, izvijač in spajkalnik. Osnovno znanje spajkanja potrebujete, ko želite LED trak razrezati na več kosov. Na vsak kos LED traku je v tem primeru potrebno prispajkati električne žice, ki se nato povežejo na napajalnik. Za to nalogo lahko uporabite tudi konektorje za LED trakove, ki jih lahko najdete v naši ponudbi. Pri naročilu LED traku v naši spletni trgovini prejmete kos LED traku z že prispajkanimi žicami. V primeru, da želite LED trak razrezan na več kosov, žice pa prispajkane na vsakem kosu, nam to prosim napišite pod opombe pri oddaji naročila.

Kje se LED trakovi uporabljajo?

Zaradi njihove enostavne uporabe lahko LED trakove uporabljamo praktično kjerkoli. Ker pa LED trakovi iz naše ponudbe nimajo vodoodporne zaščite, so primerni samo za notranjo uporabo. V praksi se največkrat uporabljajo kot dekorativna razsvetljava kosov pohištva, kot indirektna razsvetljava stropa in kot glavna razsvetljava kuhinjskega delovnega pulta, kjer so nameščeni pod zgornjimi kuhinjskimi omaricami. LED trak odsvetujemo za namene glavne razsvetljave na stropu, saj imajo LED diode na traku zelo širok kot svetilnosti in enostavno ne nudijo dovolj svetilnosti za razsvetljavo celotnih prostorov. Montirajo se lahko direktno na les ali drug material, vendar zaradi lepšega izgleda in boljšega prijema svetujemo uporabo ALU profilov za LED trakove. Ti zagotovijo popolnoma ravno in čisto površino, da samolepilni trak na ozadju LED traka tudi po daljšem času ne odstopi.

Ali imajo garancijo?

Da, vsi LED trakovi v naši ponudbi imajo 3 leta garancije in so kvalitetne izdelave. Na tržišču lahko najdete ogromno LED trakov različnih cenovnih in kvalitetnih razredov, med seboj se v glavnem razlikujejo po kvaliteti LED diode, kvaliteti tiskanega vezja (PCB) in splošni kvaliteti izdelave. LED diode slabše kvalitete imajo krajšo življenjsko dobo in manjši izkoristek. Pri enaki porabi lahko proizvedejo manj svetlobe, imajo pa lahko tudi različen odtenek svetlobe. To je lahko zelo nerodno, če imamo v istem prostoru več kosov LED trakov istega tipa, ki pa nimajo enake svetlobe. V naši spletni trgovini nizkocenovnih LED trakov ne držimo, glavni fokus je na LED trakovih višjega cenovnega razreda. Prav tako v ponudbi nimamo vodoodpornih LED trakov z vodoodporno zaščito, saj ima takšen LED trak v primerjavi z navadnim zaradi pregrevanja krajšo življenjsko dobo. Zato so vsi LED trakovi v naši ponudbi brez silikonske vodoodporne zaščite.