Blagajna
Iskanje

Kaj morate vedeti o RGB in RGBW LED traku?

RGB LED dioda je posebna dioda, ki ima v notranjosti tri majhne diode. Vsaka od njih oddaja različno barvo, rdečo(RED), zeleno(GREEN) in modro(BLUE). Z spreminjanjem jakosti posamznega dela LED diode, lahko zmešamo več kot 16 milijonov barvnih odtenkov svetlobe. V naši ponudbi lahko poleg RGB LED traku najdete še RGBW LED trak, ki pa deluje na drugačnem principu, na površini ima enakomerno razporejene RGB in enobarvne LED diode. Glavna razlika med RGB in RGBW in LED trakovi je v svetlobi bele barve, ki je na RGBW LED traku zaradi enobarvnih LED diod lepša in ima ob enaki porabi dvakrat višjo svetilnost. Vsaka od barv na RGB in RGBW LED trakov ima svoj priključek, zato je za priklop RGB LED traku potreben štirižilni kabel, za priklop RGBW LED traku pa petžilni kabel. Pri vezavi obeh veljajo ista pravila, ki so prikazana na shemah spodaj. Pomembno je samo, da pri nakupu izberemo pravilen tip kontrolerja in ojačevalnika, saj se za RGB in RGBW LED trak razlikujejo.

Primer na desni: RGB LED dioda tipa 5050 od blizu

Vezava RGB/RGBW LED trakov

Vezava je zaradi povezave z RGB/RGBW kontrolerjem in napajalnikom težja kot pri enobarvnih LED trakovih, odvisna je od dolžine in moči LED traku, daljše dolžine potrebujejo dodatne sestavne elemente. Različne dolžine LED trakov imajo različno porabo, poraba lahko vedno izračunamo po spodnji formuli:

Moč = Moč LED traku/meter * dolžina v metrih

Največja dovoljena moč, ki jo lahko priklopimo na RGB/RGBW kontroler je napisana na spletni strani kontrolerja, pod rubriko specifikacije.

1. Primer: LED trak dolžine do 5m

LED trak se lahko poveže direktno na kontroler, kontroler pa povežemo na napajalnik. Napajalnik se poveže na omrežje.


2. Primer: LED trak dolžine več kot 5m, skupna poraba manjša od zmogljivosti kontrolerja

LED trakovi max dolžine 5m se povežejo vzporedno na kontroler, kontroler pa povežemo na napalalnik. Napajalnik se poveže na omrežje 230V. Dolžina LED traku v enem kosu je lahko maksimalno 5m, podaljševanje LED traku zaporedno lahko tokovno preobremeni LED trak in zmanjša življensko dobo. Za sestavljanje daljših kosov zato uporabimo vzporedno vezavo, enako kot na skici. LED trak se lahko poveže direktno na kontroler, kontroler pa povežemo na napajalnik. Napajalnik se poveže na omrežje.


3. Primer: LED trak daljše dolžine, skupna poraba večja od zmogljivosti kontrolerja

V primeru, da je skupna poraba LED traku večja od zmogljivosti kontrolerja, uporabimo ojačevalnik. Izhod kontrolerja priključimo na vhod ojačevalnika. Drugi vhod ojačevalnika, ki je označen z DC input, in kontroler priključimo na napajalnik. Izhod ojačevalnika povežemo z LED trakovi.


4. Primer: LED trak daljše dolžine, skupna poraba večja od zmogljivosti ojačevalnika

Če je skupna poraba večja od ojačevalnika, uporabimo več ojačevalnikov, povezanih vzporedno. Izhod kontrolerja povežemo z vsemi ojačevalniki. Napajalnik povežemo z kontrolerjem in vsemi ojačevalniki, izhode ojačevalnikov pa povežemo z LED trakovi.

Imate vprašanje?

Za ambientalno svetlobo potrebujem 20m RGB traka.Je možno komplet 20m RGB traku upravljati z enim dalincem?Zanima me, kaj točno vse potrebujem za takšen projek.Je možno potemtakem vse skupaj vezati na en 230V dood? (varovalke B/C 12/16)?
20m led traku je možno upravljat z enim daljincem. V kolikor izberete SPOT RGB trak, potem lahko uporabite ta komplet: http://www.inled.si/led_trakovi/stikala-daljinci-led-trak/rgb-rf-komplet Če pa želite močnejši POWER RGB trak, pa se uporabi dva kontrolerja in en daljinec: http://www.inled.si/led_trakovi/stikala-daljinci-led-trak/rgb-kontroler-myled http://www.inled.si/led_trakovi/stikala-daljinci-led-trak/touch-daljinec-my-rgb Potrebujete: -led trak -napajalnik -kontroler z daljincem -alu profil kamor montirate trak (opcijsko) Vse skupaj lahko vežete na en dovod (eno varovalko). Pri SPOT RGB traku je max. poraba (bela svetloba in polna jakost) cca. 7,2W/m kar znese pri 20m cca. 144W. Pri POWER led traku pa je še enkrat toliko - torej cca. 288W.
Zanima me če je možno RGB LED trak montirati v ohišje računalnika ter uporabiti 12V napajanje na enem od konektorjev iz napajalnika? Trak bi bil dolg cca 1.5m.
Trak lahko priključite tudi na izhod 12V DC v računalniku oz. na njegov napajalnik. Če nimate ustreznega znanja, priporočam, da se v izogib morebitni okvari oz. napačnemu priklopu, pred tem posvetujete še z električarjem.
Imamo mansardno stanovanje, pod nagibom strehe sem pustil 9,5m dolg nosilec za RGB trak. V tem prostoru imam že 5 luči, zato bom uporabljal trak kot vir pritajene svetlobe (med gledanjem televizije...). Vsi RGB trakovi, ki sem jih gledal, imajo kar veliko moč/m (nad 5W). Rabim RGB trak, ki bi svetil recimo 2000 lumnov/10m, torej 200 lumnov/m (to je recimo 2-3 W na meter). Ali obstaja tak RGB trak in kje se ga dobi?
V ponudbi imamo RGB led trakove z min. močjo 7,2W/m, obstajajo pa tudi šibkejši. Te nazivne moči so pri RGB led traku mišljene, kadar gori bela barva - torej vse diode (R,B in G). Bi pa dodal, da v vsakem primeru potrebujete kontroler za RGB led trak, s katerim je možna zatemnitev tudi do minimalne svetilnosti.
Imam namen zidati hišo v kateri bo vsa razsvetljava led.Zanima me če je smotrno izdelati instalacijo tako da bi imel za vse led trakove dva ali tri močnejša napajalnika v razdelilni omari namesto večje število malih napajalnikov. Dolžina kablov do led trakov bi bila maksimalno 12 metrov. Kabli 1,5 mm kvadrat.Za vklop trakov bi uporabil stikala 220V ki bi bila direktno povezana z razdelilno omaro in bi z njimi vklapljal releje s katerimi bi vklapljal 12V linije do trakov.Ali pa je bolje izdelati klasično instalacijo 220V in montirati v bližini trakov ustrezne napajalnike.
Težko je reči kaj je bolje. Verjetno tisto, kar vam bolj ustreza izvedbeno in cenovno. Tudi če bodo napajalniki v omarici, dolžina 12m kabla do led trakov ni problematična.
Potrebovala bi nasvet glede led traku in sicer nad garažnimi vrati in vhodnimi vrati imamo puščeno na špaleti za montažo led traku. Želeli bi imeti rahlo svetlobo, katera bi svetila skozi noč ( nabavili smo že uro za nastavitev časovnega vklopa in izklopa), sedaj pa ne vemo kakšen led trak naj kupimo. Kakšne moči, da bomo dosegli diskretno belo svetlobo. Prosim za nasvet , ker res ne želimo premočne osvetlitve. Led traku bi potrebovali cca 3,5 m.
V kolikor vam ustreza enobarvni (bela svetloba) led trak, priporočam izbiro SPOT led traku, ki je najšibkejši iz naše ponudbe. Imamo ga v 2. cenovnih razredih - ECO in PLUS. Na izbiro pa je topla ali hladna oz. nevtralno bela svetloba.
Ali je možno sestavit 9m LED traku v zaporedni vezavi. Gre za RGBW LED trak.
Nad 5m se priporoča vzporedna vezava.
Vgradil bi 15 m rgb traka zunaj okrog kamina in mize. Ali lahko po potrebi svetijo samo bele barve, da bi imel samo belo svetlobo.
Pri RGB led traku lahko sveti tudi samo bela barva (v tem primeru hkrati svetijo rdeče, modre in zelene led diode, ki skupaj dajo belo svetlobo).
Na morju obnavljam vikend hišo 50m2 z verando. Želim montirati led svetilke z kombinacijo traku. Imam izdelan projekt. Ali bi želeli predlagati rešitve. Komplet vse bi kupila pri vas.
Žal se s projektiranjem ne ukvarjamo, zato vam ne moremo podati natančnih strokovnih vrednosti za priporočeno osvetlitev prostorov. Za lažjo orientacijo pa si lahko pomagate s kalkulatorjem v članku - Koliko LED svetil in kakšno moč potrebujem? To smo izdelali ravno za takšne namene (v pomoč za razsvetljavo domačih prostorov).
Pri vas sem kupil led trakove in vso potrebno opremo za namestitev le teh. Ker pridejo okrog po sobi za osvetlitev stropa me zanima sledeče. Imam 1 (150w) napajalnik in 3 zatemnjevalnike vsakega za svoj 5m trak. V načrtu je da bo vse na podstrešju od tam pa bi vezal na okrasne stenske obloge. Vezava bo vzporedna. Ali je primerno da iz napajalnika priklopim zatemnjevalnika in iz njega vlečem 4m kabla in nato priklopim led trak? In kakšno debelino kabla priporočate. 4m imam najdaljšo daljavo od zatemnjenlvalnika do led traku.
Dolžina kabla 4m sploh ni problematična. Lahko izvedete brez skrbi. Uporabite lahko dvožilni kabel 2x0,20mm ali več.
Zanima me če mi lahko poveste kaj vse rabim da si naredim osvetljavo v dnevni sobi. Enkrat rgb 6.4 metra za osvetlitev ozadja stene in 2.4 m osvetljava spodaj pod tv elementom vse skupaj na isti steni in bi imel povezano skupaj da se istočasno prižgejo. Ne more pa bit v celem ker bo daljši trak od zadaj za steno , krajši trak pa bo od spredaj pod tv elementom. Druga zadeva 3 metre rgb traka okrog o krasnega kamna posebej vklop. In še 15 metrov rgb traka na stropu spet posebej vklop. In še dvakrat vgradne stropne luči enkrat 4 lučke posebej vklop in enkrat 3 vgradne lučke posebej vklop. Prosil bi če bi mi lahko sestavli ponudbo za ves materjal. Rgb trak za 6.9 evrov na meter , napajalniki priklopni kabli 7 vgradnih lučk in pilot preko katerega bi lahko opravljal z lučmi. Upam da sem kolko tolko logično opisal zadevo.
Torej gre skupno za: -cca. 24m RGB led traku -3x kontroler -1x daljinec -2x napajalnik? (ali 3x?) -7x vgradne luči Ob tem bi vprašal še katere vgradne luči ste imeli v mislih in koliko metrov RGB kabla potrebujete. Na vsak led trak vam lahko tudi prispajkamo željeno dolžino kabla, ki gre potem na kontroler.
Zanima me kako bi naredil oz. če bi vi lahko naredili 2x led trak z ir ledicami. Mora biti zadeva tako narejena da se priključi direktno na 12v akumolatorček.Točne mere bi potem sestavil z vašimi profili.
Led trakov z IR diodami žal ne dobavljamo. Prav tako, ga ne izdelujemo sami.
V dnevno sobo želim namestit te rgb led trakove v dolžini 30m...imam že doma 6 kolutov po 5 m traku in zraven sem dobil en kontroler in en napajalnik...kaj še potrebujem za montažo vsega tega...hvala za odgovor
V kolikor je napajalnik dovolj močan in kontroler primeren za moč vašega led traku, potem ne potrebujete nič drugega. Svetujem vzporedno vezavo led trakov na kontroler.
Je možno uparbiti rgb led trak tudi v savni?
Proizvajalec navaja primerno temperaturo okolja, kjer je led trak: od -15°C do +50°C. Tako da uporaba v savni ni priporočljiva.
Zanimam se za nakup led traku, ki bi ga vgradil na nadstrešnico terase. Nadstrešnica bo naročena v kratkem, zato bi žele vedeti sledeče:1. Ker je to zunanja zadeva mora biti vse vodotesno. Je to možno?2. Potrebujem cca. 18m traku kaj vse potrebujem za priklop in delovanje.3. Ideja o regulaciji jakosti svetlobe mi je interesantna. Se to na led trakovih da in če se da, kaj potrebujem?4. Je na nosilcu nadstrešnice, kjer bi bil profil za led trak, potrebno narediti vtor ali pa se da profil umestiti tudi brez vtora in kljub temu estetsko? Nosilci nadstrešnice so antracitne barve, ali sem omejen z izbiro barve profila?5. Kolikšno svetilno moč predlagate, glede na to da bo 18m traku (trakovi bodo umeščeni na 6 nosilcev po 3m dolžine = 6x3=18m)? Je vaš najmočnejši trak s svetilnim učinkom 60W/m premočan?6. Ponujate tudi storitev vgradnje, če ne morda koga predlagate?
1. V kolikor bo zadeva pod streho in ne direktno izpostavljena vodi, potem ni potrebno, da je vodotesno. 2. Za delovanje led traku potrebujete še napajalnik in pa stikalo oz. zatemnilnik. 3. Vse naše led trakove je možno zatemniti. Za to potrebujete kontroler/zatemnilnik in daljinec. V vašem primeru priporočam uporabo MyLED sprejemnika in daljinca.4. Možna je tudi uporaba nadgradnega alu profila. Osebno mislim, da je prav tako estetsko, sicer pa presodite sami. Glede na to, da so nosilci antracitni, bi verjetno bili barvno najbližje črni profili. 5. Glede moči led traku - v primeru uporabe najmočnejšega led traku, bi ob polni svetilnosti trak svetil kot približno 18 klasičnih žarnic z močjo 60W. Izbira je torej odvisna od želje po jakosti svetlobe. 6. Storitev vgradnje žal ne nudimo in bi tudi težko koga izpostavil. Najbolje bi bilo povprašati pri električarjih, ki se ukvarjajo z instalacijami.
OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!