Na blagajnoUporabniški računKontakt

Kaj morate vedeti o RGB in RGBW LED traku?

RGB LED dioda je posebna dioda, ki ima v notranjosti tri majhne diode. Vsaka od njih oddaja različno barvo, rdečo(RED), zeleno(GREEN) in modro(BLUE). Z spreminjanjem jakosti posamznega dela LED diode, lahko zmešamo več kot 16 milijonov barvnih odtenkov svetlobe. V naši ponudbi lahko poleg RGB LED traku najdete še RGBW LED trak, ki pa deluje na drugačnem principu, na površini ima enakomerno razporejene RGB in enobarvne LED diode. Glavna razlika med RGB in RGBW in LED trakovi je v svetlobi bele barve, ki je na RGBW LED traku zaradi enobarvnih LED diod lepša in ima ob enaki porabi dvakrat višjo svetilnost. Vsaka od barv na RGB in RGBW LED trakov ima svoj priključek, zato je za priklop RGB LED traku potreben štirižilni kabel, za priklop RGBW LED traku pa petžilni kabel. Pri vezavi obeh veljajo ista pravila, ki so prikazana na shemah spodaj. Pomembno je samo, da pri nakupu izberemo pravilen tip kontrolerja in ojačevalnika, saj se za RGB in RGBW LED trak razlikujejo.

Primer na desni: RGB LED dioda tipa 5050 od blizu

Vezava RGB/RGBW LED trakov

Vezava je zaradi povezave z RGB/RGBW kontrolerjem in napajalnikom težja kot pri enobarvnih LED trakovih, odvisna je od dolžine in moči LED traku, daljše dolžine potrebujejo dodatne sestavne elemente. Različne dolžine LED trakov imajo različno porabo, poraba lahko vedno izračunamo po spodnji formuli:

Moč = Moč LED traku/meter * dolžina v metrih

Največja dovoljena moč, ki jo lahko priklopimo na RGB/RGBW kontroler je napisana na spletni strani kontrolerja, pod rubriko specifikacije.

1. Primer: LED trak dolžine do 5m

LED trak se lahko poveže direktno na kontroler, kontroler pa povežemo na napajalnik. Napajalnik se poveže na omrežje.


2. Primer: LED trak dolžine več kot 5m, skupna poraba manjša od zmogljivosti kontrolerja

LED trakovi max dolžine 5m se povežejo vzporedno na kontroler, kontroler pa povežemo na napalalnik. Napajalnik se poveže na omrežje 230V. Dolžina LED traku v enem kosu je lahko maksimalno 5m, podaljševanje LED traku zaporedno lahko tokovno preobremeni LED trak in zmanjša življensko dobo. Za sestavljanje daljših kosov zato uporabimo vzporedno vezavo, enako kot na skici. LED trak se lahko poveže direktno na kontroler, kontroler pa povežemo na napajalnik. Napajalnik se poveže na omrežje.


3. Primer: LED trak daljše dolžine, skupna poraba večja od zmogljivosti kontrolerja

V primeru, da je skupna poraba LED traku večja od zmogljivosti kontrolerja, uporabimo ojačevalnik. Izhod kontrolerja priključimo na vhod ojačevalnika. Drugi vhod ojačevalnika, ki je označen z DC input, in kontroler priključimo na napajalnik. Izhod ojačevalnika povežemo z LED trakovi.


4. Primer: LED trak daljše dolžine, skupna poraba večja od zmogljivosti ojačevalnika

Če je skupna poraba večja od ojačevalnika, uporabimo več ojačevalnikov, povezanih vzporedno. Izhod kontrolerja povežemo z vsemi ojačevalniki. Napajalnik povežemo z kontrolerjem in vsemi ojačevalniki, izhode ojačevalnikov pa povežemo z LED trakovi.