Kaj morate vedeti o večbarvnih LED trakovih?

Razlika med enobarvnimi in večbarvnimi LED trakovi

Razlika med enobarvnimi in večbarvnimi LED trakovi je v njihovih sposobnostih ustvarjanja svetlobe različnih barv, načinu njihove uporabe in posledično tudi namenu uporabe. Enobarvni LED trakovi oddajajo svetlobo samo v eni barvi in za delovanje ne potrebujejo krmilnika. Pri priklopu na napajalnik bo LED trak svetil z barvo točno določene barvne temperature.

Večbarvni LED trakove imajo vgrajene posebne LED diode, ki barvo prikazujejo na osnovi mešanja različnih temeljnih barv. Za delovanje zato potrebujejo poseben krmilnik, pri njihovi montaži pa ja potrebno biti pozoren na določene posebnosti, opisane spodaj.


Vrste večbarvnih LED trakov

V naši ponudbi lahko najdete več vrst večbarvnih LED trakov: RGB, RGB+W, RGB+CCT in CCT, podrobnosti so opisane spodaj.


RGB LED trak

Ta tip LED traku ima na površini LED diode tipa RGB. Vsaka RGB LED dioda je sestavljen iz treh delov, vsak od teh delov pa oddaja različno barvo: rdečo (RED), zeleno (GREEN) in modro (BLUE). Barva svetlobe se nato s pomočja krmilnika določa z mešanjem teh treh barv. Za povezovanje potrebuje 4-žilni kabel, saj mora signal za vsako barvo potovati posebej.

PREDNOST:
Tak tip večbarvnega LED traku je od vseh najcenejši, primeren je predvsem za dekorativno in ambientalno razsvetljavo, kjer ne potrebuje svetlobe bele barve.

SLABOST:
Ko je krmilnik nastavljen na belo barvo, svetloba po kvaliteti ni primerljiva s svetlobo enobarvnega LED traku. Zaradi mešanja vseh treh barv se pojavljajo odtenki teh barv, zato ni primerna za funkcionalno razsvetljavo.


RGB+W LED trak

Ta tip LED traku ima na površini LED diode tipa RGB in enobarvne LED diode v določeni barvi. Pri nakupu tega tipa LED traku je zato potrebno izbrati barvo bele svetlobe. Barva svetlobe se nato s pomočja krmilnika določa z mešanjem barv. Za povezovanje potrebuje 5-žilni kabel, saj mora signal za vsako barvo potovati posebej.

PREDNOST:
Tak tip večbarvnega LED traku je od vseh najbolj uporaben, saj lahko prikaže vse barve RGB LED traku, po potrebi pa lahko prikaže izključno belo barvo. V tem primeru je svetloba enaka enobarvnemu LED traku in svetlobi ostalih svetil v prostoru.


CCT LED trak

Ta tip LED traku ima na površini enobarvne LED diode toplo in hladno bele barve. Barva svetlobe se nato s pomočja krmilnika določa z mešanjem teh barv, v praksi se lahko prikaže katerikoli odtenek bele barve med 3000K in 6000K. Za povezovanje potrebuje 3-žilni kabel, saj mora signal za vsako barvo potovati posebej.

PREDNOST:
Tak tip večbarvnega LED traku je zelo uporaben, saj lahko z njim nastavimo poljuben odtenek bele svetlobe, svetloba pa se po kvaliteti in barvi ne razlikuje od svetlobe navadnih enobarvnih LED trakov in ostalih svetil v prostoru.


RGB+CCT LED trak

Ta tip LED traku ima na površini RGB in enobarvne LED diode toplo in hladno bele barve. Barva svetlobe se nato s pomočja krmilnika določa z mešanjem teh barv, v praksi se lahko prikaže katerikoli odtenek RGB barve in bele barve med 3000K in 6000K. Za povezovanje potrebuje 6-žilni kabel, saj mora signal za vsako barvo potovati posebej.

PREDNOST:
S takšnim tipom LED traku lahko izbiramo med čisto vsemi odtenki RGB barve, z njim pa lahko tudi nastavimo poljuben odtenek bele svetlobe.

SLABOST:
Takšen tip LED traku je od vseh najdražji.


Omejitve pri dolžini LED traku

Pri večbarvnih LED trakovih je zelo pomembno upoštevati pravilo, da dolžina vsakega kosa LED traku ne presega 5m. Pri daljši dolžini se pojavi padec napetosti, kar pa v praksi pomeni, da konec LED traku nima enake barve in enake svetilnosti kot začetek LED traku. Zato je pri vezavi najbolje upoštevati vezave spodaj, ki so enake za vse tipe večbarvnih LED trakov.


1. Primer: LED trak dolžine do 5m

LED trak se lahko poveže direktno na kontroler, kontroler pa se poveže na napajalnik. Napajalnik se poveže na omrežje 220V.


2. Primer: LED trak dolžine več kot 5m, skupna moč LED traka manjša od zmogljivosti kontrolerja

Najdaljša dolžina LED traku v enem kosu je lahko največ 5m. Dolžina, ki je v enem kosu daljša od 5m, tokovno preobremeni LED trak in zmanjša življensko dobo. poleg tega pa konec LED traka nima enake barve kot začetek. Za sestavljanje daljših kosov je zato potrebno uporabiti vzporedno vezavo, enako kot na skici, pri čemer dolžina vsakega kosa LED traku ne presega 5m.


3. Primer: LED trak dolžine več kot 5m, skupna moč LED traka večja od zmogljivosti kontrolerja

V primeru, da je skupna moč LED traku večja od zmogljivosti kontrolerja, je potrebno uporabiti več kontrolerjev. V praksi je najlažje uporabiti sistem daljincev in kontrolerjev, ki imajo možnost programiranja. V primeru, da potrebujete več kontrolerjev, jih lahko potem enostavno sprogramirate na en daljinec in jih vse upravljate istočasno.