Kaj morate vedeti o RGB in RGBW LED traku?

Kaj je RGB LED dioda?

RGB LED dioda je posebna LED dioda, ki ima v notranjosti tri majhne LED diode. Vsaka od njih oddaja različno barvo, rdečo(RED), zeleno(GREEN) in modro(BLUE). Z spreminjanjem jakosti posameznega dela LED diode je mogoče prikazati več kot 16 milijonov barvnih odtenkov svetlobe.

Razlike med RGB in RGBW LED trakom

V naši ponudbi lahko poleg RGB LED traku najdete še RGBW LED trak. Ta ima po svoji površini enakomerno razporejene RGB in enobarvne LED diode. Glavna prednost RGBW LED trakov pred RGB LED trakovi je v bele barvi svetlobi. Ta se pri RGB LED trakovih ustvarja z mešanjem rdeče, zelene in modre barve, zato njen videz ni naraven. Pri RGBW LED trakovih pa se bela barva prikazuje preko enobarvnih LED diod, RGB LED diode pa so medtem ugasnjene. Bela barva svetlobe je zato lepša in ima ob enaki porabi dvakrat višjo svetilnost kot tista pri RGB LED trakovih.

Določanje komponent

Pri izbiri komponent je pomembno, da glede na dolžino LED traka, ki jo želite upravljati, izberete pravilno moč in število kontrolerjev. Različne dolžine LED trakov imajo različno porabo, zato je pomembno, da moč LED traka ne presega zmogljivosti kontrolerja. Podatek o zmogljivosti kontrolerja lahko najdete pod specifikacijami vsakega kontrolerja. Tam je napisan tudi podatek, kakšna je največja dolžina LED traka, ki ga lahko nanj priklopite.

Priklop in povezava

Ker vsaka od barv na RGB in RGBW LED trakovih potrebuje svoj signal, je za priklop RGB LED trakov potreben štirižilni kabel, za priklop RGBW LED trakov pa petžilni kabel. Pri vezavi obeh veljajo ista pravila, ki so prikazana na shemah spodaj.

1. Primer: LED trak dolžine do 5m

LED trak se lahko poveže direktno na kontroler, kontroler pa se poveže na napajalnik. Napajalnik se poveže na omrežje 220V.


2. Primer: LED trak dolžine več kot 5m, skupna moč LED traka manjša od zmogljivosti kontrolerja

Najdaljša dolžina LED traku v enem kosu je lahko največ 5m. Dolžina, ki je v enem kosu daljša od 5m, tokovno preobremeni LED trak in zmanjša življensko dobo. poleg tega pa konec LED traka nima enake barve kot začetek. Za sestavljanje daljših kosov je zato potrebno uporabiti vzporedno vezavo, enako kot na skici, pri čemer dolžina vsakega kosa LED traku ne presega 5m.


3. Primer: LED trak dolžine več kot 5m, skupna moč LED traka večja od zmogljivosti kontrolerja

V primeru, da je skupna moč LED traku večja od zmogljivosti kontrolerja, je potrebno uporabiti več kontrolerjev. V praksi je najlažje uporabiti sistem daljincev in kontrolerjev MiLight, ki ima možnost programiranja. V primeru, da potrebujete več kontrolerjev, jih lahko potem enostavno sprogramirate na en daljinec in jih vse upravljate istočasno.