Možnosti zatemnjevanja LED trakov

Uspešno zatemnjevanje LED trakov

Za uspešno zatemnjevanje LED trakov je potrebno linearno zniževati napetost, primerno za napajanje LED trakov, od 100% do 0%. Pri tem je pomembno upoštevati naslednje dejavnike in predpostavke:

Gladko in linearno zatemnjevanje
Zatemnjevanje mora biti čim bolj gladko in linearno, brez motenj, utripanja ali preskokov v svetilnosti.

Stabilnost sistema
Celoten sistem zatemnjevanja mora biti stabilen pri različnih obremenitvah. V praksi lahko segrevanje, dodajanje ali odstranjevanje LED traku vpliva na stabilnost in povzroči neželene učinke.

Razmerje med ceno in učinkom
Strošek dodane funkcije zatemnjevanja mora biti ekonomsko upravičen.

Enostavnost montaže in uporabe
Sistem zatemnjevanja mora biti enostaven za montažo in uporabo.


Kaj se zgodi, če uporabimo navadni napajalnik in enostavno znižamo napetost pred napajalnikom?

Je gotovo eno izmed najpogostejših vprašanj, ki ga imajo stranke pred nakupom LED trakov. Navadni napajalniki s konstantno napetostjo imajo v specifikacijah naveden razpon vhodne napetosti. Na primer, pri napajalniku LPV 60W 24V je ta razpon od 90V do 264V. To pomeni, da ta napajalnik pri vhodni napetosti med 90V in 264V konstantno zagotavlja izhodno napetost 24V. V tem celotnem razponu vhodne napetosti LED trak na izhodu sveti z enako jakostjo, torej 100%.

Če pa vhodna napetost pade pod 90V, se napajalnik samodejno izklopi in na izhodu ni napetosti, torej 0V. V tem primeru LED trak na izhodu ne sveti, kar pomeni, da je jakost svetlobe 0%.


Kako dejansko zatemnjujemo LED trakove?

V praksi je torej za uspešno zatemnjevanje potrebno linearno zniževati napetost na vhodnih priključkih LED traku. To lahko dosežemo z dvema opcijama: uporabo posebnega zatemnilnega napajalnika, ki ima možnost linearnega nižanja izhodne napetosti, ali z uporabo zatemnilnika/kontrolerja, ki se veže med napajalnikom in LED trakom.


Kaj to pomeni za uporabnika?

Uporabnik lahko stopnjo jakosti zatemnitve upravlja na dva različna načina: fizično, preko stikala in daljinsko, z daljincem. Za lažje razumevanje, so v nadaljevanju podrobno naštete in opisane vse opcije.


Preko stenskega stikala - zatemnilnika (dimmerja) TRIAC

To je tip zatemnilnika, ki se najpogosteje uporablja za zatemnjevanje navadnih in LED žarnic. Takšen tip zatemnilnika se lahko uporablja samo z napajalniki, ki so kompatibilni s takšnim tipom zatemnilnika.

SLABOST:
Testiranja so pokazala, da so takšni tipi napajalnikov zelo občutljivi na breme na izhodu, kar pomeni, da ob neoptimalni obremenitvi zelo hitro pride do motenj in nepravilnega zatemnjevanja. Zato jih žal nimamo v ponudbi in jih tudi ne dobavljamo.


Preko stenskega stikala - zatemnilnika (dimmerja) 1-10V ali 0-10V

Takšen stenski zatemnilnik ima na izhodu signal, ki se linearno spreminja od 0-10V ali 1-10V, odvisno od tipa zatemnilnika. Uporablja se lahko samo z kompatibilnimi napajalniki, ki imajo poseben vhod za takšen signal. V naši ponudbi so to napajalniki serije PWM.

PREDNOST:
Testiranja so pokazala, da je zatemnjevanje na ta način zelo stabilno. Obremenitev takšnega napajalnika ima zelo širok razpon, kar pomeni lažje načrtovanje inštalacije.

SLABOST:
Za zatemnjevanje je potreben napajalnik serije PWM in zatemnilnik, kompatibilen s standardom 0-10V ali 1-10V. Oba sta v višjem cenovnem razredu, kar v primerjavi z ostalimi načini pomeni višjo ceno inštalacije.


Preko stenskega stikala - navadne impulzne tipke

Sistem se strokovno imenuje PUSH-DIMM, za upravljanje se uporablja navadna impulzna tipka. Takšne tipke so dobavljive v vsakem programu stikal in vtičnic, zato je integracija v napeljavo enostavna in zahteva minimalen vložek.

V naši ponudbi imamo na voljo dve opciji. Prva opcija je kombinacija navadnega napajalnika z zatemnilnikom za zatemnjevanje s tipko SRpro. Druga opcija je kombinacija napajalnika serije PWM s pretvornikom signala za tipko.

PREDNOST:
Takšen način zatemnjevanja je zelo stabilen, enostaven za montažo in uporabo, cenovno je zelo ugoden. Je optimalna izbira za zahteve, ko kupec želi prižigati, ugašati in zatemnjevati LED trak kar preko stenskega stikala.


Preko daljinskih kontrolerjev

Sistem sestavljata dve komponenti: sprejemnik in daljinec. Takšen način zatemnjevanja je zelo stabilen in je od vseh najbolj enostaven za montažo, cenovno je zelo ugoden. Vsi sprejemniki delujejo na 12/24V, zato se jih enostavno poveže med napajalnik in LED trak.

PREDNOST:
Daljinski sistemi v naši ponudbi imajo možnost programiranja, zato je z enim daljincem mogoče istočasno ali ločeno upravljati več sprejemnikov.


Preko zatemnilnega stikala za ALU profil

Stikala za ALU profile se prispajkajo direktno na začetek LED traku, med napajalnikom in LED trakom. Kompatibilna so z vsemi ALU profili v naši ponudbi in so primerna predvsem za razsvetljavo kuhinjskih pultov in drugih delovnih površin, kjer želimo hitro in enostavno prižigati, ugašata in spreminjati jakost svetlobe LED traku. V ponudbi imamo takšne, ki delujejo na gumb, senzor gibanja ali senzor dotika.


Preko mehanskega zatemnilnika

Uporabimo tam, kjer želimo že v osnovi zmanjšati svetilnost LED traku. To v praksi pride v poštev, ko LED trak prižigamo in ugašamo preko glavnega stikala, ki je zvezano pred napajalnikom, stopnje zatemnitve LED traku pa ne želimo spreminjati. Delujejo na mehanski zasnovi in si zapomnijo stopnjo zatemnitve LED traku, zato popoln izklop napajanja nanje ne vpliva.


Preko senzorskih stikal za pohištvo

Senzorska stikala so idealna za aplikacije, kjer je LED trak montiran v pohištvu in ga želimo upravljati po različnih segmentih/scenah.