Blagajna
Iskanje

Montaža LED trakov

Spodaj so opisani koraki pri montaži LED trakov. Navodila veljajo za vse LED trakove v naši ponudbi.

1.korak - NAČRTOVANJE

Pomembno je, da pred nakupom LED traku skrbno izmerite potrebno dolžino. Trakove v naši ponudbi režemo na meter natančno, v primeru nakupa 3m boste prejeli 3m LED traku v enem kosu. Vse trakove lahko sami doma razrežete na potrebno dolžino. Največja dolžina LED traku v enem kosu je 5m, primeru naročila 7m, boste prejeli 5m v enem kosu in 2m v drugem kosu. Dolžina 5m je največja dovoljena dolžina LED traku v enem kosu, daljša dolžina bi pomenila nevarno tokovno preobremenitev LED traku, kar pomeni drastično krajšanje življenske dobe LED diod na traku. Za daljše dolžine lahko uporabimo vzporedno vezavo, prikazano spodaj.

TIP VEZAVE - VZPOREDNA ALI ZAPOREDNA?

V elektroniki poznamo dva tipa vezave, vzporedno in zaporedno. LED trakove lahko povežemo na oba načina, zaporedna vezava se lahko uporabi samo pri dolžini LED traku do 5m, vzporedna pa tudi za dolžine daljše od 5m. Pri računanju skupne dolžine seštejemo vse kose LED traku, brez kabla.

ZAPOREDNA VEZAVA Skupna dolžina povezanih LED trakov, pri tem ne upoštevamo dolžine kabla, je lahko največ 5m. V primeru daljše dolžine je LED trak tokovno preobremenjen, kar pomeni drastično skrajšanje življenske dobe.
VZPOREDNA VEZAVA Pri vzporedni vezavi lahko povežemo poljubno število kosov LED traku, pri tem je pomembno samo to, da dolžina posameznega kosa LED traku ne preseže 5m.

2.korak - PRIPRAVE in PREIZKUS

Pred montažo mora biti LED trak ogret na sobno temperaturo, ker je hladen manj gibljiv in se lahko pri upogibanju poškoduje. To dosežemo tako, da ga nekaj časa pustimo stati na nomalni temperaturi. Površino, kjer bomo nalepili LED trak mora biti suha in čista. Pomembno je tudi, da LED trak pred montiranjem preizkusimo. LED trak odvijemo na ravni površini, povežemo z napajalnikom in prižgemo za nekaj minut.

3.korak - REZANJE

Vsi LED trakovi v naši ponudbi imajo na površini označena mesta, kjer jih lahko prerežemo. Mesto je označeno z škarjami, možnosti rezanja pa so odvisne od tipa traku. Trakove z 30LED diodami/meter lahko režemo vsakih 10cm, 60LED/meter vsakih 5cm, 120LED/meter vsakih 2.5cm. Na ostanke, ki ostanejo pri razrezu LED traku, lahko pritrdimo konektor, ali prispajkamo kabel in ga uporabimo drugje.

4.korak - SPAJANJE in LEPLJENJE

LED trak nalepimo na suho in čisto površino. Trakovi so ploščati, zato se z njimi ne da delati zavojev. V primeru, da moramo LED trak speljati v zavoju, je najbolje na zavoju prerezati trak in vmes prispajkati prikjučno žico, ali uporabiti za to narejen konektor. Pomembno je, da spoje in reze izoliramo, če je površina električno prevodna. LED traku na koncu povežemo z napajalnikom, pri tem pazimo na pravilno polariteto (plus in minus). Povezujemo jih lahko z direktnim spajanjem kablov (slika - 1. primer), ali s spojko (slika - 2. primer). Spojka pride posebej prav, ko moramo linijo razdeliti na več delov. V primeru, da LED trak ne gori, smo verjetno zamenjali plus in minus priključek. Napačna priključitev ne vpliva in ne poškoduje LED diod. Na kose traku, ki so nam na koncu ostali, lahko prispajkamo kabel ali pritrdimo konektor in jih uporabimo drugje.

5.korak - KONEC

Konce LED traku, ki nam ostanejo, lahko porabimo drugje. Na LED trak prispajkamo priključne žice ali uporabimo konektorje in jih ob upoštevanju enakih navodil uporabimo drugje.

Nasveti pri montaži:

Pred razrezom in montažo vam svetujemo, da LED trak odvijete in preizkusite. Preizkusite barvo in svetilnost, če vam ta ne ustreza, lahko LED traku brez problema zamenjate za drugega.

Pri priklopu priključnih kablov vam svetujemo, da le te prispajkate. Na tržišču se najde veliko konektorjev, vendar je v praksi najbolje prispajkati kable. Na vseh LED trakovih iz naše ponudbe je priključnih kabel že prispajkan.

Pred montažo podlago dobro očistite. Če je podlaga mastna ali prašna se lahko LED trak sčasoma odlepi.
Pri aplikacijah, kjer LED trak gori daljši čas(več kot 8ur naenkrat), je zaradi manjše možnosti pregrevanja priporočljivo izbrati standarden LED trak, brez silikonske zaščite. Vodoodporne LED trakove moči nad 10W/m za takšne aplikacije odsvetujemo.

Uporaba LED trakov v vezavi daljši od 5m ni priporočljiva, večja dolžina lahko zaradi večjega toka poškoduje LED trak. Za vezave daljše od 5m vam priporočamo vzporedno vezavo, kar pomeni, da vsak kos posebej priklopimo na napajalnik.

Imate vprašanje?

Ali lahko 35W napajalnik skrijem v dozo? Skrbi me pregrevanje samega napajalnika
Tudi pri montaži v ozke prostore ni problemov s pregrevanjem. Svetujemo vam edino to, da LED trak priključen na napajalnik ne presega 90% nazivne moči napajalnika.
Za osvetlitev stopnic bi potreboval LED trak, in sicer 17 kosov po 1M. Se pravi vezati jih moram vzporedno, napajalnik po izracunu bi potreboval vsaj 200W, taksnega imate v ponudbi?
Da, pri dolžini 17m je LED trakove potrebno vzporedno povezati na napajlnik. V ponudbi imamo napajalnik RSP-200, ki je 200W. V kolikor pa imate težave s prostorom, lahko uporabite tudi dva 100W napajalnika, tako da devet 1m kosov povežete na en napajalnik, osem 1m kosov pa na drugega.
Potreboval bi led trak za pod kuhinjski element, torej belo svetlobo z napajalnikom, kaj mi priporočate, dolžina traku 2m?
Priporočamo LED trak tipa 120LED/m, barvo (odtenek) svetlobe pa poljubno po vašem okusu.
Rad bi naročil led trak dolžine 3m in temu pripadajoči usmernik. Trak rabim za montažo na leseni del police v šaku bifeja. Svetloba naj bi bila hladno bela ali nevtralna. Prosim za nasvet katere artikle naj naročim, da bojo ustrezali mojim potrebam.
Svetujem vam uporabo 30LED/m ali 60LED/m LED traku. Zraven tega za 3m LED traku potrebujete še napajalnik moči vsaj 15W(pri 30LED/m) ali 35W(pri 60LED/m). LED trak pa lahko za lepši izgled vgradite v ALU profil (dimenzijsko bo zadosti SLIM S ali SLIM M profil).
LED trak nameravam dati zadaj v avto (nissan patrol), ki je preurejen v 4x4 kamperja.Ne vem koliko ledic na meter potrebujem, da se bo še dalo brati knjigo. Hočem, da je svetloba bolj medla.
Svetujemo vam uporabo 30LED/m ali 60LED/m LED traku. Poleg pa lahko vzamete še zatemnilnik, da zmanjšate svetilnost.
V spalnici imam namen montirati led trak. Najraje bi taksnega ki spreminja barve. O teh trakovih ne vem veliko, zanima me ali trak lahko prikljucim v navadno vticnico in ali imate kaksen komplet ki vsrbuje vse kar potrebujem za montazo in trak ki spreminja barve.
Če se odločite za nakup enobarvnega LED traku potrebujete samo še napajalnik. Če pa se odločite za nakup LED traku, ki spreminja barve (RGB ali RGBW) pa potrebujete poleg napajalnika še RGB/RGBW kontroler.
Potreboval bi nasvet kateri led trak vzeti za kuhinjo? Rad bi namreč pod kuhinjski element namestil LED lučke da bi imel osvetljeno delovno površino na kuhinjskem pultu.
Največkrat se za razsvetljavo kuhinjskih pultov izberejo močnejši led trakovi 120LED/m.
Zanima me kako fiksiram alu kanal za led trak za osvetlitev stene?
Alu profili se fiksirajo oz. montirajo na različne načine. Pri vsakem modelu je pod opisom prikazano kakšne so opcije.
Ali je bolje vezati stikalo pred ali za napajalnik, skrbi me predvsem življenska doba napajalnika.
Vezava stikala je lahko poljubno - pred ali za napajalnikom. To nima bistvenega vpliva na življ. dobo.
Imam namen graditi hišo. Razsvetljava naj bi bila izključno LED. Zanima me kaj je bolje imeti napeljavo 230 V in napajalnike blizu luči, ali montirati močnejše napajalnike v razdelilno omarico in peljati 12 V do led trakov.
Načeloma je bolje, da so napajalniki bližje LED trakom, saj so padci napetosti na 12V dosti večji kot na 230V.
Imam manjši tehnični problem, in sicer. Z težavo prispajkam kabel na bakrene pike na koncu led traku. Ali opstaja kakšna tehnika spajkanja ki omogoča lažje spajkanje?
Mogoče vam olajša delo tak način:S spajkalnikom najprej segrejete bakreni del in nato dodate malo cina - da bo kontakt "pocinjen". Prav tako lahko pocinite žico, ki jo želite prispajkati.Ko sta oba dela pocinjena, ju je potem mnogo lažje spojiti.
Pozdravljeni. Ali so vsi trakovi IP20, brez silikonske zaščite in ali so primerni za nad kuhinjski pult. Kaj priporočate?Hvala za odgovor in l.p.
Trakovi so primerni za nad kuhinjski pult - v kolikor ne bodo v direktnem stiku z vodo. Če pa vas vseeno skrbi mehanska zaščita, lahko led trak montirate v alu profil, ki ima pokrov. Sicer pa smo silikonske trakove umaknili iz ponudbe, saj so bile z njimi težave. Namreč silikonski premaz zavira ohlajanje led traku in zato je sčasoma prihajalo do pregrevanja led diod in posledično okvare.
Zanima me če naročim 2 trakova RGBW (3m in 2m) kolikšna dolžina priključnega kabla je prispajkano na LED trakovih in ali je pomemebna dolžina vodnika med RGBW LED trakom in MyLED sprejemnik/kontrolerjem?
Na LED trakovih je v osnovi prispajkanih 10cm kabla, v kolikor potrebujete daljšo dolžino, nam to prosim sporočite pri oddaji naročila. Dolžina med kontrolerjem in LED trakom drugače ni posebno omejena in je lahko nekaj 10m.
Ali lahko led trak nalepimo tudi na steno v kuhinji?
Hvala za vaše vprašanje. Led trak lahko nalepite tudi na steno, vendar priporočamo, da steno pred tem obrišete, da ne bo prašnih delcev, saj se bo tako led trak bolje prijel.
zanimam me montaža led traka za osvetlitev na plovilu. Napajanje preko stikala in direktno z akumulatorja.Prosim za nasvet.Imam prenosno led bralno lučko, ki se napaja na avto vžigalnik in klub temu da je stikalo napajanja vžigalnika na 0 ledice brlijo.
Za brlenje ledic je verjetno kriv kak majhen tok, ki je kljub izklopljenemu stikalu prisoten. Sicer pa lahko uporabite led trak, v kolikor imate na plovilu 12V napetost.
Kateri sprejemnik oz kako rešiti da bi z My-LED daljincem ki krmili RGBW trak na drugem kanalu vklapljal ali izklapljal navadni beli LED trak. A lahko na kontrolerju RGBW priklopimo le + in W in bi to delelo?
V kolikor boste uporabljali 1 kontroler za RGBW in beli led trak, potem ga priklopite le na + in W. Če pa boste imeli svoj RGBW kontroler za beli trak, potem pa lahko RGBW izhode povežete med sabo (-iz traku na RGBW, + pa na V+), zato da bo pri vseh izbranih barvah na daljincu trak vklopljen .
Na spuscen stop bi rad montiral 9m rgb led trak. Ker mi pride v postev samo zaporedna vezava me zanima kako naj se zadeve lotim.
Priporočam vzporedno vezavo, saj bo sicer verjetno konec led traku svetil manj kot začetek. Pri zaporedni vezavi pa gre skozi prvi del traku tudi večji tok, ki lahko sčasoma povzroči okvaro. V kolikor je možno vzporedno z prvim delom traku (npr. 5m) potegnete še kabel, za napajanje drugega dela led traku (npr. 4m).
Kaj se naredi na odrezanem delu traku, kjer ni priključnih kablov? Je ok če se pusti samo odrezano ali je potrebno izolirati z npr. izolir trakom?
Ker LED trakovi deluje na napetosti 12V, ki človeku ni nevarna, odrezanih koncev LED traku ni potrebno posebej izolirati.
Ali lahko kupim močnejši napajalnik? Naprimer imam rgb led trak 5m vaš kalkulator mi izračuna da mora bit vsaj 75w, zato me zanima ali je lahko napajalnik 120w?
Ni problem, če je napajalnik močnejši. Ni pa priporočljivo, da je šibkejši.
Zanima me življenska doba LED trakov. Če bi led trakovi bili 24 ur na dan pod napetostjo koliko časa bodo delali? Predvidena dolžina je cca 3-4 metre. vgrajeni bi bili v prostorih s konstantno temperaturo cca 24 stopinj celzija. Hvala za odgovor.
Tudi v primeru večurne uporabe dnevno, LED trak ni problematičen. Smiselno se je samo odločite za boljši napajalnik, saj so v 80-90% primerov, krivci za odpoved LED razsvetljave prav napajalniki.
OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!