Montaža LED trakov

1.korak - NAČRTOVANJE

Pomembno je, da pred nakupom LED traku skrbno izmerite potrebno dolžino. Trakove v naši ponudbi režemo na meter natančno, v primeru nakupa 3m boste prejeli 3m LED traku v enem kosu. Vse trakove lahko sami doma razrežete na potrebno dolžino. Največja dolžina LED traku v enem kosu je 5m, primeru naročila 7m, boste prejeli 5m v enem kosu in 2m v drugem kosu. Dolžina 5m je največja dovoljena dolžina LED traku v enem kosu, daljša dolžina bi pomenila nevarno tokovno preobremenitev LED traku, kar pomeni drastično krajšanje življenske dobe LED diod na traku. Za daljše dolžine lahko uporabimo vzporedno vezavo, prikazano spodaj.

Tip vezave - vzporedna ali zaporedna?

V elektroniki poznamo dva tipa vezave, vzporedno in zaporedno. LED trakove lahko povežemo na oba načina, zaporedna vezava se lahko uporabi samo pri dolžini LED traku do 5m, vzporedna pa tudi za dolžine daljše od 5m. Pri računanju skupne dolžine seštejemo vse kose LED traku, brez kabla.

Prikaz zaporedne vezave LED trakovZAPOREDNA VEZAVA
Skupna dolžina povezanih LED trakov, pri tem ne upoštevamo dolžine kabla, je lahko največ 5m. V primeru daljše dolžine je LED trak tokovno preobremenjen, kar pomeni drastično skrajšanje življenske dobe.
Prikaz vzporedne vezave LED trakovVZPOREDNA VEZAVA
Pri vzporedni vezavi lahko povežemo poljubno število kosov LED traku, pri tem je pomembno samo to, da dolžina posameznega kosa LED traku ne preseže 5m.

2.korak - PRIPRAVE in PREIZKUS

Pred montažo mora biti LED trak ogret na sobno temperaturo, ker je hladen manj gibljiv in se lahko pri upogibanju poškoduje. To dosežemo tako, da ga nekaj časa pustimo stati na nomalni temperaturi. Površino, kjer bomo nalepili LED trak mora biti suha in čista. Pomembno je tudi, da LED trak pred montiranjem preizkusimo. LED trak odvijemo na ravni površini, povežemo z napajalnikom in prižgemo za nekaj minut.

Priprava na priklop

3.korak - REZANJE

Vsi LED trakovi v naši ponudbi imajo na površini označena mesta, kjer jih lahko prerežemo. Mesto je označeno z škarjami, možnosti rezanja pa so odvisne od tipa traku. Trakove z 30LED diodami/meter lahko režemo vsakih 10cm, 60LED/meter vsakih 5cm, 120LED/meter vsakih 2.5cm. Na ostanke, ki ostanejo pri razrezu LED traku, lahko pritrdimo konektor, ali prispajkamo kabel in ga uporabimo drugje.

Razrez LED trakov po meri

4.korak - SPAJANJE in LEPLJENJE

LED trak nalepimo na suho in čisto površino. Trakovi so ploščati, zato se z njimi ne da delati zavojev. V primeru, da moramo LED trak speljati v zavoju, je najbolje na zavoju prerezati trak in vmes prispajkati prikjučno žico. LED trak na koncu povežemo z napajalnikom, pri tem pazimo na pravilno polariteto (plus in minus). Povezujemo jih lahko z direktnim spajanjem kablov ali s spojko. Spojka pride posebej prav, ko moramo linijo razdeliti na več delov. V primeru, da LED trak ne gori, smo verjetno zamenjali plus in minus priključek. Napačna priključitev ne vpliva in ne poškoduje LED diod.

Spajanje in lepljenje kosov LED diod

5.korak - KONEC

Konce LED traku, ki nam ostanejo, lahko porabimo drugje. Na LED trak prispajkamo priključne žice ali uporabimo konektorje in jih ob upoštevanju enakih navodil uporabimo drugje.

Končna uporaba LED trakov za namene LED razsvetljave

Nasveti pri montaži:

Pred razrezom in montažo vam svetujemo, da LED trak odvijete in preizkusite. Preizkusite barvo in svetilnost, če vam ta ne ustreza, lahko LED traku brez problema zamenjate za drugega.

Pri priklopu priključnih kablov vam svetujemo, da le te prispajkate. Na tržišču se najde veliko konektorjev, vendar je v praksi najbolje prispajkati kable. Na vseh LED trakovih iz naše ponudbe je priključnih kabel že prispajkan.

Pred montažo podlago dobro očistite. Če je podlaga mastna ali prašna se lahko LED trak sčasoma odlepi.

Pri aplikacijah, kjer LED trak gori daljši čas, je zaradi manjšega pregrevanja priporočljivo izbrati standarden LED trak. Uporabo vodoodpornega LED traku s silikonsko zaščito odsvetujemo, zaradi krajše življenjske dobe in možnosti pregrevanja. Pri uporabi v kopalnici ali kuhinji vodoodporna zaščita na LED traku ni potrebno, saj LED trakovi delujejo na nizki napetosti, ki človeku ni nevarna.

Uporaba LED trakov v vezavi daljši od 5m ni priporočljiva, večja dolžina lahko zaradi večjega toka poškoduje LED trak. Za vezave daljše od 5m vam priporočamo vzporedno vezavo, kar pomeni, da vsak kos posebej priklopimo na napajalnik.