Montaža LED trakov

NASVET #1 Pred razrezom in montažo vam svetujemo, da LED trak odvijete in preizkusite, da 100% delujejo vsi segmenti. Preizkusite barvo, če vam ta ne ustreza, lahko LED trak zamenjate.
NASVET #2 Pri priklopu priključnih kablov vam svetujemo, da le te prispajkate. Na tržišču obstaja veliko konektorjev, tudi v naši ponudbi jih lahko najdete, vendar je v praksi najbolje prispajkati kable, saj je takšen spoj tudi po daljšem obdobju še vedno 100%. Na vseh LED trakovih iz naše ponudbe je priključnih kabel že prispajkan.
NASVET #3 Pred montažo podlago dobro očistite. Če je podlaga mastna, prašna, groba ali neravna, se lahko LED trak sčasoma odlepi. V kolikor imate možnost, svetujemo uporabo ALU profila. Profili dodatno ščitijo LED trak pred prahom in umazanijo, poleg tega pa zaradi hlajenja podaljšajo življenjsko dobo LED trakov.
NASVET #4 Pri aplikacijah, kjer LED trak gori daljši čas, je zaradi manjšega pregrevanja priporočljiv navaden LED trak. Uporabo vodoodpornega LED traku odsvetujemo, zaradi krajše življenjske dobe in pregrevanja. Pri uporabi v kopalnici ali kuhinji vodoodporna zaščita na LED traku ni potrebna, saj delujejo na nizki napetosti, ki človeku ni nevarna.
NASVET #5 Uporaba LED trakov v vezavi daljši od 5m ni priporočljiva, večja dolžina lahko zaradi večjega toka poškoduje LED trak. Za vezave daljše od 5m vam priporočamo vzporedno vezavo, ali uporabo LED trakov tipa LONG, ki so namenjeni zaporedni vezavi do 10m.

1. KORAK: NAČRTOVANJE

Pomembno je, da pred nakupom LED traku skrbno izmerite potrebno dolžino. Trakove v naši ponudbi dobavljamo v 2.5m in 5m kosih, na vsakem kosu pa je že nalotan priključni kabel. Vse trakove lahko sami doma razrežete na potrebno dolžino. Dolžina 5m je največja dovoljena dolžina LED traku v enem kosu, daljša dolžina bi pomenila nevarno tokovno preobremenitev LED traku, kar pomeni drastično krajšanje življenjske dobe LED diod na traku. Za daljše dolžine lahko uporabimo vzporedno vezavo, prikazano spodaj. Za takšne aplikacije je mogoče uporabiti tudi posebne verzije LED trakov LONG, kjer je navječja dolžina lahko 10m.

Tip vezave - vzporedna ali zaporedna?

V elektroniki poznamo dva tipa vezave, vzporedno in zaporedno. LED trakove lahko povežemo na oba načina, zaporedna vezava se lahko uporabi samo pri dolžini LED traku do 5m, vzporedna pa tudi za dolžine daljše od 5m. Pri računanju skupne dolžine seštejemo vse kose LED traku, brez kabla.

Prikaz zaporedne vezave LED trakovZAPOREDNA VEZAVA
Skupna dolžina povezanih LED trakov je lahko največ 5m. V primeru daljše dolžine je LED trak tokovno preobremenjen, kar pomeni drastično skrajšanje življenske dobe.
Prikaz vzporedne vezave LED trakovVZPOREDNA VEZAVA
Pri vzporedni vezavi lahko povežemo poljubno število kosov LED traku, pri tem je pomembno samo to, da dolžina posameznega kosa LED traku ne preseže 5m.


2. KORAK: PRIPRAVE in PREIZKUS

Pred montažo mora biti LED trak ogret na sobno temperaturo, ker je hladen manj gibljiv in se lahko pri upogibanju poškoduje. To dosežemo tako, da ga nekaj časa pustimo stati na nomalni temperaturi. Površino, kjer bomo nalepili LED trak mora biti suha in čista. Pomembno je tudi, da LED trak pred montiranjem preizkusimo. LED trak odvijemo na ravni površini, povežemo z napajalnikom in prižgemo za nekaj minut.

Na LED traku morajo enakomerno goreti prav vse LED diode oziroma segmenti. V tej fazi, ko LED trak še ni nalepljen na površino, lahko še zadnjič preverite, ali barva svetlobe ustreza in po potrebi zamenjate LED trak.

Priprava na priklop

3. KORAK: REZANJE

Vsi LED trakovi v naši ponudbi imajo na površini označena mesta, kjer jih lahko prerežemo. Mesto je označeno z škarjami, možnosti rezanja pa so odvisne od tipa traku, od nekje 2.5cm do 10cm. Točen podatek lahko najdete v tehničnih lastnostih vsakega LED traku.

Na ostanke, ki ostanejo pri razrezu LED traku, lahko pritrdimo konektor, ali prispajkamo kabel in ga uporabimo drugje.

Razrez LED trakov po meri

4. KORAK: SPAJANJE in LEPLJENJE

LED trak nalepimo na suho in čisto površino. Trakovi so ploščati, zato se z njimi ne da delati zavojev. V primeru, da moramo LED trak speljati v zavoju, je najbolje na zavoju prerezati trak in vmes prispajkati prikjučno žico. LED trak na koncu povežemo z napajalnikom, pri tem pazimo na pravilno polariteto (plus in minus). Povezujemo jih lahko z direktnim spajanjem kablov ali s spojko. Spojka pride posebej prav, ko moramo linijo razdeliti na več delov. V primeru, da LED trak ne gori, smo verjetno zamenjali plus in minus priključek. Napačna priključitev ne vpliva in ne poškoduje LED diod.

Spajanje in lepljenje kosov LED diod

5. KORAK: KONEC

Konce LED traku, ki nam ostanejo, lahko porabimo drugje. Na LED trak prispajkamo priključne žice ali uporabimo konektorje in jih ob upoštevanju enakih navodil uporabimo drugje.

Končna uporaba LED trakov za namene LED razsvetljave