Montaža ALU profilov za LED trakove

1. KORAK: Razrez profila

ALU profile dobavljamo samo v 2m kosih, razreza po naročilu žal ne nudimo. Točno dolžino, ki jo potrebujete, najlažje odrežete s klasično žago za kovino, s čimbolj drobnimi zobci. Najprej si označite točko, nato pa začnite žagati na hrbtni strani. Rez na koncu profila lahko izravnate s pilo za kovino.

NASVET #1Žagati vedno začnite na hrbtni strani, saj v primeru zdrsa praske na hrbtni strani ne bodo vidne.
NASVET #2Za najbolj natančen rez, ali rez pod kotom 45°, svetujemo uporabo priročnega vodila za žaganje pod kotom. Takšna vodila lahko najdete v vsaki bolje založeni tehnični trgovini.
Uporaba držala za razrez ALU profilov

2. KORAK: Razrez pokrova

Pokrovi za ALU profile so dobavljivi v dveh različicah: SLIP/SLIDE in KLIK. Poleg barve in prosojnosti, se ta dva pokrova med seboj razlikujeta tudi po materialu. SLIP/SLIDE pokrovi so narejeni iz PC/PP plastike, KLIK pokrovi pa so narejeni iz PMMA plastike. SLIP/SLIDE pokrovi so zato zelo upogljivi, se ne krušijo, zato jih je možno rezati z navadnimi škarjami, ali z ostrim nožem. KLIK pokrovi so bolj togi, pri nepazljivem ravnanju se lahko krušijo, zato jih je možno žagati z žago za kovino, ali rezati z močno segretim nožem.

NASVET #1KLIK pokrove je priporočljivo žagati kar v profilu, saj so med žaganjem trdno fiksirani in se ne bodo krušili. SLIP/SLIDE pokrove je priporočljivo rezati samostojno, ko niso vstavljeni v profil, saj je SLIP/SLIDE pokrov manj trdno vpet v profil in se lahko med žaganjem premakne.
NASVET #2KLIK pokrovi so trši in jih je najbolj enostavno odrezati z močno segretim nožem, ki med rezanjem topi plastiko. Na ta način lahko zelo natančno odrežete pokrov tudi pod kotom.
Tip pokrova pri razrezu ALU profila

3/4. KORAK: Montaža LED traka in pritrjevanje ALU profila

Vrstni red naslednjih dveh korakov je odvisen od načina montaže. LED trak, zaključki in pokrov se lahko v profil zmontirajo najprej, celotna svetilka pa se potem fiksira na končno lokacijo. Ta način je primeren za montažo na težje dostopnih mestih. Pri montaži ALU profila direktno z vijakom ali z lepljenjem, se najprej fiksira ALU profil, šele nato se lahko začne z montažo ostalih komponent.


Napeljava kabla in montaža LED traka

Kabel je v ALU profil možno napeljati na različne načine, za vse pa je potrebno kable prispajkati na LED trak. Prvi in drugi način napajanja LED traku na začetku sta relativno enostavna, tretji način napajanja na sredini pa zahteva večjo spretnost dela s spajkalnikom.

1. NAČIN: Skozi zaključek


Napeljava kabla skozi zaključek ALU profila je najbolj osnoven način napeljave. Vsi zaključki v naši ponudbi so slepi, zato je potrebno iz notranje strani najprej izvrtati luknjo za kable. Na zaključkih so že narejeni utori za luknjo, zato je vrtanje enostavno, potrebujete samo vrtalni stroj in sveder primerne velikosti.

Montaža ALU profila skozi zaključek

2. NAČIN: Na strani/spodaj


Kabel lahko napeljete tudi skozi stranski ali spodnji del ALU profila. Pri tem načinu je potrebno luknjo izvrtati v sam profil. Za lažjo montažo in lepšo izvrtino svetujemo uporabo manjšega svedra in nato poširitev izvrtine z večjim svedrom.

Montaža ALU profila spodaj

3. NAČIN: Na sredini


Kabel je možno napeljati tudi skozi sredino ALU profila, pri tem pa je potrebno LED trak napajati na sredini. Luknja v ALU profil se izvrta na enak način kot v drugem koraku, posebnost tukaj je napajanje LED traku. Napajalni kabli se morajo prispajkati na sredino LED traku, pri tem pa je izredno pomembno, da plus in minus kabel ne prideta v kratek stik. Zato je priporočljivo, da se kabel olupi samo za 1mm, ravno toliko, da ga je možno prispajkati na LED trak.

Montaža ALU profila na sredini

4. NAČIN: S konektorjem


LED trak je mogoče napajati tudi preko posebnih konektorjev, ki jih prav tako imamo v ponudbi. Pri nakupu je priporočljivo preverite kompatibilnost konektorjev z ALU profili, saj so v večini primerov konektorji prevelika in zato montaža ni mogoča. Kompatibilnost lahko preverite v članku "Kompaibilnost komponent z ALU profili"

Montaža ALU profila s konektorjem

Pritrjevanje ALU profila

ALU profil je možno pritrditi na tri različne načine. Pri izbiri pravega načina je priporočljivo upoštevati, kako čista, gladka in ravna je površina.

NOSILEC

Ta način je primeren za težje dostopna mesta, ko morate najprej montirati LED trak, zaključke in pokrov, celotno svetilko pa pritrdimo na koncu. Na meter profila je potrebno uporabiti vsaj dva nosilca.

Pritrjevanje ALU profila z nosilcem

DIREKTNO Z VIJAKOM

Ta način je primeren za mesta, kjer je profil enostavno dostopen. Profil se direktno fiksira z vijakom, nato sledi montaža LED traku, zaključkov in pokrova. Od vseh načinov je ta najbolj fiksen in se priporoča za vse neravne in hrapave površine.

Pritrjevanje ALU profila direktno z vijakom

SAMOLEPILNI TRAK/LEPILO

Ta način je primeren samo z popolnoma gladke in ravne površine. Priporočljiva je uporaba močnejših samolepilnih trakov ali lepil.

Pritrjevanje ALU profila z lepilom

DODATNO: Sestavljanje v daljše kose

Najboljši način sestavljanja ALU profilov v kose daljše od 2 metrov je uporaba sistema prepletanja. Na ta način za trdno povezavo dveh kosov profilov uporabite plastični pokrov ALU profila. Najprej vzamete plastični pokrov in ga prerežete na dve polovici. Prvo polovico pokrova vstavite v prvi ALU profil, drugo polovico pa v drugi ALU profil. Pokrov na ta način trdno povezuje oba ALU profila, spoj narejen na ta način pa je skoraj neviden.

Sestavljanje ALU profilov s sistemom prepletanja