Kako izbrati pravilen ALU profil?

Način montaže

ALU profili so vsestransko uporabni in koristni. V njih lahko namestimo LED trak in jih uporabimo za razsvetlitev delovnih površin, omar in polic, prostorov. V naši ponudbi lahko najdete šest osnovnih kategorij ALU profilov, ki se med seboj razlikujejo po namenu ali načinu montaže.


SLIM

SLIM ALU profili svetlobo oddajajo naravnost, primerni so za nadgradno montažo na vse vrste površin. Zaradi majhne višine zasedejo najmanj prostora. Zaradi višine imajo v primerjavi s profili DEEP manj enakomerno razpršitev svetlobe, ob direktnem pogledu so LED diode bolj opazne.

Tip ALU profila SLIM

DEEP

DEEP ALU profili svetlobo oddajajo naravnost, primerni so za nadgradno montažo na vse vrste površin. Zaradi večje višine imajo v primerjavi s profili SLIM bolj enakomerno razpršitev svetlobe, ob direktnem pogledu so LED diode manj opazne. Zato so primerni za aplikacije, kjer želimo ob direktnem pogledu v LED traku popolnoma enakomerno svetlobo

Tip ALU profila DEEP

VGRADNI

VGRADNE ALU profile lahko uporabimo tam, kjer je obstaja možnost vgradnje (izdelava utora), primarno so namenjeni vgradnji v pohištvo. Svetlobo oddajajo naravnost.

Tip ALU profila VGRADNI

VGRADNI KNAUF

VGRADNI KNAUF ALU profili so primerni samo za vgradnjo v stropove ali stene iz mavčnih (knauf) plošč. Imajo posebna zakrilca, ki se jih obdela z mavčnim kitom, zato je na zunaj viden samo pokrov LED traku.

Tip ALU profila VGRADNI KNAUF

KOTNI

KOTNI ALU profili so namenjeni vgradnji v kote, primerni so za nadgradno montaže na vse vrste površin.

Tip ALU profila KOTNI

FIX

FIX ALU profili so namenjeni nadgradni montaži v skritih prostorih, kjer služijo kot podstavek za LED trak, zmanjšujejo gretje in podaljšajo življenjsko dobo LED traka. Ker so popolnoma ravni in gladki, LED trak prilepljen nanje tudi po daljšem obdobju ne odstopa.

Tip ALU profila FIX

Dolžina

Vse ALU profile ponujamo samo v kosih dolžine 2m. Razreza po naročilu žal ne nudimo.


Širina

Znotraj vsake kategorije lahko najdete posamezne velikosti ALU profilov (S, M in L), ki se med seboj razlikujejo po obliki in širini. Točne dimenzije si lahko ogledate pod opisom vsakega modela. Pomembno je, da pri izbiri ALU profila najprej preverite, kakšne širine je LED trak. Namreč, različni tipi LED trakov imajo različne širine, v naši ponudbi od 8mm do 12mm. Kompatibilnost LED trakov iz naše ponudbe lahko preverite v tabeli spodaj.


XtraSTABLE 60LED/m
LineaCOB
XtraSTABLE 60LED/m
XtraSTABLE 120LED/m
XtraSTABLE+LONG 60LED/m
XtraSTABLE+LONG 120LED/m
RGB+W V1.0
XtraPERFORMANCE
RGB+W V2.0
SLIM S Da Da Ne
SLIM M Da Da Ne
SLIM L Da Da Da
SLIM XL Da (do 3 vrste vzporedno) Da (do 2 vrsti vzporedno) Da (do 2 vrsti vzporedno)
VGRADNI S Da Da Ne
VGRADNI M Da Da Ne
VGRADNI L Da Da Da
VGRADNI KNAUF S Da Da Ne
VGRADNI KNAUF M Da Da Da
VGRADNI KNAUF L Da (do 3 vrste vzporedno) Da (do 3 vrste vzporedno) Da (do 2 vrsti vzporedno)
KOTNI S Da Da Da
KOTNI M Da Da Ne
KOTNI L Da Da Da
FIX RAVNI Da Da Da
FIX KOTNI Da Da Da

Barva

Večina ALU profilov v ponudbi je na voljo v treh različnih barvah. To so srebrna, bela in črna:
Srebrna barva ALU profila za LED trakoveSREBRNA
Bela barva ALU profila za LED trakoveBELA
Črna barva ALU profila za LED trakoveČRNA

Barva in tip pokrova

Pri vsakem ALU profilu je pri dodajanju v košarico mogoče izbrati tip in barvo pokrova. Barva in prosojnost tega pokrova bistveno vplivata na videz in svetlobo v prostoru, zato je izbira pravilnega pokrova še bolj pomembna kot izbira samega ALU profila. Za pomoč pri tej izbiri smo zato pripravili članek Kako izbrati pravilen pokrov za ALU profil, kjer so razlike med pokrovi podrobno opisane in prikazane.