LED žarnice

Pomoč pri nakupu
Vprašanja kupcev
Predstavitev

Zgodovina LED žarnice

Prva svetleča dioda (LED) je bila izumljena že leta 1962, vendar LED žarnice niso postale glavni vir razsvetljave do zadnjega desetletja. V zadnjem desetletju, pa je tehnologija izdelave in uporabe LED žarnic napredovala z veliko hitrostjo, žarnice narejene s tehnologijo LED pa so tako postale glavna oblika razsvetljave v domovih, avtomobilski industriji, prometni infrastrukturi in kot glavna komponenta svetil, namenjenih industrijski uporabi. Pred tem obdobjem so bile LED žarnice v primerjavi s klasičnimi in varčnimi (CFL) žarnicami predvsem cenovno nedostopne. Zato je bila uporaba omejena, sploh za namene stanovanjske razsvetljave, kjer je bila glavna oblika razsvetljave navadna žarnica z žarilno nitko. V zadnjem desetletju se je obseg proizvodnje LED žarnic povečal, kar je pomenilo vedno nižjo ceno in vedno večji tržni delež. V letu 2020 imajo LED žarnice med vsemi žarnicami največji tržni delež.

Boljši izkoristek

V primerjavi s klasičnimi žarnicami z žarilno nitko, imajo LED žarnice do 80% manjšo porabo električne energije. V primerjavi z varčnimi žarnicami (CFL), imajo LED žarnice do 40% manjšo porabo električne energije. Zato so v zadnjem desetletju postale prva izbira oblike razsvetljave v novogradnjah, v zadnjih letih pa so postale tudi upravičena investicija pri menjavi starih oblik razsvetljave. Na začetku desetletja so namreč LED žarnice v primerjavi z drugimi oblikami razsvetljave imele relativno visoko ceno, zato menjave starih žarnic pogosto ni bila ekonomsko upravičena. V zadnjih letih pa so se LED žarnice pocenile, zato je že samo z vidika nižanja stroškov električne energije, zamenjava starih žarnic z novimi LED žarnicami smiselna in se hitro povrne.

Daljša življenjska doba

LED žarnice imajo v primerjavi s klasičnimi in varčnimi zaradi manjšega segrevanja daljšo življenjsko dobo, ta običajno traja od 10000 do 20000 delovnih ur. Najšibkejši člen LED žarnice je napajalno vezje, to odpove v približno 90% vseh odpovedi LED razsvetljave, a se tudi ta komponenta z razvojem tehnologije in širjenjem obsega proizvodnje izboljšuje. Proizvajalci namreč iz leta v leto komponente v LED žarnicah izboljšujejo in prilagajajo najnovejših električnih standardom, zato so LED žarnice iz leta v leto boljša in bolj zanesljiva oblika razsvetljave. LED žarnice so v zadnjih desetih letih napredovale v smislu daljše življenjske dobe, kvalitete same izdelave in kvalitete svetlobe, ki jo proizvajajo.

Kvaliteta svetlobe

Kvaliteta svetlobe se v industriji LED meri pa barvni reprodukciji, kar označuje indeks CRI. Ta indeks je vrednost števil od 0 do 100, pri čemer je 100 svetloba, enaka sončni (dnevni) svetlobi. LED žarnice, ki imajo višjo vrednosti CRI (nad 80), so bolj podobne naravni svetlobi sonca. Kvaliteta svetlobe je bila od nekdaj šibka točke varčnih tehnologij razsvetljave. Pri varčnih (CFL) žarnicah je okoli 50-60, pri LED žarnicah v začetku desetletja je bila okoli 70-75. A razvoj v zadnjih letih je LED žarnice približal popolni svetlobi, v naši ponudbi namreč nimamo LED žarnic z vrednostjo CRI pod 80, dosti modelov pa imamo CRI višji kot 90.

Izbira barve svetlobe

Za razliko od klasičnih žarnic z žarilno nitko, je mogoče LED diode proizvajati s točno določenim odtenkom barve svetlobe. To pomeni, da lahko pri nakupu izbiramo, ali bodo imeli naše LED žarnice bolj rumenkast, ali bolj modrikast odtenek bele barve.

Topla ali hladno bela?

Bolj podrobno razlago o razlikah med odtenki barv si lahko preberete v članku »kako izbrati popolno LED žarnico«. V ponudbi imamo LED žarnice s tremi različnimi odtenki bele barve, to so topla, dnevna in hladna bela. Toplo bela barva ima več rumenkastega odtenka in je bolj podobna barvi navadne žarnice z žarilno nitko. Hladno bela barva ima več modrikastega odtenka in je bolj podobna barvi ksenon avtomobilske žarnice.

Oblika LED žarnice

V zadnjih letih so se LED žarnice pojavile kot zamenjava za vse klasične tipe in oblike klasičnih žarnic. V naši ponudbi prevladujejo štirje tipi podnožij, to so GU10, E14, E27 in G9. Vse LED žarnice v ponudbi so dimenzijsko prirejene tako, da lahko direktno zamenjajo stare žarnice. Na trgu in v naši ponudbi sicer obstajajo tudi LED žarnice, ki imajo nestandardne dimenzije, zato je pred nakupom vsekakor dobro preveriti model svetila in kompatibilnost žarnice.

Dodatne prednosti

LED žarnice za razliko od drugih oblik žarnic ne vsebujejo plinov, zato so manj občutljive na udarce, tresljaje in temperaturo. Primerne so za pošiljanje po pošti, zato je skrb pri naročanju LED žarnic preko interneta odveč. Poleg odpornosti je ogromna prednosti LED žarnic v njihovem zagonskem času. Ker ne vsebujejo plinov, ki se morajo za polno svetilnost najprej ogreti na delovno temperaturo, je čas zagona hiter. Ko prižgemo stikalo, LED žarnica s polno svetilnostjo zasveti takoj, brez nadležnega brlenja. Zaradi odsotnosti plinov, pogosto prižiganje in ugašanje svetil ne škoduje LED žarnicam.

Povezave do neaktivnih izdelkov in člankov:
Forum o LED žarnicah, Kaj je sistem MiLight in kako deluje?, Kako izbrati popolno LED žarnico?, Top vprašanja pri nakupu LED žarnic, Zakaj so na tržišču razlike v ceni LED žarnic?,