Top 5 vprašanj pri nakupu vgradnih svetil

1. Ali se je bolje odločiti za svetila z vgrajenimi LED diodami ali svetila z možnostjo menjave LED žarnice?

Na to vprašanje je težko enoznačno odgovoriti, saj ima vsaka opcija svoje prednosti in slabosti.V ta namen smo pripravili spodnjo razpredelnico s podrobno razlago specifikacij.

Vgradne svetilke za GU10 LED žarnice Vgradne svetilke z vgrajenimi LED diodami
- BasicCOLOR
- StandardCOLOR
- ProCOLOR
Življenjska doba 10000h - 30000h 30000h - 40000h
Vse svetilke z vgrajenimi LED diodami so konstruirane tako, da imajo napajalnik ločen od svetilke. Napajalnik in LED diode se tako medsebojno ne segrevata, zato je življenjska doba takšnih LED svetil bistveno daljša. Pri LED žarnicah pa je napajalnik že vgrajen v sami LED žarnici, kar pomeni višjo temperaturo delovanja, kar posledično vpliva na življenjsko dobo, ki je torej krajša. Vgradne svetilke z vgrajenimi LED diodami so v primerjavi z LED žarnicami težje in večje, kar pomeni dodatno hlajenje in posledično daljšo življenjsko dobo.
Globina vgradnje 8cm 3cm
LED diode so pri vgradnih LED svetilih z vgrajenimi LED diodami vgrajene na samem robu, zato ta svetila za vgradnjo ne potrebujejo več kot 3cm globine. V LED žarnicah so LED diode vgrajene nad napajalnikom, zato je globina, potrebna za vgradnjo najmanj 8cm. Na tržišču se sicer najdejo še nekatere vrste LED žarnic, ki so nižje (GX53, G9), vendar tudi te ponavadi potrebujejo najmanj 4-5cm.
Kot svetilnosti 30°-180° 120°
V naši ponudbi lahko izbirate med GU10 LED žarnicami z usmerjeno ali razpršeno svetlobo. Vgradna LED svetila Basic/Standard/ProCOLOR pa obstajajo samo s širokim kotom svetilnosti 120°, kar pomeni zelo enakomerno in razpršeno svetlobo.
Posebnosti pri nakupu Vgradne svetilke za GU10 LED žarnice so dobavljive v belem, krom in mat zaključnem sloju. Vgradne LED svetilke Basic/Standard/ProCOLOR so dobavljive samo v beli barvi.
Posebnosti pri montaži Ni posebnosti, vgradna svetilka se poveže direktno na 230V in ne potrebuje dodatnih elementov. Ni posebnosti, vgradna svetilka se poveže direktno na 230V in ne potrebuje dodatnih elementov.

2. Za kakšno moč in razporeditev vgradnih svetil se naj odločim?

Za pomoč pri odločitvi koliko LED svetil uporabiti, smo razvili poseben LED kalkulator, ki na podlagi tehničnih specifikacij izračuna priporočeno število in moč vgradnih LED svetil. Najdete ga lahko v članku "Koliko vgradnih svetil in kakšno moč potrebujem?".

3. V dnevni sobi nameravam imeti 5 vgradnih svetilk. Kako jih povežem?

Za povezavo več vgradnih svetilk je potrebno svetila povezati v vzporedno vezavo. Pri vzporedni vezavi do vsake vgradne svetilke peljemo fazni (L) in nevtralni (N) vodnik (kabel), na katera povežemo kontakte vsake svetilke. Shema je prikazana na sliki spodaj: Prikaz vzporedne vezave na vgradnih svetilih

4. Ali lahko vgradna svetila uporabljam zunaj in v kopalnici?

V kolikor vgradna svetila zunaj niso izpostavljena direktnemu dežju in vremenskim vplivom (so pod streho), ne potrebujejo vodoodporne zaščite (oznaka je lahko IP20 ali več). Zračna vlaga in temperaturne razlike ne vplivajo na svetila, ki niso vodoodporna, saj morajo biti ta po standardih narejena za temperature od -20°C do +40°C in za vlažnost od 0-90%. V kopalnici je svetila, ki niso vodoodporna, dovoljeno montirati vsaj 0,60m stran od kadi/tuša (gledano s tlorisa). Za montažo direktno nad tušem ali kadjo pa je potrebno uporabiti svetila z vodoodporno zaščito (oznaka IP44 ali več).

5. Ali lahko pri vgradnih LED svetilih Basic/Standard/ProCOLOR vežem več svetilk na samo en napajalnik?

Poznamo dve vrsti napajalnikov, in sicer napajalnike s konstantnim tokom in napajalnike s konstantno napetostjo. Nekateri izdelki, kot so naprimer LED trakovi, za delovanje potrebujejo napajalnik s konstantno napetostjo. Zato lahko pri LED trakovih na en napajalnik povežemo več kosov LED trakov. Vgradna LED svetila Basic/Standard/ProCOLOR pa za delovanje uporabljajo napajalnik s konstantnim tokom. Pri tej vrsti napajalnika je možno nanj vezati samo eno vgradno LED svetilko. V primeru vezave dveh ali več LED svetilk na en takšen napajalnik, LED svetilke ne bi delovale, ali pa bi takoj pregorele.
Zato je nujno, da se vgradne LED svetilke uporabljajo samo s priloženimi napajalniki.
Povezava do foruma o vgradnih svetilih