Koliko vgradnih svetil in kakšno moč potrebujem?

LED kalkulator

Kako določiti koliko LED svetil je potrebnih v prostoru je eno najpogostejših vprašanj, ki jih imamo pred nakup vvgradni svetil. Za lažjo odločitev smo zato naredili LED kalkulator, ki na podlagi tehničnih podatkov vgradnih svetil in potrebnih stopenj svetilnosti v prostorih izračuna idealno število in moč vgradnih LED svetil. Kalkulacija temelji na enakomerni razporeditvi vgradnih svetil in uporabi LED svetil s kotom svetilnost 120°. Uporaben je za vgradne svetilke za GU10 LED žarnice in vgradne LED svetilke Basic/Standard/ProCOLOR. Za izračun samo vpišite dimenzije vašega prostora, izberite željeno svetilnost in kliknite izračunaj.Svetilnost:Nizka Srednja Visoka
Barva sten:Svetla Temna

Barva svetlobe

Pri nakupu vgradnih svetil lahko izbirate barvo svetlobe, ki jo oddajajo svetila. Če ste se odločili za vgradna svetila z možnostjo menjave LED žarnice, lahko to možnost izberete pri nakupu LED žarnic. Vgradna LED svetila BasicCOLOR in StandardCOLOR so dobavljiva samo s toplo, dnevno in hladno belo svetlobo. Vgradna LED svetila ProCOLOR pa so dobavljiva še z izrazito toplo in nevtralno belo barvo svetlobe. Barva svetlobe vgradnih svetil je v specifikacijah izražena v barvni temperaturi, ki jo merimo v stopinjah Kelvina. Manjša, kot je barvna temperatura svetil, bolj topla je svetloba in bolj rumenkast odtenek ima. Večja, kot je barvna temperatura svetil, bolj hladna je svetloba in bolj modrikast odtenek ima. Vgradna svetila s temperaturo od 2200K - 4000K se smatrajo kot toplo bela, vgradna svetila s temperaturo od 4000K - 6000K se smatrajo kot dnevna ali nevtralno bela, vgradna svetila s temperaturo večjo od 6000K pa kot hladna bela. Razlike so prikazane na slikah spodaj.

Prikaz izrazito toplo bele barve pri vgradnih svetilih SLIMIZRAZITO TOPLA BELA (2700K)

Prikaz toplo bele barve pri vgradnih svetilih SLIMTOPLA BELA (3000K)

Prikaz dnevno bele barve pri vgradnih svetilih SLIMDNEVNA BELA (4000K)

Prikaz nevtralno bele barve pri vgradnih svetilih SLIMNEVTRALNA BELA (5000K)

Prikaz hladno bele barve pri vgradnih svetilih SLIMHLADNA BELA (6000K)

Priporočila glede barve svetlobe svetil

Izbira barve svetlobe je seveda odvisna od osebnega okusa uporabnika, pri odločitvi pa je vredno upoštevati naslednja priporočila. Barva svetlobe vpliva na človeško notranjo uro, zato je pri izbiri barve vgradnih svetil dobro pomisliti tudi na to. Človeška notranja ura (kako zelo budni in zaspani smo), se namreč uravnava po soncu, ki ima barvno temperaturo okoli 5800K.

Izpostavljanje vgradnim svetilom višje temperature nas lahko zato naredi bolj budne, izpostavljanje nižji temperaturi pa bolj zaspane. Zato za prostore, kjer preživite večer (dom in bivalni prostori), priporočamo izbiro svetil bolj toplejših barv (do 3500K). V prostorih, kjer preživite dan, ali kjer delate, priporočamo izbiro svetil dnevnih ali nevtralno belih barve (od 4000K do 6000K). Izbiro svetil z hladnejšimi barvami (nad 6000K), priporočamo za zunanja svetila in dekorativna svetila, kjer je barva svetlobe in videz svetila bolj pomemben od samega vpliva na prostor in človeka.