Montaža vgradnih svetil Basic/Standard/ProCOLOR

V vodiču so na kratko opisani koraki pri montaži vgradnih LED svetil Basic/Standard/ProCOLOR. Zaradi praktičnosti in odličnega razmerja med ceno in kvaliteto je ta tip vgradnih svetil v zadnjem času postal zelo aktualen. Montaža teh vgradnih LED svetilk je enostavna, zato več kot osnovno znanje o elektriki ni potrebno. Navodila veljajo samo za vgradna LED svetila BasicCOLOR, StandardCOLOR in ProCOLOR.

1. KORAK: NAČRTOVANJE VGRADNE RAZSVETLJAVE

Pri načrtovanju se je najprej potrebno vprašati kakšen učinek želimo doseči z razsvetljavo. Pri odgovoru na vprašanje ali uporabiti večje število šibkejših vgradnih LED svetil, ali manjše število močnejših vgradnih LED svetil, si najlažje pomagamo s člankom "Koliko vgradnih svetil in kakšno moč potrebujem?". V članku najdemo tudi kalkulator, ki izračuna optimalno število vgradnih svetil za prostor določenih dimenzij. Razporeditev oziroma postavitev vgradnih svetil v prostoru je naslednja stvar, ki jo je potrebno upoštevati pri načrtovanju. Najbolje je, da so vgradna svetila po prostoru razporejena čimbolj enakomerno. V kolikor želimo na določenem mestu močnejšo osvetlitev vgradna svetila koncentriramo na tisto območje. Pri vgradnih svetilih je potrebno upoštevati tudi premer in globino izvrtine. Vgradna LED svetila Basic/Standard/ProCOLOR potrebujejo za vgradnjo najmanj 3cm globine. To je globina, ki je potrebna za vgradnjo LED svetilke skupaj z napajalnikom. Ni nujno, da je napajalnik direktno nad lučjo, v kolikor je prostor levo ali desno od LED svetilke, se lahko napajalnik odrine tudi na stran.

2. KORAK: ELEKTRIČNA NAPELJAVA

Pred začetkom montaže razsvetljave se prepričamo, da v omrežju ni električne napetosti.

Ko določimo načrt razsvetljave, lahko pričnemo z montažo. To pomeni polaganje električnih kablov, ki jih razporedimo tako, da do vsake vgradne svetilke pripeljemo napetost 230V. Pri vezavi več vgradnih svetil, uporabimo vzporedno vezavo, ki je prikazana na sliki spodaj. Za povezovanje kablov je najlažje uporabiti navadne spojke za kabel, ki jih najdemo v vsaki tehnični trgovini.
Načrtovanje vezave vgradne LED razsvetljave

3. KORAK: PRIPRAVA IZVRTINE V STROPU

Vgradna LED svetila Basic/Standard/ProCOLOR imajo glede na različno moč različne dimenzije, zato izvrtin ne pripravljamo preden nismo prepričani, kateri model vgradne svetilko bomo uporabili. Pri montaži je luknje najlažje narediti kar s kronsko žago, ki jo lahko najdete v naši ponudbi. V kolikor nimamo krone pravih dimenzij, ali pa pripravljamo izvrtino za oglato svetilko, lahko uporabimo ročno ali električno vbodno žago.
Priprava izvrtine za vgradno LED svetilko

4. KORAK: VSTAVLJANJE VZMETI

Vgradna svetila so zaradi lažjega transporta in manjše možnosti poškodbe pakirana brez vzmeti. Vzmeti je potrebno vstaviti ročno, pred začetkom montaže. V pomoč pri vstavljanju vzmeti smo pripravili animacijo. Vzmet se pri vstavljanju enostavno raztegne in vstavi v vgradno LED svetilko.
Vstavljanje vzmeti pri četrtem koraku vgradnje

5. KORAK: POVEZAVA VGRADNE SVETILKE

Za povezavo vgradnih svetil je v praksi najlažje uporabiti spojke za kabel. Kable trdno privijemo v spojko in pred zaključkom montaže preverimo trdnost spoja. Po končani montaži lahko v električno omrežje ponovno spustimo elektriko in preverimo delovanje svetil.