Na blagajnoUporabniški računKontakt

Montaža vgradnih LED svetil

Pri novogradnji ali adaptaciji starega stanovanja se velikokrat srečamo z LED svetili (LED paneli SLIM). Zaradi praktičnosti in odličnega razmerja med ceno in kvaliteto so LED paneli SLIM postala zelo aktualna. Montaža teh svetilk je enostavna, zato več kot osnovno znanje o elektriki ne bo potrebno V pomoč pri montaži smo pripravili kratek vodič po korakih za montažo LED svetil. Navodila veljajo tako za vgradna kot za nadgradna LED svetila SLIM, vendar pri nadgradnih spustimo 3. korak o priprave izvrtine v stropu.

1. KORAK: NAČRTOVANJE RAZSVETLJAVE

Pri načrtovanju se je najprej potrebno vprašati kakšen učinek želimo doseči z razsvetljavo. Pri odgovoru na vprašanje ali uporabiti večje število šibkejših LED svetil, ali manjše število močnejših LED svetil si najlažje pomagamo s člankom »Kakšno moč LED svetilk potrebujem«. V članku najdemo tudi kalkulator, ki izračuna optimalno število LED svetil za prostor določenih dimenzij.


Razporeditev oziroma postavitev svetil v prostoru je naslednja stvar, ki jo je potrebno upoštevati pri načrtovanju. Najbolje je, da so svetila po prostoru razporejena čimbolj enakomerno. V kolikor želimo na določenem mestu močnejšo osvetlitev LED svetila koncentriramo na tisto območje.


Pri vgradnih svetilih vseh vrst je potrebno upoštevati tudi premer in globino izvrtine. Vgradna LED svetila SLIM potrebujejo za vgradnjo najmanj 3cm globine. To je globina, ki je potrebna za vgradnjo LED svetilke SLIM skupaj z napajalnikom. Ni pa potrebno, da je napajalnik direktno nad lučjo. V kolikor je prostor levo ali desno od LED svetilke, se lahko napajalnik odrine tudi na stran. S tem celo še zmanjšamo potrebno globino za vgradnjo, ki je v takem primeru enaka debelini samega napajalnika, kar znaša cca. 2,5cm.

2. KORAK: ELEKTRIČNA NAPELJAVA

Pred začetkom montaže razsvetljave se prepričamo, da v omrežju ni električne napetosti. Ko določimo načrt razsvetljave, lahko pričnemo z montažo. To pomeni polaganje električnih kablov, ki jih razporedimo tako, da do vsake svetilke pripeljemo napetost 230V. Pri vezavi več svetilk, uporabimo vzporedno vezavo, ki je prikazana na sliki spodaj. Za povezovanje kablov je najlažje uporabiti navadne spojke za kabel, ki jih najdemo v vsaki tehnični trgovini. Pri izbiri kabla se lahko odločimo za 2x0.75 ali 2x1.50 kabel z dvojno izolacijo (za 230V).

3. KORAK: PRIPRAVA IZVRTINE V STROPU


Vgradne LED svetilke SLIM so glede na različno moč različnih dimenzij, zato izvrtin ne pripravljamo preden nismo prepričani, katero svetilko bomo uporabili. Okrogla vgradna LED svetila SLIM imajo okrogle izvrtine, oglata vgradna LED svetila SLIM pa kvadratne. Pri montaži okroglih bo najlažje, če uporabimo krono za vrtalni stroj. V kolikor nimamo krone pravih dimenzij, ali pa pripravljamo izvrtino za oglato svetilko, lahko uporabimo ročno ali električno vbodno žago.

4. KORAK: VSTAVLJANJE VZMETI


LED svetila SLIM so zaradi lažjega transporta in manjše možnosti poškodbe pakirana brez vzmeti. Vzmeti je potrebno vstaviti ročno, pred začetkom montaže. V pomoč pri vstavljanju vzmeti smo pripravili animacijo. Vzmet se pri vstavljanju enostavno raztegne in vstavi v LED svetilko.

5. KORAK: POVEZAVA LED SVETILKE

Za povezavo LED svetil SLIM je v praksi najlažje uporabiti spojke za kabel. Kable trdno privijemo v spojko in pred zaključkom montaže preverimo trdnost spoja. Po končani montaži lahko v električno omrežje ponovno spustimo elektriko.

Povezave do neaktivnih izdelkov in člankov: