Razlike med tračnimi svetili v naši ponudbi

Razlika med 230V in 48V

V naši ponudbi najdete štiri različne sisteme tračnih svetil: BASIC 230V, STANDARD 48V, SMART 48V in SLIM 48V. Sistem BASIC deluje na hišni napetosti 230V, medtem ko ostali sistemi delujejo na nizki napetosti 48V.

Sistemi 48V postajajo vse bolj priljubljeni, saj zaradi nižje napetosti zahtevajo manj varnostnih predpisov, kar proizvajalcem omogoča izdelavo manjših in estetsko privlačnejših reflektorjev ter svetil. Ti sistemi za priklop na hišno napetost potrebujejo napajalnik, ki pa je običajno skrit v ohišju tračnice in zato ni moteč. 48V sistemi imajo zaradi nižje napetosti daljšo življenjsko dobo in bolj stabilno delujejo.

Sistemi 230V se priklopijo direktno na hišno napetost. Prednosti so nižja cena in možnost menjave žarnice, saj večina reflektorjev v tem sistemu uporablja LED žarnice GU10.


Kompatibilnost med sistemi

Pri izbiri komponent je pomembno, da kombiniramo le tiste, ki so označene za enak sistem. Zaradi različne oblike tračnic komponent različnih sistemov ni mogoče kombinirati. Edina izjema sta sistema STANDARD 48V in SMART 48V, ki uporabljata enako tračnico in napetost, zato so komponente teh dveh sistemov med seboj kompatibilne.


Dimenzije profilov tračnic

Tračnica sistema 230V BASIC
Višina: 20mm
Širina: 35mm
Tračnica sistema 48V STANDARD in 48V SMART
Višina: 51mm
Širina: 27mm
Tračnica sistema 48V SLIM
Višina: 31mm
Širina: 25mm

Kateri sistem izbrati?

230V BASIC


Ta sistem deluje na 230V, zato omogoča menjavo žarnice. Kompatibilen je s standardnimi GU10 LED žarnicami, kar omogoča izbiro barvne temperature, moči in možnosti zatemnjevanja glede na izbrano GU10 LED žarnico. Vse komponente so na voljo v beli ali črni barvi. Je najcenejši sistem v naši ponudbi.


48V STANDARD in 48V SMART


Ta sistema delujeta na 48V in uporabljata enako tračnico, zato je možno kombinirati njihove komponente. Sistem SMART 48V ima funkcijo daljinskega upravljanja, z daljincem lahko tako izbiramo belo barvo svetlobe ali nastavljamo jakost svetlobe. Sistem STANDARD 48V je cenejši in ima enak videz, vendar ne omogoča daljinskega upravljanja, nima možnosti izbire barve svetlobe in nima možnosti zatemnitve. Vse komponente v tem sistemu so na voljo le v črni barvi.


48V SLIM


Ta sistem deluje na 48V in uporablja posebno SLIM tračnico, ki je v primerjavi z drugimi 48V tračnicami precej nižja. V sistemu so na voljo reflektorji in svetilke, ki so od manjši od tistih v sistemih 48V STANDARD in 48V SMART. Sistem ne omogoča daljinskega upravljanja in nima možnosti zatemnjevanja. Pri barvi svetlobe je na voljo samo toplo bela barva, ohišje komponent pa je dobavljivo v beli ali črni barvi.