Koliko reflektorjev in kakšno moč izbrati?

Svetilnost in kot svetilnosti

Eno izmed najpogostejših vprašanj pri načrtovanju tračnega sistema je, koliko reflektorjev sploh potrebujem v določenem prostoru? Pri vsakem reflektorju v ponudbi je podana vrednost svetilnosti v lumnih. Lumen je merilna enota, s katero merimo svetlobo, ki jo oddaja reflektor. Več kot je lumnov, več svetlobe oddaja. Na osnovi tega podatka lahko izračunamo priporočeno število reflektorjev in tako optimalno osvetlimo prostor.

#POSEBNOST Reflektorji za tračne sistem obstajajo v dveh zelo različnih izvedbah: takšnih z ozkim kotom svetilnosti in takšnih s širokim kotom svetilnosti. Glavna razlika med njima je v tem, da je pri ozkokotnem reflektorju osvetljena površina trikrat bolj svetla kot pri širokokotnem reflektorju enake moči in svetilnosti.

Namen ozkokotnih reflektorjev

Ozkokotni reflektorji so reflektorji, ki imajo usmerjeno svetlobo in kot svetilnosti manjši od 36°. Uporabljamo jih takrat, ko želimo v prostoru izpostaviti oziroma osvetliti samo določene površine, ostale pa pustiti zatemnjene. Takšna rasvetljava naredi prostor bolj diskreten in estetsko privlačen, dodatno pridejo do izraza določeni kosi pohištva ali dekorativni dodatki.


Namen širokotnih reflektorjev

Širokokotni reflektorji so reflektorji, ki imajo razpršeno svetlobo in kot svetilnosti večji od 120°. Uporabimo jih takrat, ko želimo v prostoru imeti čimbolj enakomerno svetlobo.


Koliko reflektorjev potrebujem v prostoru?

Za približno usmeritev pri določanju števila reflektorjev, smo razvili LED kalkulator, ki na podlagi tehničnih specfikacij reflektorjev in potrebnih stopenj svetilnosti v prostorih izračuna priporočeno število in moč svetil.

#NASVET Zaradi prilagodljivosti tračnih svetil uporabnikom svetujemo, da naročijo kakšen reflektor več, kot jih sprva potrebujejo. Tako imajo možnost eksperimentirati z različnimi postavitvami in osvetlitvami, ne da bi jih skrbelo, da bi imeli premalo svetil. Če se izkaže, da dodatni reflektorji niso potrebni, jih lahko enostavno vrnejo.Svetilnost:Nizka Srednja Visoka
Barva sten:Svetla Temna