Top vprašanja pri nakupu zunanjih svetil

1. Ali se je bolje odločiti za zunanja svetila z možnostjo menjave LED žarnice ali zunanja svetila s fiksnimi LED diodami?

Na trgu obstajata dve glavni različici svetil, pri eni je možno LED žarnico ob okvari zamenjati, pri drugi pa sta LED modul in napajalno vezje fiksna in se jih ne da zamenjati. Oba tipa zunanjih svetil imata svoje prednosti in slabosti, za lažjo odločitev smo zato na kratko povzeli vse pluse in minuse.

Zunanja svetila z možnostjo menjave LED žarnice

Prednosti:
- Ob morebitni okvari LED žarnice se lahko ta enostavno zamenja.
- Moč in barva svetlobe je odvisna od LED žarnice, zato je pri izbiri več možnosti, ker na trgu obstaja veliko različic LED žarnic.
- Zunanje svetilke z možnostjo menjave LED žarnice so običajno cenejše.
Slabosti:
- Oblika zunanje svetilke mora biti prilagojena standardnemu tipu LED žarnice, zato so običajno takšna svetila dimenzijsko večja.
- Pri nekaterih tipih zunanjih svetil je LED žarnica nameščena vodoravno, zato je svetilnost na eni strani svetilke močnejši kot na drugi (npr. pri svetilkah BRICK in BETA).
- Ker so takšna svetila večja in oblikovana tako, da se lahko do LED žarnice enostavno dostopa, je tudi večja možnost, da s časom pride v svetilko vlaga.

Zunanja svetila s fiksnimi LED diodami in napajalnim vezjem

Prednosti:
- Napajalno vezje je posebej prirejeno za dizajn zunanje svetilke, zato so takšna svetila lepša, tanjša in bolj diskretna.
- LED diode so prav tako posebej prirejene za določeno obliko svetilke in imajo zato lepšo svetlobo in kot svetilnosti.
- LED diode so pritrjene direktno na ohišje zunanje svetilke, to pa pomeni boljše odvajanje odvečne toplote in daljšo življenjsko dobo.
Slabosti:
- Ob morebitni okvari je potrebno menjati celotno svetilko.
- Zunanje svetilke z vgrajenimi LED diodami in napajalnim vezjem so običajno dražje.

2. Zakaj so na tržišču razlike v ceni?

Razlike v ceni zunanjih svetil so po naših izkušnjah najbolj opazne pri materialu (ohišje in elektronika) in kvaliteti obdelave. Zunanja svetila nižjega cenovnega razreda so običajno v celoti narejena iz plastike, svetila srednjega cenovnega razreda iz kovinskih litin, svetila višjega cenovnega razreda pa iz nerjavečega jekla. Ob dolgotrajni izpostavljenosti vremenskim vplivom se zunanja svetila iz cenejših materialov hitreje postarajo, zbledijo ali počijo. Poleg tega pa umetni materiali slabše odvajajo toploto LED diod, zato imajo takšna zunanja svetila običajno krajšo življenjsko dobo. Zato vam priporočamo, da ste pri nakupu pozorni tudi na vrsto materiala, iz katerega je narejena zunanja svetilka.

3. Imate v ponudbi tudi zunanja svetila s senzorji gibanja?

Žal imamo v ponudbi samo dva modela zunanjih svetil s senzorjem gibanja (RIO in PHILIPS ARBOUR). Načeloma takšna svetila z integriranim senzorjem gibanja odsvetujemo, saj imajo po naših izkušnjah zaradi velikega števila elektronskih komponent v ohišju in posledično pregrevanja elektronike v svetilki, krajšo življenjsko dobo in manjšo zanesljivost. V takšne namene raje svetujemo uporabo posameznega senzorja gibanja ali svetlobe. V kolikor razmišljate o nakupu zunanjih svetil z integriranim senzorjem gibanja, vam svetujemo zunanja svetila malo višjega cenovnega in kakovostnega razreda.

4. Za kakšno moč in barvo svetlobe naj se odločim?

Na to vprašanje vam pri nakupu zunanje razsvetljave odgovorimo najtežje, saj so po naših izkušnjah tukaj mnenja in okusi strank najbolj različni. Pri izbiri moči je najbolje premisliti, ali zunanja svetila potrebujete samo za dekoracijo ali tudi za funkcionalno osvetlitev? Ali bo zunanja razsvetljava prižgana celo noč ali pa se bo prižigala samo po potrebi? Pri izbiri barve svetlobe pa načeloma velja, da hladnejša kot je barva svetlobe, bolj le ta odganja mrčes in insekte.