Top vprašanja o tračnem sistemu ECLIPSE

Kaj je tračni sistem?

Tračni sistem ECLIPSE je modularni sistem svetil, pri katerem lahko posamezna svetila (reflektorje in viseča svetila) enostavno montiramo na tračnico. Tračnice se med seboj sestavljajo s pomočjo ravnih, L, T in + konektorjev, oblika končnega sistema in število svetil v sistemu sta tako lahko popolnoma prilagojena željam uporabnika. Svetila se v tračnico vpnejo, odpnjejo in premikajo s pomočjo KLIK sistema, ki je za uporabo zelo enostaven in ne potrebuje nobenega strokovnega znanja. Na sliki spodaj je prikazan bolj kompleksen sestav tračnega sistema, kar dokaže, da kreativnost pri postavitvi nima omejitev.


Je montaža reflektorjev in visečih svetil v tračnico možna s strani ali iz vrha?

Reflektorji in viseča svetila za tračni sistem imajo poseben mehanizem vpetja KLIK, ki omogoča vpetje z vrha. Zato je dodajanje, odstranjevanje in premikanje svetil možno tudi ko so tračnice, konektorji in zaključki že zmontirani.


Je reflektorje in viseča svetila na tračnici možno zatemniti?

Vsa svetila, namenjena uporabi na tračnem sistemu, se prodajajo brez priložene LED žarnice. Zato je zatemnjevanje mogoče, vendar morate za to izbrati LED žarnice, ki imajo možnost zatemnjevanja. V naši ponudbi imajo takšno možnost samo GU10 LED žarnice MasterVL.


Je luči reflektorje in viseča svetila na tračnici mogoče prižigati ločeno?

Žal ne, tračnice imajo samo enofazni sistem, zato se vse komponenti, zmontirane na tračnici, prižigajo in ugašajo istočasno.


So za napajanje tračnice potrebni posebni konektorji?

Tako je, za napajanje tračnice je na začetku potreben 230V napajalni priključek, ki ga je potrebno naročiti posebej. Najdete ga lahko na povezavi tukaj. Na koncu tračnega sistema je obvezno slepi zaključek, saj zaščiti odprte kontakte tračnice. Najdete ga lahko na povezavi tukaj.


Je tračnico možno napajati na sredini in ne na začetku?

Priključki, ki bi omogočali napajanje kar na sredini, žal ne obstajajo. V ta namen svetujemo uporabo dveh navadnih priključkov, obrnjenih enega proti drugemu in medsebojno povezavnih s krajšim kablom (kot na sliki).


Je tračnice možno krajšati?

Tako je, tračnice je mogoče krajšati kar z žaganjem. Ker je tračnica narejena iz aluminija, za žaganje svetujemo žago za kovino, s čimbolj finimi zobci.


Kako se tračnice fiksirajo na strop?

Tračnice se na strop fiksirajo direktno z vijakom. Vijaki žal niso priloženi, luknje za fiksiranje pa so v tračnico že izvrtane na vsakih 50cm.


Ali obstaja nevarnost, v kolikor kdo seže po tirnicah, da ga strese?

Tračnice imajo vodnike skrite za notranjim utorom, zato ob naključnem dotiku skoraj ni možnosti, da uporabnika strese. Nevarnost za uporabnika obstaja samo v primeru, da na koncu tirnice ni zaključkov, ali da ta namensko z žico ali s kovinskim predmetom sega v utor tračnice.