Načrtovanje in montaža tračnega sistema 230V (BASIC)

Priklop na dovod 230V

Tračnica pri tračnih svetilih BASIC se na dovod napetosti 230V priklopi s pomočjo priključnega konektorja. Ta obstaja v dveh različicah: sredinski in zaključni. Zaključni uporabimo v primeru, ko je dovod elektrike na koncu ali začetku linije tračnega sistema. Sredinskega uporabimo, ko je dovod na sredini linije tračnega sistema.


Omejitve glede dolžine in obremenitve tračnice

Ker sistem deluje na visoki napetosti 230V, padec napetosti v praksi ni problematičen, zato omejitev glede največje dolžine linije ni. Največji tok, ki lahko teče skozi tračnico je 16A. To v praksi pri uporabi LED žarnic ne predstavlja težave, saj bi bilo za dosego te meje potrebno tračnico obremeniti s kar 3680W. To pa pri uporabi 6W reflektorjev pomeni več kot 500 reflektorjev.


Zaključki

Pri montaži je zelo pomembno uporabiti zaključke. Na koncu tračnice je izpostavljen električni vodnik, ki ob prižganem sistemu lahko predstavlja nevarnost električnega udara. Zato je nujno, da so vsi konci linij zaključeni s plastičnim zaključkom.


Spajanje tračnic

Tračnice je mogoče spajati s posebnimi konektorji, ki jih je treba dokupiti posebej. V ponudbi imamo vse oblike konektorjev: ravni, kotni, plus in T.

Ti konektorji za spajanje na tračnici potrebujejo utor, ki ga vsak kos tračnice na začetku in na koncu že ima. Če tračnice režemo, je potrebno ta utor narediti. Najlažje je to storiti z večjim svedrom, kotno brusilko in žago za kovino.


Rezanje tračnic

Tračnice so v celoti narejene iz kovine, zato jih na točno mero lahko odrežemo z žago za kovino. Priporočljivo je uporabiti žago s čimbolj finimi zobci.


Montaža tračnic

Tračnice se lahko montirajo horizontalno na strop, ali vertikalno na steno. Montira se z vijakom, ki ga pritrdimo skozi že izvrtane luknje na tračnici. Vijaki niso priloženi in jih izberemo glede na površino, na katero se montira tračni sistem.


Predelava visečih svetilk izven sistema

V ponudbi imamo na voljo tudi posebne konektorje za viseče svetilke, ki omogočajo montažo samostojnih visečih svetilk drugih proizvajalcev. Edini pogoj je, da svetilke delujejo na 230V.

Za povezavo viseče svetilke je potrebno najprej odstraniti pokrov konektorja, nato kabel svetilke odrezati na željeno dolžino in ga povezati s kontakti na konektorju.