Top 5 vprašanj pri nakupu Touch stikal

1. Ali imajo stikala na dotik minimalno porabo?

Stikala na dotik imajo vgrajeno elektronsko vezje, ki tudi ob ugasnjenen stikalu deluje, in skozi stikalo prepušča zelo majhen električni tok. Ta majhen električni tok lahko na LED svetilih, šibkejših od 1W, povzroči nezaželjeno utripanje ali brlenje. Za odpravo teh težav je pri porabi manjši od 1W obvezna uporaba "adapterja za LED sijalke". S porabo 1W so mišljene vse LED žarnice, ki so v isti liniji priključene na stikalo. Primer: linija, v kateri imamo 4x0.5W LED svetil, ima skupno porabo 2W, kar pomeni, da adapter za LED sijalke ni potreben. Naj omenimo še to, da ima stikalo v standby načinu porabo 0.1mW porabe, kar je zanemarljivo.


2. Kakšna je razlika med enopolnim, dvopolnim, navadnim in menjalnim stikalom?

Podrobne razlike med stikali so najbolje opisane in tudi prikazane v skicah v članku "tipi stikal na dotik in vezave".


3. V kakšne doze se lahko montirajo stikala Touch in vtičnice Basic?

Stikala Touch in vtičnice Basic na zadnji strani nimajo kaveljcov za montažo, zato se lahko montirajo samo v okroglo dozo premera 60mm, ki že ima pripravljene luknje za vijake. Stikala in vtičnice niso kompatibilna z navadnimi dozami premera 60mm brez lukenj, oglatimi dozami proizvajalca TEM in ostalimi dozami drugih premerov.


4. Ali se lahko stikala na dotik uporabijo za vklapljanje grelca/ventilatorja/drugih naprav?

Stikala na dotik so v celoti elektronska in prilagojena za vklaplanje vseh vrst žarnic. Žal niso primerna za uporabo z drugimi električnimi napravami.


5. Po namestitvi steklene plošče se stikalo na dotik ne odziva.

Touch stikala imajo vgrajen kapacitivni senzor, ki deluje skozi stekleno ploščo, vendar se mora senzor najprej sprogramirati. Zato pri namestitvi pokrova stikalo za eno minuto postane neodzivno, med tem časom se ne smemo dotikati stikala.