Montaža in programiranje stikal na dotik

1. KORAK: ODSTRANITE POKROV

Prvi korak montaže stikala je odstranitev pokrova Pred začetkom montaže se prepričajte, da v omrežju ni električne napetosti. Za montažo stikal in vtičnic potrebujete raven izvijač. Za odstranitev pokrova najprej poiščite zarezo na strani in vanjo potisnite izvijač. Nežno ga zasučite in pokrov bo skočil iz modula.

2. KORAK: POVEŽITE VODNIKE

V drugem koraku elektromontaže povežete vodnike Priključno shemo vsakega stikala iz naše ponudbe lahko najdete pod opisom na spletni strani. Pri montaži je pomembno upoštevati shemo priklopa, saj nekateri modeli stikal na dotik (menjalna in impulzna) delujejo nekoliko drugače kot klasična stikala in imajo zato drugačen priklop vodnikov.

3. KORAK: MONTAŽA V DOZO

V tretjem koraku se stikalo ali vtičnica zmontirata v električno dozo Vstavite stikalo v dozo in ga privijačite. Stikala na dotik žal nimajo krempeljcev in so zato kompatibilna samo s standardnimi 60 mm dozami, z luknjami za vijake. Montaža v klasično dozo premera 60mm, brez luknjic za vijake, žal ni mogoča.

4. KORAK: ZAKLJUČEK

Na koncu lahko v električno omrežje ponovno spustite elektriko Pri zadnjem koraku ponovno namestite pokrov. Pokrov mora biti popolnoma naravnan na okvir, pri uspešni namestitvi se sliši klik. Ko se pokrov namesti, stikalo postane neodzivno. V tem času se kalibrira senzor, stikalo začne ponovno delovati po 2 minutah.

SINHRONIZACIJA MENJALNIH STIKAL

Touch stikala je pri menjalni vezavi potrebno pred uporabo sinhronizirati. Najprej jih zvežemo po skici, nato držimo prst na prvem stikalu 5 sekund. Ob pisku pritisnemo drugo stikalo in sinhronizacija je zaključena. Postopek velja za enopolna in dvopolna stikala.

POSTOPEK MENJAVE KLASIČNIH MENJALNIH STIKAL S TOUCH MENJALNIMI STIKALI

Touch menjalna stikala delujejo drugače od klasičnih, ker za medsebojno komuniciranje uporabljajo poseben signal, ki potuje po COM kablu. Zato potrebujejo drugačno vezavo, ki je prav tako enostavna kot klasična vezava.

STARA VEZAVA - NAVADNA STIKALA

Na shemi levo je prikazana klasična menjalna vezava, kakršno najdemo v večini prostorov, ki že imajo vgrajeno električno inštalacijo. Za menjavo teh stikal s Touch stikali ne potrebujemo novih kablov, sprememba se lahko naredi kar z obstoječimi. Rumena in vijolična žica sta ponavadi črne ali druge enake barve, barve na skici služijo za ponazoritev.
Klasična stikala za komunikacijo uporabljajo dva vodnika

NOVA VEZAVA - TOUCH STIKALA

Na shemi levo pa je prikazana menjalna vezava Touch stikal. Eno od žic (v tem primeru rumeno) zvežemo skupaj z fazo, tako, da je faza na obeh stikalih. Z drugo žico (v tem primeru vijolično) pa povežemo COM izhode. Na koncu je potrebno stikala še sinhronizirati, kot v videu zgoraj.
Nova vezava stikal na dotik pri menjavi klasičnih stikal