Kaj so viseča svetila in kako visoko morajo biti?

Viseča svetila postajajo vedno bolj popularna, predvsem zaradi njihove raznolikosti. Na voljo so v različnih barvah, oblikah in dimenzijah. Prav tako so zelo funkcionalna, saj jih lahko uporabimo za razsvetljavo v kateremkoli prostoru. Izbiramo lahko med toliko različnimi visečimi svetili, da z lahkoto najdemo takšno, ki se poda našemu prostoru. Prednost visečih svetil je, da zavzamejo veliko manj prostora kot talne ali namizne svetilke. Uporabimo jih lahko tako za glavno kot za dekorativno razsvetljavo. Pogosto se uporabljajo za razsvetljavo delovne površine. Dobra osvetlitev delovne površine je še posebej pomembna nad delovnim prostorom, kot je npr. kuhinjski pult. Na ta način delovno površino zelo dobro osvetlimo (z navzdol usmerjeno in osredotočeno svetlobo), hkrati pa popestrimo naš prostor z zanimivo svetilko. Viseča svetila se prav tako lepo podajo nad jedilno mizo. Zaradi dobro usmerjene in osredotočene svetlobe, so zelo pogosta izbira za razsvetljavo bivalnih prostorov.

Kako visoko naj bo viseča svetilka?

Koliko naj bo oddaljena višeča svetilka od tal ali mize, je odvisno od več dejavnikov. Pomembno je vedeti, kakšna bo njena funkcija. Ali bo ta viseča svetilka edina in glavna razsvetljava v prostoru ali jo boste uporabili kot dekorativno svetilko za popestritev prostora? Pomemben dejavnik, ki ga je prav tako potrebno upoštevati, pa je tudi moč žarnice, ki jo boste uporabili za visečo svetilko. Spodnje višine so podane glede na žarnico, ki oddaja približno 40W klasične svetlobe.

Jedilna miza

Visečo svetilko nastavite v višini med 75 cm do 92 cm nad mizo. To bo omogočilo dovolj osvetlitve in hkrati zmanjšalo bleščanje svetlobe od površine jedilne mize.

Kuhinjski šank ali pult

Dno viseče svetilke naj bo približno 75 cm nad površino kuhinjskega šanka. Če svetilko nameščate nad pultom, jo namestite približno 40 cm nad delovno površino. Tako boste svojo delovno površino ustrezno osvetlili.

Bivalni prostor

Bivalni prostor bo dobro razsvetljen, če bo viseča svetilka nameščena približno 2 m od tal. Pri tej višini stropa ne boste vizualno znižali.
Povezava do foruma o svetilih Povezava do foruma o stropnih svetilih