Tipi stikal na dotik in vezave

Stikala so na voljo v različnih tipih, vsak od njih ima svojo nalogo. V tem članku vam bomo z besedo in skicami razložili razlike med enopolnimi in dvopolnimi, navadnimi in menjalnimi, Touch in Basic stikali. V naši ponudbi so na voljo naslednji tipi stikal:

- BASIC/TOUCH: Stikala in moduli Basic so navadna preklopna stikala s tipko, imajo enak okvir kot stikala Touch. Stikala in moduli Touch delujejo na dotik.

- ENOPOLNO/DVOPOLNO: Enopolna stikala lahko upravljajo eno vejo luči, dvopolna pa dve. Veja lahko pomeni eno luč, ali več luči zvezanih na isti liniji.

- NAVADNO/MENJALNO: Navadna stikala so najbolj klasična stikala, eno stikalo upravlja eno vejo luči. Menjalna stikala se uporabljajo v paru, dva stikala tako upravljata isto vejo luči, vendar iz različnih lokacij(npr. na hodniku).


Enopolno navadno Touch stikalo

To stikalo lahko direktno zamenja katerokoli enopolno stikalo drugih proizvajalcev, zanj ne potrebujete posebne vezave. Lahko prižiga/ugaša eno vejo luči.

Dvopolno navadno Touch stikalo

Tudi to stikalo lahko zamenja katerokoli dvopolno stikalo drugih proizvajalcev, zanj ne potrebujete posebne vezave. Lahko prižiga/ugaša dve veji luči.

Enopolno menjalno/križno Touch stikalo

Stikalo uporabimo, ko želimo upravljati eno vejo luči iz dveh ali več različnih okacij (primerno za hodnike). Touch stikala delujejo drugače kot klasična menjalna/križna stikala, medsebojno komunicirajo preko COM povezave. Zato lahko med seboj povežemo od 2 do 4 Touch menjalnih/križnih stikal, vendar se lahko uporabljajo samo v kombinaciji z drugimi Touch menjalnimi/križnimi stikali, stikala drugih proizvajalcev niso kompatibilna! Za tip stikala je potrebno pred uporabo še sinhronizirati. Podrobna navodila lahko najdete v članku Montaža in programiranje stikala na dotik.

Dvopolno menjalno/križno Touch stikalo

Stikalo uporabimo, ko želimo upravljati dve veji luči iz dveh ali več različnih okacij (primerno za hodnike). Touch stikala delujejo drugače kot klasična menjalna/križna stikala, medsebojno komunicirajo preko COM povezave. Zato lahko med seboj povežemo od 2 do 4 Touch menjalnih/križnih stikal, vendar se lahko uporabljajo samo v kombinaciji z drugimi Touch menjalnimi/križnimi stikali, stikala drugih proizvajalcev niso kompatibilna! Za tip stikala je potrebno pred uporabo še sinhronizirati. Podrobna navodila lahko najdete v članku Montaža in programiranje stikala na dotik.

Enopolno navadno Basic stikalo

To stikalo lahko direktno zamenja katerokoli enopolno stikalo drugih proizvajalcev, zanj ne potrebujete posebne vezave. Lahko prižiga/ugaša eno vejo luči.

Dvopolno navadno Basic stikalo

To stikalo lahko direktno zamenja katerokoli dvopolno stikalo drugih proizvajalcev, zanj ne potrebujete posebne vezave. Lahko prižiga/ugaša dve veji luči.

Enopolno menjalno Basic stikalo

Stikalo lahko v paru z drugim menjalnim stikalom prižiga/ugaša eno vejo luči iz dveh različnih lokacij (npr. hodnik). V primeru, da menjavate staro menjalno stikalo, dodatne spremembe nisi potrebne. Lahko se uporablja tudi v kombinaciji z standardnimi menjalnimi in križnimi stikali drugih proizvajalcev.

Dvopolno menjalno Basic stikalo

Stikalo lahko v paru z drugim menjalnim stikalom prižiga/ugaša dve veji luči iz dveh različnih lokacij (npr. hodnik). V primeru, da menjavate staro menjalno stikalo, dodatne spremembe nisi potrebne. Lahko se uporablja tudi v kombinaciji z standardnimi menjalnimi in križnimi stikali drugih proizvajalcev.

Imate še kakšno vprašanje?