SecuCert seal

Tipi stikal na dotik in vezave

Stikala so na voljo v različnih tipih, vsak od njih ima svojo nalogo. V tem članku vam bomo z besedo in skicami razložili razlike med enopolnimi in dvopolnimi, navadnimi in menjalnimi, Touch in Basic stikali. V naši ponudbi so na voljo naslednji tipi stikal:

- BASIC/TOUCH: Stikala in moduli Basic so navadna preklopna stikala s tipko, imajo enak okvir kot stikala Touch. Stikala in moduli Touch delujejo na dotik.

- ENOPOLNO/DVOPOLNO: Enopolna stikala lahko upravljajo eno vejo luči, dvopolna pa dve. Veja lahko pomeni eno luč, ali več luči zvezanih na isti liniji.

- NAVADNO/MENJALNO: Navadna stikala so najbolj klasična stikala, eno stikalo upravlja eno vejo luči. Menjalna stikala se uporabljajo v paru, dva stikala tako upravljata isto vejo luči, vendar iz različnih lokacij(npr. na hodniku).


Enopolno navadno Touch stikalo

To stikalo lahko direktno zamenja katerokoli enopolno stikalo drugih proizvajalcev, zanj ne potrebujete posebne vezave. Lahko prižiga/ugaša eno vejo luči.

Dvopolno navadno Touch stikalo

Tudi to stikalo lahko zamenja katerokoli dvopolno stikalo drugih proizvajalcev, zanj ne potrebujete posebne vezave. Lahko prižiga/ugaša dve veji luči.

Enopolno menjalno/križno Touch stikalo

Stikalo uporabimo, ko želimo upravljati eno vejo luči iz dveh ali več različnih okacij (primerno za hodnike). Touch stikala delujejo drugače kot klasična menjalna/križna stikala, medsebojno komunicirajo preko COM povezave. Zato lahko med seboj povežemo od 2 do 4 Touch menjalnih/križnih stikal, vendar se lahko uporabljajo samo v kombinaciji z drugimi Touch menjalnimi/križnimi stikali, stikala drugih proizvajalcev niso kompatibilna! Za tip stikala je potrebno pred uporabo še sinhronizirati. Podrobna navodila lahko najdete v članku Montaža in programiranje stikala na dotik.

Dvopolno menjalno/križno Touch stikalo

Stikalo uporabimo, ko želimo upravljati dve veji luči iz dveh ali več različnih okacij (primerno za hodnike). Touch stikala delujejo drugače kot klasična menjalna/križna stikala, medsebojno komunicirajo preko COM povezave. Zato lahko med seboj povežemo od 2 do 4 Touch menjalnih/križnih stikal, vendar se lahko uporabljajo samo v kombinaciji z drugimi Touch menjalnimi/križnimi stikali, stikala drugih proizvajalcev niso kompatibilna! Za tip stikala je potrebno pred uporabo še sinhronizirati. Podrobna navodila lahko najdete v članku Montaža in programiranje stikala na dotik.

Enopolno navadno Basic stikalo

To stikalo lahko direktno zamenja katerokoli enopolno stikalo drugih proizvajalcev, zanj ne potrebujete posebne vezave. Lahko prižiga/ugaša eno vejo luči.

Dvopolno navadno Basic stikalo

To stikalo lahko direktno zamenja katerokoli dvopolno stikalo drugih proizvajalcev, zanj ne potrebujete posebne vezave. Lahko prižiga/ugaša dve veji luči.

Enopolno menjalno Basic stikalo

Stikalo lahko v paru z drugim menjalnim stikalom prižiga/ugaša eno vejo luči iz dveh različnih lokacij (npr. hodnik). V primeru, da menjavate staro menjalno stikalo, dodatne spremembe nisi potrebne. Lahko se uporablja tudi v kombinaciji z standardnimi menjalnimi in križnimi stikali drugih proizvajalcev.

Dvopolno menjalno Basic stikalo

Stikalo lahko v paru z drugim menjalnim stikalom prižiga/ugaša dve veji luči iz dveh različnih lokacij (npr. hodnik). V primeru, da menjavate staro menjalno stikalo, dodatne spremembe nisi potrebne. Lahko se uporablja tudi v kombinaciji z standardnimi menjalnimi in križnimi stikali drugih proizvajalcev.
Imate mogoče stikala ki bi jih bilo mogoče krmiliti preko aplikacije za tel? ( Nejc, 16/11/2016 )
Takšnih stikal žal nimamo.
Sem tik pred nakupom touch stikal,in imam eno vprasanje,ki me bega....
Na hodniku imam 4 stikala,pri klasicnih je to 1 menjalno in 3 krizna,kaj potrebujem sedaj? Je menjalno isto kot krizno?
( Domen , 20/08/2016 )
Pri TOUCH stikalih potrebujete 4 menjalna touch stikala. Ta stikala lahko uporabite kot menjalna ali kot križna. Za povezavo med sabo namreč potrebujejo le eno žilo (kabel), zato je vseeno kje ga uporabite. Vežete pa jih po skici v članku.

Imate vprašanje?

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
Zakaj inLED.si?
 • Najboljše razmerje med ceno in kvaliteto.
 • Vsi izdelki v ponudbi so na zalogi.
 • 90% naročil, oddanih do 13.00 ure, odpošljemo isti dan.
 • Garancija zadovoljstva, 30 dni.
 • Garancija na vse izdelke.
Dejstva, ki nas potrjujejo
 • Uspešno poslujemo že 7. leto.
 • V ponudbi več kot 1000 artiklov.
 • Odposlanih več kot 60.000 naročil.
 • Več kot kot 30.000 zadovoljnih strank.
 • Prisotni na celotnem EU trgu.
 • Enako razmerje novih in starih strank.
Stopite v stik