Razlike med stikali in sheme priklopov

V spodnjem članku so predstavljene osnovne razlike med stikali iz naše ponudbe, ki jih je dobro poznati pred nakupom. Najprej pa je potrebno razložiti kaj pomenijo naslednji pojmi:

Basic/Touch

Stikala Basic so klasična stikala s plastično tipko. Pretikanje je preklopno, obroba stikala pa je steklena, kot pri stikalih Touch. Stikala Touch imajo vgrajen senzor dotika, ki deluje skozi steklo. Celotna površina stikala je steklena in ravna, pretikanje pa deluje na dotik.

Enopolno/Dvopolno

Enopolna stikala lahko upravljajo samo eno vejo svetil, dvopolna dve. Veja svetil lahko pomeni eno ali več svetilk, zvezanih ne isto linijo, ki se upravljajo hkratno. Primer: osvetlitev stopnic, kjer je svetilk lahko več in se vse prižigajo istočasno, je ena veja svetil.

Navadno/Menjalno/Impulzno

Navadna stikala opravljajo funkcijo ON/OFF. Menjalna stikala opravljajo funkcijo ON/OFF, vendar se jih lahko zveže tako, da več stikal upravlja isto svetilko. Primer: svetilko na hodniku lahko prižigamo in ugašamo na enem in na drugem koncu hodnika. Impulzna stikala opravljajo funkcijo dajanja signala, primerna so za zvonec, stopniščne avtomate in razne pametne sisteme, kjer potrebujemo samo signal in ne klasičnega ON/OFF preklopa. Ko pritisnemo impulzno stikalo, stikalo daje signal samo tako dolgo, kot je prst na stikalu. Primer: zvonec.

Modeli iz naše ponudbe

Za ogled sheme vezave in drugih podrobnosti kliknite na model stikala.

Imate še kakšno vprašanje?