Iskanje
Blog
Košarica
Blagajna

Montaža in programiranje stikal na dotik

1. KORAK:
ODSTRANITE POKROV

Pred začetkom se prepričajte, da v omrežju ni električne napetosti.

Za montažo potrebujete raven izvijač. Za odstranitev pokrova najprej poiščite zarezo na strani in vanjo potisnite izvijač. Nežno ga zasučite in pokrov bo skočil iz okvirja.

2. KORAK:
POVEŽITE ŽICE

Najprej povežite fazni vodnik na vhod (L IN), drugi vodnik pa na izhod (L1 Load). Na serijskih stikalih je potrebno povezati še COM izhode. Vodniki morajo biti trdno priviti v stikalo.

3. KORAK:
MONTAŽA V DOZO

Vstavite stikalo v dozo in ga privijačite. Stikala na dotik so kompatibilna s standardnimi 60 mm dozami, z luknjami za vijake.

4. KORAK:
ZAKLJUČEK

Pri zadnjem koraku ponovno namestite pokrov. Pokrov mora biti popolnoma naravnan na okvir, pri uspešni namestitvi se sliši klik.

Ko se pokrov namesti, stikalo postane neodzivno. V tem času se kalibrira senzor, stikalo začne ponovno delovati po 2 minutah.

PROGRAMIRANJE DALJINSKEGA UPRAVLJALNIKA

Postopek programiranja je enak za obe vrsti daljincev, TOUCH in MINI, stikalo pa mora imeti možnost daljinskega upravljanja. Pri programiranju držite prst na stikalu 5 sekund, dokler ta ne zapiska. Ob pisku pritisnite tipko na daljinskem upravljalniku. Če je programiranje uspešno, stikalo zapiska še enkrat.

SINHRONIZACIJA MENJALNIH STIKAL

Touch stikala je pri menjalni vezavi potrebno pred uporabo sinhronizirati. Najprej jih zvežemo po skici, nato držimo prst na prvem stikalu 5 sekund. Ob pisku pritisnemo drugo stikalo in sinhronizacija je zaključena. Postopek velja za enopolna in dvopolna stikala.

POSTOPEK MENJAVE KLASIČNIH MENJALNIH STIKAL S TOUCH MENJALNIMI STIKALI

Touch menjalna stikala delujejo drugače od klasičnih, ker za medsebojno komuniciranje uporabljajo poseben signal, ki potuje po COM kablu. Zato potrebujejo drugačno vezavo, ki je prav tako enostavna kot klasična vezava.

STARA VEZAVA - NAVADNA STIKALA

Na shemi levo je prikazana klasična menjalna vezava, kakršno najdemo v večini prostorov, ki že imajo vgrajeno električno inštalacijo. Za menjavo teh stikal s Touch stikali ne potrebujemo novih kablov, sprememba se lahko naredi kar z obstoječimi. Rumena in vijolična žica sta ponavadi črne ali druge enake barve, barve na skici služijo za ponazoritev.

NOVA VEZAVA - TOUCH STIKALA

Na shemi levo pa je prikazana menjalna vezava Touch stikal. Eno od žic (v tem primeru rumeno) zvežemo skupaj z fazo, tako, da je faza na obeh stikalih. Z drugo žico (v tem primeru vijolično) pa povežemo COM izhode. Na koncu je potrebno stikala še sinhronizirati, kot v videu zgoraj.

Imate vprašanje?

Zanima me, če imate enopolna menjalna stikala z daljincem.
Imamo tudi takšna stikala. Izberete: TOUCH STIKALO - ENOPOLNO MENJALNO/KRIŽNO in pod opcijami izberete daljinsko funkcijo (+8,00€). Daljinec pa izberete posebej: http://www.inled.si/stikala-za-luci/daljinci-touch-stikala
Zanima me, če lahko vežem dva dimmer Touch stikala (kot menjalna), da je eden pri enih, drugi pri drugih vratih in da z obema, lahko dimmam led trak in če je možno dodati daljinca v sklop te vezave.
Pri touch stikalih dimmer menjalnih stikal žal ni, ampak so samo navadna touch stikala, ki imajo dimmer funkcijo.
Ali je mogoče za menjalno prižiganje LED sijalke uporabiti namesto dveh enakih menjalnih stikal kombinacijo: "Touch stikalo WHITE - enopolno menjalno/križno" in "Touch stikalo WHITE - enopolno navadno"
Menjalna stikala se lahko povežejo le z menjalnimi stikali, z navadnimi pa žal ne. Torej potrebujete 2 MENJALNO/KRIŽNA stikala.
Ali je mogoče "Touch stikalo WHITE - enopolno zatemnilno (DIMMER)" krmiliti tudi z "mini daljincem"?
Tudi z Mini daljincem je možno krmiliti Dimmer stikalo (če ima daljinsko funkcijo). S tem daljincem lahko krmilite le 1 Dimmer stikalo.
Pozdravljeni, zanima me ali imajo LED touch stikala certifikat in so primerna za montazo pri nas? In ali so cene, ki jih navajate cene za komplet stikalo ali samo za prednje steklo? Lp
Stikala imajo certifikat in so primerna za montažo pri nas. Montirati jih je možno v klasične okrogle doze fi60mm, ki imajo luknjice za vijake. Namreč ob straneh nimajo "krempljev" in je možno le fiksiranje z vijačenjem. V kolikor ste si ogledovali enojna - samostojna stikala, potem je to cena za stikalo in stekleni pokrov: V primeru, da pa potrebujete več stikal pod skupnim pokrovom, potem izberete module, ki jih potrebujete in nato še ustrezni stekleni pokrov.
Pozdrav, zanima me katera stikala na touch bi rabil da bi nadomestil stikala ki jih uporabljam pri vklopu luči, sedaj imam vezavo 2 križna in 2 menjalna stikala. Prosim za tip stikal in načrt vezave. Hvala.
V kolikor imate enopolna stikala, potem potrebujete enopolno MENJALNO/KRIŽNO stikalo na dotik. Isto stikalo lahko uporabite kot menjalno ali kot križno. Med sabo namreč komunicirajo digitalno in za povezavo potrebujejo le en kabel. Skica vezave palahko najdete v članku tipi stikala na dotik. Tam je sicer prikazano za 3 stikala, vendar pa je vezava za 4 enaka. Mogoče bi le opozoril, da so stikala primerna za okrogle doze fi60mm, ki imajo luknjice za vijake. Namreč ob straneh nimajo "krempljev" in je možno le fiksiranje z vijačenjem.
Narocila sem 6 kom vticnic crnih upam da so zadaj okrogle za v okrogle doze ne oglate. So kajne ?
Vsa stikala in vtičnice iz ponudbe so okrogle in pašejo v okrogle doze fi60mm.
pozdravljeni,odločil sem se za nakup,zanima me če rabijo stikala tudi nulo oz. nevtralni vodnik
Stikala ne potrebujejo nule - nevtralnega vodnika. Potrebujejo pa stalno fazo.
Ali bi lahko na stikalo , ki bi ga krmilil preko daljinca vezal tudi rele, ki bi mi nato vklapljal nek drug manjsi porabnik?
Stikalo ima v stanju ON na izhodu 230V, dokler ga ne preklopimo. V kolikor vam to ustreza, potem ga lahko uporabite za vaš namen.
ali imate touch stikalo za kopolnico se pravi luč, fen in za bojler 3 možnosti priklopa
lp na stikala na dotik prime vsak daljinec vaš seveda ali so posebaj stikala z enim daljincem lahko sam en prostor upravljas ali vec drugih prostorov
Na stikala na dotik se lahko sprogramirata oba daljinca iz naše ponudbe (TOUCH in MINI). Z enim daljincem lahko brez problema upravljate stikala v večih sobah.
Ali imate v programu serijska menjalna stikala, da je možno krmiliti dva različna menjalna stika na enem dvojnem stikalu
V ponudbi imamo tudi dvopolno menjalno stikalo (serijsko menjalno).
Iz prebranega nisem razumel, ali imate v prodajnem programu touch stikala z možnostjo zatemnjevanja. Takšna bi želel vgraditi v dnevnem prostoru. Tam želim svetilki spustiti nad mizo, strop je višine 4,5 m. Ali lahko dobim svetilke (LED) s tako dolgimi vodniki?
V ponudbi imamo tudi zatemnilna (dimmer) stikala - najdete jih pod imenom Touch stikalo WHITE - enopolno zatemnilno (DIMMER). Opozoril bi le, da morajo v primeru uporabe led sijalk, biti le-te primerne za zatemnitev. Takšnih mi žal nimamo v ponudbi. Glede izbire visečih svetilk, si lahko našo ponudbo ogledate pod rubriko svetila - viseča svetila.Dolžine kablov so navedene ob vsaki svetilki. Verjetno bodo v večini prekratki, vendar pa pri nekaterih modelih dokaj enostavno kabel zamenjate z daljšim.
Zanima me ali imate na voljo tudi kapacitetna stikala na 24v?
Takšnih stikal žal nimamo v ponudbi.
Ali ima stikalo tudi regulacijo za moc svetenja?
Touch stikala, ki imajo možnost zatemnjevanja imajo to posebej označeno z dimmer.
Pri vezavi menjalnih stikal po zgornji shemi (poskusili smo nestetokrat, zice so preverjeno povezane tako kot je na shemi) stikala ne delujejo. Kar je najbolj nenavadno je to, da je pri preverjanju toka faza na drugem stikalu na vseh treh kablih (com, faza in nula?). Kako je to mogoče?
V primeru, da je tok prisoten na izhodu stikala L1 load, pomeni, da je stikalo vklopljeno (ON) in bi morala luč goreti. Com priključek pa služi za signal med stikaloma. Menjalna stikala vežete torej takole: na oba stikala pripeljete stalno fazo (L). COM priključke povežete med sabo. Na eno stikalo nato na priključek L1 load vežete fazni vodnik porabnika (luči). Nato tistega, ki vklaplja luč tiščite s prstom 5sekund (da zapiska). Takoj zatem pa pritisnete še drugega. Takrat sta sinhronizirana. V kolikor to ne bo delovalo, sporočite in jih bomo zamenjali.
V kolikor želim kontrolirati luč, ki je zvezana na 2 križni stikali, ali morata biti obe daljinski, ali je eno dovolj?
V takšni situaciji je dovolj, da je eno Touch stikalo daljinsko.
Zanima me če se touch stikala lahko montira na kvadratno ali pravokotno dozo?
Touch stikala se lahko montira samo v okrogle doze, premera 60mm, z luknjicami za vijake.
Zanima me, če imate pri vas tudi daljinsko vodene vtičnice, ki bi jih lahko upravljal z istim daljinskim upravljalnikom kot touch stikala?
Žal ne, vtičnic z daljinskim upravljanjem nimamo v ponudbi in tudi niso dobavljive.
OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!