Top 5 vprašanj pri nakupu senzorjev gibanja

1. Potrebujem senzor za uporabo zunaj, kateri je primeren?

Za popolno izpostavljenost vremenskim vplivom zunaj mora imeti senzor zaščito najmanj IP44. Več o oznakah vodoodpornosti si lahko preberete v članku na tej povezavi. To oznako pa lahko pri vsakem senzorju najdete pod rubriko tehnični podatki.

2. Ali se senzor gibanja lahko priključi na LED/varčno/halogen žarnico in kakšna mora biti najmanjša poraba?

V preteklosti in pa tudi še danes, so bili na tržišču prisotni senzorji, ki so za pravilno delovanje potrebovali minimalno porabo 20-40W. Takšnih senzorjev v praksi zaradi premajhne porabe ni bilo mogoče uporabljati z LED žarnicami. Vsi senzorji v naši ponudbi pa so prilagojeni za uporabo z vsemi tremi tipi žarnic in nimajo zahtevane minimalne porabe, zato se lahko uporabljajo z vsemi vrstami LED svetil (LED svetila SLIM, LED žarnice - sijalke in LED trakovi).

3. Ali se senzor gibanja pri montaži LED traku veže med LED trak in napajalnik, ali pred napajalnik?

Priključitev je odvisna od delovne napetosti senzorja. Če ima senzor delovno napetost 230V, ga je potrebno priključiti pred napajalnik. Če pa ima delovno napetost 12V, ga je potrebno priključiti med napajalnik in LED trak. Vsi senzorji v kategoriji Senzorji gibanja in svetlobe delujejo na napetosti 230V, zato je obvezno potrebno priključiti pred napajalnik.

4. Ali lahko senzor gibanja zvežemo namesto stenskega stikala?

Stenska stikala imajo ponavadi v dozi samo fazni vodnik (kabel), senzor pa za delovanje potrebuje fazni in nevtralni vodnik. Zato je pri menjavi stikala za senzor gibanja najprej potrebno iz razvodnice najprej potrebno napeljati dodaten vodnik, ki se v razvodnici priključi na nevtralni vodnik. Razlika v vezavi je prikazana v shemi spodaj(navadno stikalo levi in senzor gibanja na desni):

5. Rad bi imel dva senzorja gibanja, enega na začetku in drugega na koncu hodnika.

Vezava dveh senzorjev gibanja je drugačna od vezave stenskih stikal. Ker pa so za vezavo senzorjev potrebni samo trije vodniki, se v večini primerov vezava lahko naredi na obstoječi napeljavi. Shema vezave je prikazana spodaj.