SecuCert seal

Kako izbrati žarnico, ki bo ustrezala našim zahtevam?

Pri načrtovanju nove razsvetljave ali zamenjavi klasičnih žarnic z LED žarnicami je pomembno, da le ta zadovolji naša pričakovanja in zadosti osvetli površino in prostor. Naj bo dekorativna ali funkcionalna razsvetljava, v tem članku vam bomo razložili na kaj je treba biti pozoren pri nakupu LED žarnic. Začeli bomo z izbiro barve svetlobe, toplo ali hladno belo.

BARVA SVETLOBE, TOPLA ALI HLADNA BELA?

Eno izmed pogostih vprašanj pred nakupom je, katero barvo naj izberem, toplo ali hladno belo? Pravilnega odgovora tukaj ni. Naj pojasnimo, barva svetlobe je lastnost žarnice , ki ne vpliva na njeno delovanje. Je samo barva svetlobe, ki jo oddaja LED žarnica, zato je izbira povsem odvisna od vašega okusa. Na spodnji fotografiji lahko vidite razliko.

Topla bela
Je bela barva z rumenkastim odtenkom in je enaka svetlobi, ki jo oddajajo klasične žarnice. Je prijazna očem in je zato priporočljiva za uporabo v bivalnih prostorih, kot so kuhinja, dnevna soba in spalnica.

Hladna bela
Je bela barva z modrikastim odtenkom in je podobna svetlobi, ki jo oddajajo avtomobilske ksenon žarnice. Zaradi modrikastega odtenka naredi prostor bolj hladen in je zato primerna za zunanje razsvetljavo in razsvetljano kopalnic, hodnikov, pisarn. Naj omenimo še, da ima hladno bela barva cca. 10% višjo svetilnost kot topla bela. Zelo pomembna in koristna lastnost te barve je, da zaradi svoje temperature ne privlači mrčesa.
TOPLA BELA
HLADNA BELA

KOT SVETILNOSTI

Je pomembna lastnost žarnice, ki je napisana v tehničnih podatkih vsake žarnice. To je kot svetlobe, s katerim žarnica sveti na površino. Na tržišču obstajajo žarnice s kotom svetilnosti od 15° do 360°. Zelo pomembno je, da glede na naše zahteve in potrebe, izberemo pravi kot svetilnosti. Pri izbiri je dobro upoštevati naslednje napotke.
60°
120°
360°
Na slikah zgoraj je prikazan kot svetilnost 60°, 120° in 360°. Veliko strank meni, da je širši kot boljši, ker osvetljuje celoten prostor, vendar to ni v vseh primerih pravilno. Naj vam pojasnimo. Na vseh treh slikah je točka X, ta predstavlja prostor, kjer si najbolj želimo svetlobe (miza). Pri uporabi žarnice enake moči, je ta točka v prvem primeru (60°) osvetljena s 100% svetlobe, v drugem primeru (120°) s 50% svetlobe, v tretjem primeru (360°) pa to točko doseže samo 15% svetlobe. Ne pozabite, žarnica ima v vseh treh primerih isto moč. Pri izbiri optimalne žarnice za vaš prostor, smo zato pripravili tabelo:

60°

- Razsvetljava miz (delovnih, jedilnih, klubskih) - Razsvetljava vitrin in polic - Dekorativna razsvetljava, kjer potrebujemo usmerjeno svetlobo

120° - 180°

- Optimalen kot za razsvetljavo celotnega prostora

360°

- Primerna za uporabo v steklenih in tekstilnih svetilkah - Primerna za uporabo v plafonjerah, kjer je žarnica nameščena vodoravno

MOČ LED ŽARNICE

Za lažjo odločitev pri izbiri moči smo pripravili LED kalkulator, ki na podlagi tehničnih podatkov LED žarnic in potrebnih stopenj svetilnosti v prostorih izračuna idealno število in moč LED žarnic. Kalkulacija temelji na enakomerni razporeditvi in uporabi LED žarnic s kotom svetilnost 120° - 180°. Za izračun samo vpišite dimenzije vašega prostora, izberite željeno svetilnost in kliknite izračunaj.Svetilnost:Nizka Srednja Visoka
Barva sten:Svetla Temna

Pri vas sva narocila 3 vgradne slim led luci. Izbrala sva belo svetlobo, namen pa jih imava dati v dnevno sobo oz. jedilnico, skuoni prostor. Nisva prepricana ce je ok bela svetloba ali bi bila boljsa topla bela? Naredila bova tudi kaskado v kateri bodo ob strani ledice (bele). Bojiva se da ne bosta potem dve razlicni svetlobi. Ker se renovacija bliza bi bila vesela vasega mnenja oz. Priporocila katero svetlobo izbrati. Hvala ( Senja, 22/08/2016 )
Hvala za vaše vprašanje. Za bivalne prostore res priporočamo toplo belo svetlobo. Če pa imate namen dati ob strani bele ledice, pa bolje, da tudi vgradne luči pustite v beli barvi svetlobe, sicer bo opazno, da imate v istem prostoru dva različna odtenka svetlobe.
Vzel bi alu profile in led trak za hodnik. Zanima me kaj priporočate za osvetlitev, kateri LED trak, 30, 60 ali 120 ledic/m? Bom pa vzel verjetno hladno belo. ( Milan, 02/08/2016 )
Hvala za vaše vprašanje. Priporočamo 60 ali pa 120 ledic/m, saj led trakovi tako ali tako oddajajo bolj razpršeno svetlobo, in vam verjetno nobena od teh moči ne bo preveč za ambientno osvetlitev hodnika.
Zanima me, kako močno LED luč potrebujem, da bi lahko ponoči na terasi kartali. Omizje je veliko cca 2 x 2,5 m. Hval za odgovor. Lep pozdrav Kristiina ( Kristina, 28/06/2016 )
Za bolj šibko osvetlitev - cca. 6W  (sveti kot približno 40-50W klasična žarnica)
za srednjo - cca. 12W (približno 80W klasična žarnica)
za močnejšo - cca. 18W (približno 120W klasična žarnica)
Od kolega sem dobil namig, da je za celo hišo pri vas nabavil led vgradna svetila. mi urejamo eno nadstropje, spalnica, kuhinja, dnevna soba, kopalnica, hodnik in predsoba. Stropi bodo oblečeni s knaufom. Vsa svetila bomo dali vgradne led svetila. Mi lahko prosim pomagate z razporeditvijo, barvo, velikostjo, močjo in količino svetil za vse omenjene prostore. Lahko vam pošljem tudi tloris prostorov.
( Fran, 30/05/2016 )
Največ se uporabljajo Vgradne LED SLIM svetilke, ki potrebujejo cca. 3cm globine za vgradnjo. Projektiranja žal ne izvajamo, imamo pa kalkulator za pomoč pri izbiri moči in števila LED svetilk. Izberete prostor in druge karakteristike, nato kliknete Izračunaj. Na desni vam pokaže približno moč in potrebno število LED svetilk. Kalkulator lahko najdete v članku KAKŠNO MOČ LED SVETIL POTREBUJEM.
Zanima me ali imate ledice, ki se lahko uporabljajo za dimanje ali se lahko kontrolira svetloba z modulom za kontrolo svetilnost. ( Matej, 20/05/2016 )
V ponudbi žal nimamo zatemnilnih LED žarnic.

Imate vprašanje?

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
Zakaj inLED.si?
 • Najboljše razmerje med ceno in kvaliteto.
 • Vsi izdelki v ponudbi so na zalogi.
 • 90% naročil, oddanih do 13.00 ure, odpošljemo isti dan.
 • Garancija zadovoljstva, 30 dni.
 • Garancija na vse izdelke.
Dejstva, ki nas potrjujejo
 • Uspešno poslujemo že 7. leto.
 • V ponudbi več kot 1000 artiklov.
 • Odposlanih več kot 60.000 naročil.
 • Več kot kot 30.000 zadovoljnih strank.
 • Prisotni na celotnem EU trgu.
 • Enako razmerje novih in starih strank.
Stopite v stik