Na blagajnoUporabniški računKontakt

Razlike med ECO, PLUS in ostalimi LED trakovi na tržišču

LED trakovi so v zadnjih letih postali ena bolj popularnih oblik LED razsvetljave. Zaradi njihove praktične in enostavne uporabe jih lahko uporabimo praktično kjerkoli. O izbiri moči in barve LED traku smo že pisali, tukaj pa si lahko preberete več o sami kvaliteti LED trakov. Danes lahko na tržišču najdete ogromno različnih LED trakov, razlike med njimi so kar precejšnje. Že samo v naši ponudbi lahko najdete dva razreda LED trakov, to sta cenejši ECO in dražji PLUS. Razlike so prikazane v spodnji tabeli:
LED trak slabše kakovosti LED trak ECO LED trak PLUS
Svetilnost 4-5lm za 3528 LED diodo
10-11lm za 5050 LED diodo
5-6lm za 3528 LED diodo
14-16lm za 5050 LED diodo
6-7lm za 3528 LED diodo
18-20lm za 5050 LED diodo
Samolepilni trak No-name ali 3M 3M BELI 3M RJAVI
Debelina vezja (PCB) Enoslojen PCB Dvoslojen PCB Dvoslojen PCB
Enakomernost barve Do 5% odstopanja v isti seriji Do 0.5% odstopanja v isti seriji Ni odstopanja
Garancija Ni garancije 1 leto, garancija zajema popolno prenehanje delovanja, upad svetilnosti in nedelujoče segmente LED traku 2 leti, garancija zajema popolno prenehanje delovanja, upad svetilnosti in nedelujoče segmente LED traku
Podrobno razlago razlik v kvaliteti pa lahko najedete spodaj.

LED dioda

Na tržišču obstaja več tipov led diod, med njimi so najpogostejši 3528, 5050, 2835 in 3014. Različni tipi LED diod imajo različno svetilnost in velikost. Pomembno pa je vedeti, da je proizvodnja LED diod kemijski proces, zato prihaja pri proizvodnji enega tipa LED diode do odstopanj pri svetilnosti in barvi svetlobe. Ker to za nadaljno prodajo ni dopustno, proizvajalci LED diode razvrstijo glede na različne kakovostne razrede svetilnosti in enakomernosti barve svetlobe. Za izdelavo LED žarnic lahko proizvajalci uporabljajo LED diode boljši ali slabših razredov, rezultat je seveda cenejša ali dražja žarnice, ki pa po kvaliteti ni enaka. Odstopanja pri kvaliteti LED diod so najbolj opazna pri: - svetilnost - popolnoma enak tip LED diode lahko ima do 30% slabšo svetilnost - upadanje svetilnosti - je pojav, ko LED dioda s časom zgublja na svetilnosti - ta je lahko od 0.5% do 5% na 10000h - neenakomernost barve svetlobe - je pojav, ko imajo končni LED izdelki (LED žarnica, svetilka, trak) iz iste serije drugačen odtenek svetlobe. To je lahko zelo moteče, sploh če je takšen izdelek nameščen v istem prostoru

Tiskano vezje - PCB trak

Ja bakreno prevodno vezje, na katerem so pritrjene posamezne LED diode. V elektroniki velja pravilo, da večja kot je debelina kabla, manjšo upornost ima in manj se segreva ko skozenj teče električni tok. Zato se tudi LED trak, ki ima tanjšo bakreno podlago, segreva bolj kot tisti z debelejšo. Višja temperature se nato prenaša na LED diode, to pa se pozna v krajši življenski dobi. V praksi se uporabljajo enosoljni in dvoslojni LED trakovi. Pri enoslojnih pri proizvodnji uporabi pol manj bakra, zato ima takšen LED trak poleg nižje cene, tudi slabše termalne lastnosti.

Splošna kvaliteta izdelave

Razlike med LED trakovi najdemo tudi v sami kvaliteti izdelave. Slaba kvaliteta izdelave se v praksi največkrat odraža v slabih stikih (LED diode ali segmenti LED diod, ki niso dobro pritrjeni ali sploh ne delujejo). Pri LED trakovih najdemo odstopanja v kvaliteti tudi v samem samolepilnem traku na hrbtni strani, ki se uporablja za pritrjevanje LED traku. V praksi je dokaj pogost še en problem, to je neenakomerni nanos silikona na vodoodpornih LED trakovih. Zaradi neenakomernosti nanosa lahko prihaja do pregrevanja, odstopanj pri barvi svetlobe in zmanjšane svetilnosti LED traku.