Blagajna
Iskanje

Instant vodič pri nakupu LED traku

V spodnjem članku si lahko preberemo, katere so tiste osnovne stvari, ki jih moramo kupiti, da bo LED trak deloval.

1. LED TRAK

Najprej seveda potrebujemo LED trak. Izbiramo lahko med različnimi močmi in barvami LED trakov. Za več podrobnosti o pravilni izbiri LED traku preskočimo nekaj vrstic, na odstavek Katero moč in barvo LED traku izbrati?

2. NAPAJALNIK

LED trak deluje na napetosti 12V, pri uporabi na hišni napetosti 230V zato potrebujemo napajalnik, ki pretvori napetost 230V na 12V. Med seboj se napajalniki razlikujejo po moči, pravilnega določimo po formuli:
Moč LED traku v m * dolžina v m * 1.15
Napajalnik je lahko močnejši (ne bo nič narobe), le manj močan od izračunane vrednosti ne sme biti.

3. STIKALA IN DALJINCI

LED trak lahko prižigamo tako, da napajalnik priključimo na vir napetosti(dozo), ki je že vezan na stikalo, ali pa preprosto tako, da napajalnik potegnemo iz vtičnice. Za bolj elegantno rešitev si lahko pomagamo s stikalom ali uporabo daljinca. Stikala in daljinci delujejo na napetosti 12V ali 230V, ta podatek najdemo pri vsakem izdelku pod specifikacijami. Tiste na 230V zvežemo pred napajalnik, tiste na 12V pa med napajalnik in LED trak.

4. ALU PROFIL

Po želji lahko LED trak namestimo v ALU profil. To sicer ni potrebno, saj so LED trakovi samolepilni in jih lahko samostojno prilepimo na gladko, ravno površino, vendar je to pogosta odločitev ob nakupu LED traku, saj z ALU profilom izboljšamo videz razsvetljave in zmanjšamo bleščanje LED diod.

5. KONEKTORJI, PRIKLJUČKI IN KABLI

V ponudbi njademo tudi razne konektorje in priključke, ki so v pomoč, ko želimo LED trakove namestiti v določeni obliki, jih razrezati, ali povezati več kosov LED trakov skupaj.

6. POSEBNOSTI

V naši ponudbi lahko najdemo tudi RGB in RGBW LED trak. To so LED trakovi, ki lahko spreminjajo barvo, zato v tem primeru obvezno potrebujemo še daljinec in sprejemnik. Z njim lahko spreminjamo barvo svetlobe LED traku.

Katero moč in barvo LED traku izbrati?

Ker imamo v naši ponudbi imamo več različnih LED trakov, je izbira pravilnega na prvi pogled lahko zelo težka. Članek vam bo glede na vaše zahteve in želje pomagal izbrati točno takšen trak kot ga potrebujete.

ŠTEVILO LED DIOD, MOČ IN SVETILNOST

Pri nakupu se najprej spoznamo z dvema osnovnima podatkoma, to sta število LED diod in moč traku. Število LED diod je podano na meter, v ponudbi lahko najdete LED trakove z 30, 60 in 120LED diodami/meter. Več kot ima LED trak diod, svetlejši in močnejši je. Število LED diod nam pove tudi kakšno svetlobo oddaja LED trak. Manjše kot je število LED diod, bolj točkasta je svetloba. Večje kot je število LED diod, bolj je svetloba enakomerna. Razlike je lepo vidna na sliki.

Glede na število LED diod in svetilnost, smo LED trakove za lažjo odločitev razvrstili v tri kategorije:
30LED/meter
120LED/meter
ŠTEVILO LED/METER 30LED/meter 60LED/meter 120LED/meter
MOČ/METER 5W 10W 20W
UPORABIMO Ko želimo diskretno in točkasto svetlobo. Priporočamo za indirektno razsvetljavo stropov, pohištva in sten, osvetlitev polic in omar. Ko želimo enakomernejšo svetlobo. Priporočamo za indirektno razsvetljavo stropov, pohištva in sten, osvetlitev polic in omar. Ko želimo povsem močnejšo in enakomerno svetlobo. Priporočamo za razsvetljavo kuhinjskih pultov in delovnih miz.

BARVA SVETLOBE

LED trakovi so na voljo v različnih barvah svetlobe. Izbirate lahko med toplo belo, dnevno belo, nevtralno belo in hladno belo barvo svetlobe. Čeprav obstajajo določena priporočila o izbiri barve(napisana so nižje), vam svetujemo, da barvo svetlobe LED traku izberete po svojem okusu.
Topla bela je bela barva z rumenkastim odtenkom, ki je zelo podobna svetlobi, ki jo oddajajo klasične žarnice. Je prijazna očem in je zato priporočljiva za uporabo v bivalnih prostorih, kot so kuhinja, dnevna soba in spalnica. Ima slabšo svetilnost kot ostala dva odtenka bele barve. Proizvajalci svetil jo lahko označujejo tudi s številko 830.
Dnevna bela je enaka svetlobi, ki jo oddajajo varčne žarnice v poslovnih prostorih. Svetloba je bele barve, z malo rumenega odtenka. Zato je posebej priporočljiva za uporabo v pisarnah, trgovinah, izložbah in ostalih poslovnih objektih. Proizvajalci svetil jo lahko označujejo tudi s številko 840.
Nevtralna barva nima posebnih barvnih odtenkov. Od vseh odtenkov bele barve ima nevtralna bela najboljšo svetilnost.

Imate vprašanje?

Zanima me razlika med nevtralno in dnevno svetlobo. Katera je primernejša za osvetlitev delovne površine, kjer se potrebuje močno svetlobo?
Nevtralna bela ima popolnoma belo svetlobo, medtem ko je pri dnevno beli malo rumenega odtenka. V svetilnosti je razlike nekaj % v prid nevtralno beli, kar pa se v praksi ne opazi. Pri 120LED/m traku je delovna površina povsem osvetljena pri katerikoli barvi svetlobe, zato svetujemo odločitev po lastnem okusu.
1.) Rad bi osvetlil (dekoracija) dve omarici z mat steklenimi vratci v kuhinji (nad pultom). Širina vsake je 75 cm (odprtina + 3cm vmesne stene). Kaj predlagate? (napajalnik ? profil slim "S" -bel, Stikalo za vklop? Led trak (30LED/m)? Stikalo za vklop bi bilo morda dobro, da bi bilo že v profilu2.) Rad bi izvedel tudi osvetlitev delovnega pulta. Je v obliki črke "L". Daljši krak bo dolg 235cm, krajši pa 53cm (potem pride napa) in še 24cm. Podane so dolžina traku. Predlagal bi Alu profil "slim m" bele barve. Svetloba naj bi bila bela naravna. Kakšen LED trak predlagate?Kakšen napajalnik?Okoli nape (na zadnji strani ) bi dal profil, in potem na drugi strani priključil še tistih 20 cm led traku. Je to izvedljivo?
Za prvi primer ste že sami navedli primeren LED trak 30LED/m. Stikalo za v profil lahko najdete v kategoriji STIKALA in DALJINCI za LED trakove.Pri drugem primeru pa so naštete zadeve prav tako primerne. LED trak bi priporočali 120LED/m. Je najmočnejši in je na voljo v dnevno beli barvi svetlobe. Priključitev oz. povezava zadnjega kosa led traku (20cm) ni problematična. Le kabel je potrebno speljati do njega.Za cca. 3m led traku 120LED/m bo zadoščal 60W napajalnik. Za 1,5m traku 30LED/m pa 12W napajalnik. Če želite, pa lahko vse skupaj povežete tudi na eden 60W napajalnik.Za prižiganje in ugašanje obeh pa lahko uporabite tudi daljinec MyLED. Z njim lahko posebej upravljate eno ali drugo vejo LED traku. Pogoj je samo, da na vsak LED trak zvežete svoj sprejemnik MyLED.
Zanima me ali imate v svoji ponudbi LED trak, ki bi se napajal na baterije ali morda na solarno napajanje? Za koliko časa približno bi zadoščale baterije, če bi napajale 2 metra dolg trak?
V ponudbi imamo led trakove, ki delujejo na 12V DC napetosti. V kolikor imate 12V akumulator, lahko nanj priključite LED trak. Koliko časa bi ga napajal, pa je odvisno od kapacitete akumulatorja in moči LED traku.Moč je podana pri vsakem modelu LED trakov pod tehničnimi podatki.Npr: led trak z močjo 10W/m in dolžino 2m ima nazivno moč oz. porabo 20W. Pri 12V potrebuje tok 2,4A (28,8/12). Če bi ga želeli napajati 1 uro, bi teoretično potrebovali vsaj 2,4Ah akumulator.
Zanima me koliko m traku se lahko veže na en napajalnik.
Na napajalnik lahko vežete toliko metrov kolikor je močan napajalnik. V primeru, da na napajalnik vežete 5m 10W/m LED traku, mora biti napajalnik vsaj 50W. Bi pa dodal, da je pri dolžini nad 5m led traku, priporočljiva vzporedna vezava LED trakov na napajalnik.
Rada bi osvetlila korito z bambusovimi palicami, ki je tik za televizijo Korito je dolgo 1,2 m n široko 32 cm. Kako napeljati svetlobo v koritu (po celem obodu korita ali le po sredini ali po enem robu..)? Kaj vse potrebujem? Osvetlila bi tudi hrbet postelje, ki je iz vodoravno položenih letvic. Skupna dolžina 2,4 m. Kaj svetujete?
Način izvedbe oz. napeljava led traku, je odvisna predvsem od možnosti montaže in vašega okusa oz. želje. Bi pa opozoril, da led trakovi iz naše ponudbe niso vodoodporni.Za rahlo - dekorativno razsvetljavo priporočam uporabo LED traku 30LED/m ali malce močnejšega 60LED/m.
Ali se lahko da led trak v arafata - paviljon pod sreho - na ogrodje, ker je to zunaj?
V kolikor bo pod streho oz. ne bo izpostavljen vodi, lahko led trak namestite tudi zunaj. Svetujemo pa, da ga namestite v ALU profil.
Mene zanima kako je s temi sprejemniki...ali ji kupimo posebej ali dobimo zraven nakupa napajalnika ali nakupa led traku?
Sprejemniki in napajalniki niso priloženi in se kupijo posebej - tisto kar pač potrebujete (napajalnik, led trak, kontroler, daljinec...)
Mene pa zanima ali se led trak reže samo na meter, ali ga lahko odrežem na dolžino, ki jo potrebujem npr. 1,6 m.
LED trakove je možno krajšati na vsake 3 diode - pri trakovih z 30led/m na 10cm, 60led/m na 5 cm, 120led/m pa na 2,5 cm. Naročilo pa je možno samo na meter.
Rad bi namestil led trakove pod notranje stopnice. Kaj naj kupim in kako jih lahko povezem - torej na vsako drugo stopnico pet led trakov pa en meter.
Za izvedbo takšne razsvetljave potrebujete:-Led trak-napajalnik-stikalo oz. kontroler z daljincem (v primeru, da stikala še nimate)-alu profil (opcijsko)Za dekorativno razsvetljavo se ponavadi izbere LED trak 30LED/m ali 60LED/m - barva svetlobe pa po okusu.
Ali lahko prikljucim RGBW trak direktno na 12v in z vmesnikom ter dalincem menjam barve?
RGBW led trak deluje na 12V DC (enosmerni) napetosti, tako da ga lahko direktno priključite na tak vir napetosti. Kontroler pa vežete med led trak in vir napetosti.
Zanima me ali je pri naročilu rgbw traka potrebno naročiti posebej kontroler in daljinec, ali prideta zraven?
Kontroler in daljinec je potrebno naročiti posebej.
Led trakove želim vgraditi pod ˝cokel ˝ fasade. Ali je možen priklop LED trakov na senzor gibanja, ki bi ga priklopil pred napajalnikom
Lahko - naveden opis priključitve je primeren oz. pravilen. Senzor gibanja vežete pred napajalnik - nanj pa led trak.
Pod kuhinjski pult bi rada vgradila LED TRAK in to v alu profil. Ali le-ta obstaja s kaveljci, saj bi želela še kaj obesiti, npr. rokavico, zajemalko?
V ponudbi žal nimamo alu profilov s kaveljci.
Iščem led trak z možnostjo zatemnitve. Ali tak trak obstaja in kateri daljinec potrebujem zraven?
Vse led trakove iz naše ponudbe lahko tudi zatemnjujete. Pri tem pa rabite zatemnilnik. Najdete jih pod: Led trakovi - Stikala in daljinci.
Imam novo kuhinjo, ki pa je premalo osvetljena. Ali bi lahko z led trakovi osvetlila delovni pult. Seveda tako, da bi trak nalepila na spodnji del visečih omaric. Bo to dovolj osvetljeno ali potrebujem kaj močnejšega. Pult je namreč črn. In seveda kateri trak mi priporočate.
Led trak je primeren za razvsetljavo pulta. Lahko ga lepite direktno na omarice, ali pa ga vgradite v alu profil (lepši izgled in mehansko zaščiten led trak). Priporočam uporabo LED traku 120LED/m.
Kaj vse bi potreboval če bi hotel nalepiti led trak za televizijo?
Najbolj osnovno kar potrebujete je led trak in napajalnik. Vse ostalo po želji - je pa priporočljivo zaradi lažje uporabe (stikalo za vklop/izklop, daljinec).
Zanima me, kakšno svetlobo LED trakov priporočate za osvetljitev ozadja televizije. Hvala.
Za ozadje televizije priporočamo enako svetlobo kot je v prostoru. Če imate toplo belo potem naj bo LED trak toplo bel, če pa hladno, pa hladno bel LED trak.
Zanima me kakšen trak mi priporočate za osvetlitev stene za posteljo v spalnici.
Za osvetlitev stene vam priporočamo katerikoli LED trak 30LED/m ali 60LED/m.
Ali lahko dobim LED trak dolžine 130 cm?Ali lahko dva LED trakova (130 in 40 cm) skupaj vzporedno vežem na isti napajalnik?
Led trakove prodajamo na 1m natančno. Torej 1m ali 2m - in potem odrežete. Lahko vežete dva trakova na 1 napajalnik.
Potrebujem LED trak tipa 60LED/m in dolžine 5,6 metra, za osvetljavo avto nadstreška.Ker zunaj ni prostora za transformator (LPV-100), bo od njega do LED traku potekal kabel dolžine 6 metrov.Bo to vredu?
Da, razdalja med napajalnikom in LED trakom je lahko nekaj 10m, zato v vašem primeru ne bo problemov.
Zanima me če je možno LED trak napajati preko baterije in če je možno to dobiti.
V kolikor je akumulator 12V, je z njim možno napajati led trak. Akumulatorjev mi žal ne prodajamo.
Na vikendu nimam "prave" elektrike in bi razsvetljeval dva prostora ( spalni in bivalni del ) z elektriko iz akumulatorja. Prostora sta velika 12 m2 ( spalnica - mansarda ) in bivalni prostor 16 m2 ( pritličje ) in zunanji ( odprta veranda ). Ali lahko črpam elektriko iz akumulatorja direktno in kakšno moč akumulatorja bi potreboval za navedeno porabo?
V kolikor imate akumulator 12V, z njim lahko napajate led trakove. Omenil bi, da so led trakovi linijska razsvetljava in niso prav primerljivi s klasičnimi lučmi, saj je svetloba zelo razpršena. Vendar pa je, v kolikor niste preveč zahtevni, glavna razsvetjava prostora z led trakovi vseeno možna.Mogoče pa bi bolj priporočal žarnice MR16, ki prav tako delujejo na 12V in so bolj primerne za razsvetljavo prostorov. Ena 5W sveti kot cca. 40W halogen žarnica. Ima široki kot svetilnosti 120°. Za 1 uro napajanja ene takšne žarnice bi potrebovali cca. 0,41Ah. Koliko žarnic pa bi potrebovali, pa je odvisno od vaših potreb/želja in seveda izbire akumulatorja.
V nadstrešku za avtomobile bi želel namestiti 2x 5m led traku, ki bi indirektno osvetljeval nadstrešek. Led trak bi namestil na 2 prečna kovinska tramova, da bi svetila navzgor v bel strop. Zanima me, kakšna bi bila potrebna moč led trakov, da osvetlitev ne bi bila premočna (prešibka), saj bi za dodatno osvetlitev namestil še dva led panela.Prav tako me zanima, če lahko led trak vežem preko senzorja gibanja?Če se odločim za zatemnilnik z daljincem me zanima, če ostane nastavitev moči osvetlitve po izklopu (senzor gibanja), ali se ob izklopu led traku moč nastavi na polno moč osvetlitve?
Verjetno bi bila primerna izbira LED traku 30LED/m ali 60LED/m.Za vklop lahko uporabite senzor gibanja, vendar ga morate vezati pred napajalnik (na 230V).Načeloma si zatemnilniki zapomnijo zadnje stanje (ON/OFF) in stopnjo zatemnitve. To imate navedeno pri opisu zatemnilnikov oz. sprejemnikov (Privzete vrednosti sprejemnika).
Želel bi nasvet, katera vrste svetloba je najprimernejša za ambientalno svetlobo za televizorjem (65-inch) in koliko in kakšne led trakove bi potreboval.
Ponavadi se tak namen uporabi LED trakove 30LED/m ali 60LED/m. Barva svetlobe pa je povsem po okusu. Nekaterim je bolj všeč rumenkasta, drugim pa bolj bela, svetujemo pa, da je enaka kot svetloba ostalih luči v prostoru.
Nad kuhinjskim pultom dolžine 3 m, imam viseče omarice. Zdaj imam za osvetlitev 5 halogenskih 50W žarnic. S kakšnim LED trakom jih lahko nadomestim? Delovni pult želim imeti dobro osvetljen. Če en trak ne zagotavlja dovolj velike svetilnosti, prideta v poštev tudi dva?
Priporočam LED trak 120LED/m - barva svetlobe po želji.
Na zunanjih stopnicah, ki povezujejo parkirni prostor in prostor okoli hiše bi rad pod pohodno površino stopnice uredil led svetlobni trak za osvetlevanje stopnic ki so široke 90 cm, ali jih naj vstavim v alu profil zaradi vlage.
V kolikor bo led trak izpostavljen vodi, svetujem vgradnjo v alu profil - s klik pokrovom, ki bolj tesni. Eventuelno lahko tudi zaključke zalijete s silikonom. Če pa led trak ne bo izpostavljen vodi in je pod streho, to ni potrebno. Sama vlaga mu ne škodi.
Kako bi okrasil novoletno drevo na prostem naravno na brunarici imam samo 12v preko 120w solarni modul akum 140 Ah.
Žal v ponudbi nimamo primernih LED svetil za vaš primer.
Zanima me koliko metrov led lučk lahko dobim za kupit skupaj. Rabil bi cirka 50 tm. Lep pozdrav. Andrej hvala.
LED trakovi so dobavljivi v 5m dolgih kosih, v primeru naročila 50m boste prejeli 10x5m. Dolžina 5m je maksimalna dolžina LED traku v enem kosu, daljša dolžina bi za LED trak pomenila tokovno preobremenitev in krajšo življensko dobo. Zato vam za vezavo 50m svetujemo vzporedno vezavo 5m kosov.
OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!