Na voljo so še zadnji kosi LED panelov z barvnimi ohišji, za ogled ponudbe kliknite TUKAJ

Instant vodič pri nakupu LED traku

V spodnjem članku si lahko preberemo, katere so tiste osnovne stvari, ki jih moramo kupiti, da bo LED trak deloval.

1. LED TRAK

Najprej seveda potrebujemo LED trak. Izbiramo lahko med različnimi močmi in barvami LED trakov. Za več podrobnosti o pravilni izbiri LED traku preskočimo nekaj vrstic, na odstavek Katero moč in barvo LED traku izbrati?

2. NAPAJALNIK

LED trak deluje na napetosti 12V, pri uporabi na hišni napetosti 230V zato potrebujemo napajalnik, ki pretvori napetost 230V na 12V. Med seboj se napajalniki razlikujejo po moči, pravilnega določimo po formuli:
Moč LED traku v m * dolžina v m * 1.15
Napajalnik je lahko močnejši (ne bo nič narobe), le manj močan od izračunane vrednosti ne sme biti.

3. STIKALA IN DALJINCI

LED trak lahko prižigamo tako, da napajalnik priključimo na vir napetosti(dozo), ki je že vezan na stikalo, ali pa preprosto tako, da napajalnik potegnemo iz vtičnice. Za bolj elegantno rešitev si lahko pomagamo s stikalom ali uporabo daljinca. Stikala in daljinci delujejo na napetosti 12V ali 230V, ta podatek najdemo pri vsakem izdelku pod specifikacijami. Tiste na 230V zvežemo pred napajalnik, tiste na 12V pa med napajalnik in LED trak.

4. ALU PROFIL

Po želji lahko LED trak namestimo v ALU profil. To sicer ni potrebno, saj so LED trakovi samolepilni in jih lahko samostojno prilepimo na gladko, ravno površino, vendar je to pogosta odločitev ob nakupu LED traku, saj z ALU profilom izboljšamo videz razsvetljave in zmanjšamo bleščanje LED diod.

5. KONEKTORJI, PRIKLJUČKI IN KABLI

V ponudbi njademo tudi razne konektorje in priključke, ki so v pomoč, ko želimo LED trakove namestiti v določeni obliki, jih razrezati, ali povezati več kosov LED trakov skupaj.

6. POSEBNOSTI

V naši ponudbi lahko najdemo tudi RGB in RGBW LED trak. To so LED trakovi, ki lahko spreminjajo barvo, zato v tem primeru obvezno potrebujemo še daljinec in sprejemnik. Z njim lahko spreminjamo barvo svetlobe LED traku.

Katero moč in barvo LED traku izbrati?

Ker imamo v naši ponudbi imamo več različnih LED trakov, je izbira pravilnega na prvi pogled lahko zelo težka. Članek vam bo glede na vaše zahteve in želje pomagal izbrati točno takšen trak kot ga potrebujete.

ŠTEVILO LED DIOD, MOČ IN SVETILNOST

Pri nakupu se najprej spoznamo z dvema osnovnima podatkoma, to sta število LED diod in moč traku. Število LED diod je podano na meter, v ponudbi lahko najdete LED trakove z 30, 60 in 120LED diodami/meter. Več kot ima LED trak diod, svetlejši in močnejši je. Število LED diod nam pove tudi kakšno svetlobo oddaja LED trak. Manjše kot je število LED diod, bolj točkasta je svetloba. Večje kot je število LED diod, bolj je svetloba enakomerna. Razlike je lepo vidna na sliki.

Glede na število LED diod in svetilnost, smo LED trakove za lažjo odločitev razvrstili v tri kategorije:
30LED/meter
120LED/meter
ŠTEVILO LED/METER 30LED/meter 60LED/meter 120LED/meter
MOČ/METER 5W 10W 20W
UPORABIMO Ko želimo diskretno in točkasto svetlobo. Priporočamo za indirektno razsvetljavo stropov, pohištva in sten, osvetlitev polic in omar. Ko želimo enakomernejšo svetlobo. Priporočamo za indirektno razsvetljavo stropov, pohištva in sten, osvetlitev polic in omar. Ko želimo povsem močnejšo in enakomerno svetlobo. Priporočamo za razsvetljavo kuhinjskih pultov in delovnih miz.

BARVA SVETLOBE

LED trakovi so na voljo v različnih barvah svetlobe. Izbirate lahko med toplo belo, dnevno belo, nevtralno belo in hladno belo barvo svetlobe. Čeprav obstajajo določena priporočila o izbiri barve(napisana so nižje), vam svetujemo, da barvo svetlobe LED traku izberete po svojem okusu.
Topla bela je bela barva z rumenkastim odtenkom, ki je zelo podobna svetlobi, ki jo oddajajo klasične žarnice. Je prijazna očem in je zato priporočljiva za uporabo v bivalnih prostorih, kot so kuhinja, dnevna soba in spalnica. Ima slabšo svetilnost kot ostala dva odtenka bele barve. Proizvajalci svetil jo lahko označujejo tudi s številko 830.
Dnevna bela je enaka svetlobi, ki jo oddajajo varčne žarnice v poslovnih prostorih. Svetloba je bele barve, z malo rumenega odtenka. Zato je posebej priporočljiva za uporabo v pisarnah, trgovinah, izložbah in ostalih poslovnih objektih. Proizvajalci svetil jo lahko označujejo tudi s številko 840.
Nevtralna barva nima posebnih barvnih odtenkov. Od vseh odtenkov bele barve ima nevtralna bela najboljšo svetilnost.