Instant vodič pri nakupu LED traku

Glavne komponente

V spodnjem članku si lahko preberete, katere so tiste osnovne komponente, ki jih morate imeti, da bo LED trak deloval pravilno.

LED trak

LED trak v kolutu 5m Najprej seveda potrebujete LED trak. Pri LED trakovih lahko izbirate med različnimi močmi in barvami svetlobe, v ponudbi imamo več kot 30 različnih LED trakov. Nasvete za pravilno izbiro LED traku smo opisali spodaj, če vas zanima, preskočite par vrstic na odstavek "Katero moč in barvo LED traku izbrati?"

Napajalnik

Določanje pravilne vrednosti moči napajalnika Ker LED trak deluje na niži napetosti 12V ali 24V, za priklop na hišno napetost potrebujete napajalnik, ki pretvori napetost 230V na 12V ali 24V. Med seboj se napajalniki razlikujejo po izhodni moči. Višja kot je moč, daljša dolžina LED traku se lahko nanj priklopi. Pri izbiri napajalnika je pomembno, da moč LED traku ne presega izhodno moč napajalnika. Napajalnik je lahko močnejši (ne bo nič narobe), le manj močan ne sme biti.

ALU profil

Montaža LED traka v ALU profil Po želji lahko LED trak namestite v ALU profil. To sicer ni potrebno, saj so LED trakovi samolepilni in jih lahko samostojno prilepite na gladko, ravno površino, vendar je to pogosta odločitev ob nakupu LED traku, saj z ALU profilom izboljšate videz razsvetljave in zmanjšate bleščanje LED diod. Poleg tega je uporaba ALU profila priporočljiva za vse neravne in hrapave površine, saj lahko LED trak prilepljen na takšni podlagi sčasoma odstopi.

Stikala in daljinci

Prižiganje in ugašanje s stikalom ali daljincem V kolikor na obstoječem dovodu elektrike še nimate zvezanega stikala, lahko za elegantno prižiganje in ugašanje uporabite stikalo na senzor ali daljinec s sprejemnikom. Stikala in daljinci delujejo na napetosti 12V, 24V ali 230V, ta podatek lahko najdete pri vsakem izdelku pod specifikacijami. Tisti, ki delujejo na 230V, se vežejo na vhod napajalnika. Tisti, ki delujejo na 12V ali 24V, pa se vežejo na izhod napajalnika, med LED trak in napajalnik.

Konektorji, priključki in kabli

Uporaba konekoterjev za lažje povezovanje LED trakov V ponudbi lahko najdete tudi razne konektorje in priključke, ki so v pomoč, ko želite LED trakove namestiti v določeni obliki, jih razrezati, ali povezati več kosov LED trakov skupaj. Ti konektorji žal niso primerni, če LED trak montirate v ALU profil, saj so preveliki. V takem primeru je LED trakove najbolje povezovati kar s spajkanjem.

Posebnosti

Odločitev pri uporabi RGB in RGBW tehnologije LED diod V ponudbi lahko najdete tudi RGB in RGBW LED trak. Ti LED trakovi lahko spreminjajo barvo, zato v tem primeru obvezno potrebujemo še daljinec in sprejemnik. V kolikor vas zanima montaža LED trakov RGB in RGBW, vam svetujemo, da si preberete članek Kaj morate vedeti o RGB in RGBW LED trakovih?

Katero moč in barvo LED traku izbrati?

Ker imamo v naši ponudbi imamo več različnih LED trakov, je izbira pravilnega na prvi pogled lahko zelo težka. Članek vam bo glede na vaše zahteve in želje pomagal izbrati točno takšen LED trak kot ga potrebujete.

Število LED diod, moč in svetilnost

Pri nakupu se najprej spoznate z dvema osnovnima podatkoma, to sta število LED diod in moč traku. Število LED diod je podano na meter, v ponudbi lahko najdete LED trakove z 30, 60 in 120LED diodami/meter. Več kot ima LED trak diod, svetlejši in močnejši je. Število LED diod nam pove tudi kakšno svetlobo oddaja LED trak. Manjše kot je število LED diod, bolj točkasta je svetloba. Večje kot je število LED diod, bolj je svetloba enakomerna. Razlike je lepo vidna na sliki.
Točkasta svetloba - LED diode so vidne30LED/meter
Enakomerna svetloba - LED diode niso vidne120LED/meter
Glede na število LED diod in svetilnost, smo LED trakove za lažjo odločitev razvrstili v tri kategorije:
ŠTEVILO LED/M 30LED/meter 60LED/meter 120LED/meter
MOČ/M 5W 10W 20W
UPORABA Ko želite diskretno in točkasto svetlobo. Priporočamo za indirektno razsvetljavo stropov, pohištva in sten, osvetlitev polic in omar. Ko želite enakomernejšo svetlobo. Priporočamo za indirektno razsvetljavo stropov, pohištva in sten, osvetlitev polic in omar. Ko želite povsem močnejšo in enakomerno svetlobo. Priporočamo za razsvetljavo kuhinjskih pultov in delovnih miz.

Barva svetlobe

LED trakovi so na voljo v različnih barvah svetlobe. Izbirate lahko med toplo belo, dnevno belo, nevtralno belo in hladno belo barvo svetlobe. Čeprav obstajajo določena priporočila o izbiri barve(napisana so nižje), vam svetujemo, da barvo svetlobe LED traku izberete po svojem okusu.
Prikaz svetilnosti toplo bele barve traka Topla bela
Je bela barva z rumenkastim odtenkom, ki je zelo podobna svetlobi, ki jo oddajajo klasične žarnice. Je prijazna očem in je zato priporočljiva za uporabo v bivalnih prostorih, kot so kuhinja, dnevna soba in spalnica. Ima slabšo svetilnost kot ostala dva odtenka bele barve. Proizvajalci svetil jo lahko označujejo tudi s številko 830.
Prikaz svetilnosti dnevno bele barve traka Dnevna bela
Je enaka svetlobi, ki jo oddajajo varčne žarnice v poslovnih prostorih. Svetloba je bele barve, z malo rumenega odtenka. Zato je posebej priporočljiva za uporabo v pisarnah, trgovinah, izložbah in ostalih poslovnih objektih. Proizvajalci svetil jo lahko označujejo tudi s številko 840.
Prikaz svetilnosti nevtralno bele barve traka Nevtralna barva
Nima posebnih barvnih odtenkov. Od vseh odtenkov bele barve ima nevtralna bela najboljšo svetilnost. Priporočljiva je za osvetlitev delovnih prostorov, kuhinjskih pultov in pisarn.
Prikaz svetilnosti hladno bele barve traka Hladna barva
Je bela barva, z malo modrikastega odtenka, podobna je barvi, ki jo oddaja ksenon avtomobilska žarnica. Priporočljiva je za dekorativno razsvetljavo in za uporabo zunaj.