Zakaj so na tržišču razlike v ceni LED žarnic?

Pri nakupu LED žarnic na splošno hitro najdemo odstopanja v ceni, tehničnih podatkih in garanciji. Kljub temu, da na tržišče vsak dan prihajajo novi in zmogljivejši modeli, še vedno obstaja veliko izdelkov, ki ne zadovoljujejo potreb uporabnikov. Presenetljivo je, da imajo LED žarnice več skupnega s električnimi napravami. kot je računalnik, kot pa z navadno žarnico z nitko. Zato se splača pred nakupom najprej poučiti o tehnologiji sami izdelave LED žarnic. Tako kot ne moremo pričakovati, da bo računalnik, ki stane 200 EUR, enako zmogljiv kot računalnik za 1000 EUR, tudi pri LED žarnicah ne velja, da so vse enake. V članku smo pokrili tri glavne sestavne dele LED žarnice in karseda najbolj objetkivno opisali razlike v kvaliteti.

LED dioda

Na tržišču obstaja več tipov LED diod, med njimi so najpogostejši 3528, 5050, 2835 in 3014. Različni tipi LED diod imajo različno svetilnost in velikost. Pomembno pa je vedeti, da je proizvodnja LED diod kemijski proces, zato prihaja pri proizvodnji enega tipa LED diode do odstopanj pri svetilnosti in barvi svetlobe. Ker to za nadaljno prodajo ni dopustno, proizvajalci LED diode razvrstijo glede na različne kakovostne razrede svetilnosti in enakomernosti barve svetlobe. Za izdelavo LED žarnic lahko proizvajalci uporabljajo LED diode boljši ali slabših razredov, rezultat je seveda cenejša ali dražja žarnice, ki pa po kvaliteti ni enaka. Odstopanja pri kvaliteti LED diod so najbolj opazna pri: - svetilnost - popolnoma enak tip LED diode lahko ima do 30% slabšo svetilnost - upadanje svetilnosti - je pojav, ko LED dioda s časom zgublja na svetilnosti - ta je lahko od 0.5% do 5% na 10000h - neenakomernost barve svetlobe - je pojav, ko imajo končni LED izdelki (LED žarnica, svetilka, trak) iz iste serije drugačen odtenek svetlobe. To je lahko zelo moteče, sploh če je takšen izdelek nameščen v istem prostoru

Napajalno vezje

Glede na raziskave, je v 80% primerov glavni krivec za odpoved razsvetljave prav napajalno vezje. V proizvodnji LED žarnic se v glavnem uporabljata dve vrsti napajalnega vezja. To sta CC in RC vezje. Naloga obeh je, da zmanjšata hišno napetost (230V) na napetost, ki je primerna za napajanje LED diod (3V). Glavna razlika med njima pa je v tem, da je pri RC vezju ta padec napetosti fiksen, pri izdelavi vezja se predpostavlja, da je vhodna napetost vedno 230V. Problem nastane, ker lahko hišna napetost v realnem svetu(tudi v Sloveniji) niha za +/- 10%. V tem primeru prav tako niha napetost na LED diodi, kar seveda drastično vpliva na same LED diode. CC napajalniki pa imajo vgrajen čip, ki LED diodi pusti samo toliko napetosti, kot jo sama potrebuje. Tako lahko tudi v primeru nihanja vhodne napetosti napetost na LED diodi vedno ostane enaka. Seveda so tudi takšni napajalniki dražji, zato ogromno nizkocenovnih žarnic uporablja RC sistem napajanja.

Ohišje

Kljub temu, da so LED žarnice varčnejše od navadnih, gre nekaj električne energije še vedno v toplotno izgubo. Toploto poleg LED diod ustvarja tudi napajalno vezje, zato je zelo pomembno, da se ta toplota odvede. Na tržišču lahko v glavnem najdemo štiri vrste ohišij. Prva so steklena ohišja, ki se masovno uporabljajo v proizvodnji navadnih halogen žarnic in so zato najcenejša. Druga so plastična ohišja, ki so v celoti narejena iz plastike. Tako kot steklo, tudi plastika nima tako dobrih toplotnih lastnosti kot kovina, zato so LED žarnice narejene iz teh dveh materialov ponavadi poceni, njihova življenska doba pa ponavadi ne dosega pričakovanih rezultatov. Tretje so LED žarnice, narejene iz aluminija so glede na toplotne lastnosti najboljše. So tudi najdražje, saj je dražji že sam material. Potem poznamo še LED žarnice, ki imajo plastično zunanje ohišje, v notranjosti pa imajo alu hladilno rebro. Te žarnice so postale popularne v zadnjih letih, saj so po zunanjem izgledu zelo podobne navadnim žarnicam, njihove termalne lastnosti pa so skoraj enake tistim, ki so v celoti narejene iz kovine.

Zaključek

Večino tehničnih podatkov, po katerih lahko primerjamo LED žarnice je mogoče dobiti prodajalcu. Vendar pa je te podatke težko preveriti, saj večino lahko izmerimo samo v laboratoriju, zato jih proizvajalci in prodajalci pogosto prikrojijo v svojo korist. Poleg tega tehnični podatki žarnic (pričakovana življenska doba, upadanje svetilnosti...) velikokrat temeljijo zgolj na predvidevanjih in kratkotrajnih testih proizvajalcev, ne pa na realnih izkušnjah, saj so LED žarnice na trgu prisotne šele dobrih 10 let. Zato vam pri izbiri LED žarnice svetujemo, da poleg tehničnih podatkov upoštevate tudi splošni vtis izdelka (material, teža, izgled, tip napajalnika).