3W LED žarnica vs. 35W žarnica

OBVESTILO:
Članek se navezuje na izdelek GU10 LED žarnica 3x1W, ki pa ga žal ni več v ponudbi.


V testu smo pod drobnogled postavili GU10 35W halogensko žarnico in GU 3x1W LED žarnico, ki jo lahko najdete v naši ponudbi. Primerjali smo ju v vseh pomembnih lastnosti, ki jih morate poznati pred nakupom.


Primerjava svetilnosti

Kot je razvidno iz fotografije spodaj, ima LED žarnica (na sliki desno) precej podobno svetilnost kot halogenski žarnici (na sliki levo). Edina razlika je v kotu osvetlitve, ki je pri LED žarnica malenkost ožji (45°). Pri uporabi v praksi lahko LED žarnice popolnoma nadomestijo halogensko žarnice.

Primerjava svetilnosti HALOGENSKE žarnice(levo) in LED žarnice (desno)

Primerjava barve svetlobe

Na fotografiji spodaj je primerjava barve svetlobe obeh žarnic. V testu smo uporabili LED žarnico toplo bele barve, ki je zelo podobna barvi navadne žarnice. V naši ponudbi imamo tudi žarnice z hladno belo svetlobo, ki pa oddajajo svetlobo bele barve z modrikastim odtenkom (podobno kot avtomobilska ksenon žarnica).

Primerjava barve svetlobe HALOGENSKE žarnice(levo) in LED žarnice (desno)

Poraba

Največja prednost LED žarnic je v njihovi nizki porabi. Glavni krivec za visoko porabo električne energije pri klasičnih žarnicah je ogromno odvečne toplote, ki jo oddajajo med delovanjem. Po pol ure delovanja se halogenska žarnica segreje na več kot 200°C, kar je zelo nevarno, če je montirana v stropu, blizu lesa, plastike... LED žarnica se tudi po daljšem delovanju ne segreje na več kot 60°C.


Cena

Cena halogenske žarnice, ki smo jo uporabili v testu je 0,99 EUR, LED žarnica pa stane 3,90 EUR. Višjo ceno LED žarnic opravičuje zelo nizka poraba, ki je v primerjavi z klasičnimi svetili kar 10-krat manjša. Dodatna prednost LED diod je tudi v njihovi življenjski dobi. Medtem ko navadna žarnica deluje do 3000 ur, imajo LED diode življenjsko dobo do 30000 ur in več.


Zaključek

V zadnjih nekaj letih so LED žarnice doživele ogromen napredek in tako postala cenovno dostopne vsakomur. Čeprav je še vedno dražja od navadne, imajo ogromno prednosti, ki odtehtajo višjo ceno.