Na blagajnoUporabniški računKontakt

Kako izbrati popolno LED žarnico?

Pri načrtovanju nove razsvetljave ali zamenjavi klasičnih žarnic z LED žarnicami je pomembno, da le ta zadovolji naša pričakovanja in zadosti osvetli površino in prostor. Naj bo dekorativna ali funkcionalna razsvetljava, v tem članku vam bomo razložili na kaj je treba biti pozoren pri nakupu LED žarnic.

Katera barva svetlobe, topla ali hladno bela?

Eno izmed pogostih vprašanj pred nakupom je, katero barvo naj izberem, toplo ali hladno belo? Pravilnega odgovora tukaj ni. Naj pojasnimo, barva svetlobe je lastnost žarnice , ki ne vpliva na njeno delovanje. Je samo barva svetlobe, ki jo oddaja LED žarnica, zato je izbira povsem odvisna od vašega okusa. Na spodnji fotografiji lahko vidite razliko.

TOPLA BELA
HLADNA BELA

Topla bela

Je bela barva z rumenkastim odtenkom in je enaka svetlobi, ki jo oddajajo klasične žarnice. Je prijazna očem in je zato priporočljiva za uporabo v bivalnih prostorih, kot so kuhinja, dnevna soba in spalnica.

Hladna bela

Je bela barva z modrikastim odtenkom in je podobna svetlobi, ki jo oddajajo avtomobilske ksenon žarnice. Zaradi modrikastega odtenka naredi prostor bolj hladen in je zato primerna za zunanje razsvetljavo in razsvetljano kopalnic, hodnikov, pisarn.

Kakšno moč LED žarnice potrebujem?

Za lažjo odločitev pri izbiri moči smo pripravili LED kalkulator, ki na podlagi tehničnih podatkov LED žarnic in potrebnih stopenj svetilnosti v prostorih izračuna idealno število in moč LED žarnic. Kalkulacija temelji na enakomerni razporeditvi in uporabi LED žarnic s kotom svetilnost 120° - 180°. Za izračun samo vpišite dimenzije vašega prostora, izberite željeno svetilnost in kliknite izračunaj.
Svetilnost:Nizka Srednja Visoka
Barva sten:Svetla Temna

KOT SVETILNOSTI, ŠIROK ALI OZEK?

To je kot, s katerim LED žarnica sveti na površino. Na tržišču obstajajo žarnice s kotom svetilnosti od 15° do 360°. Zelo pomembno je, da glede na naše zahteve in potrebe, izberemo pravi kot svetilnosti. Zmotno je mišljenje, da širši kot je kot svetilnosti, boljša je svetloba. Naj vam pojasnimo. Na vseh treh slikah spodaj točka X predstavlja prostor, kjer si najbolj želimo največ svetlobe. Pri uporabi žarnice enake moči, je ta točka v prvem primeru (60°) osvetljena s 100% svetlobe, v drugem primeru (120°) s 50% svetlobe, v tretjem primeru (360°) pa to točko doseže samo 15% svetlobe. Ne pozabite, žarnica ima v vseh treh primerih isto moč.

Kot 15° - 60° stopinj

Primeren za razsvetljavo miz, vitrin, polic in ostale dekorativne razsvetljave, kjer želimo čimveč svetlobe skoncentrirane na eni točki/površini.

Kot 120° - 220° stopinj

Optimalen kot svetilnosti za razsvetljavo celotnega prostora.

Kot 360° stopinj

Primeren za uporabo v steklenih in tekstilnih svetilkah, kjer ni primarni cilj ni osvetliti prostor, ampak enakomerno osvetliti senčnik svetilke. Primeren tudi za uporabo v plafonjerah, kjer je žarnica nameščena vodoravno