Kako izbrati popolno LED žarnico?

Pri načrtovanju nove razsvetljave ali zamenjavi klasičnih žarnic z LED žarnicami je pomembno, da le ta zadovolji naša pričakovanja in zadosti osvetli površino in prostor. Naj bo dekorativna ali funkcionalna razsvetljava, v tem članku vam bomo razložili na kaj je treba biti pozoren pri nakupu LED žarnic.

Katera barva svetlobe, topla, dnevna ali hladno bela?

Eno izmed najbolj pogostih vprašanj pred nakupom je, katero barvo naj izberem, toplo, dnevno ali hladno belo? Pravilnega odgovora tukaj ni. Naj pojasnimo, barva svetlobe je lastnost LED žarnice , ki ne vpliva na njeno delovanje. Je samo barva svetlobe, ki jo oddaja LED žarnica, zato je izbira povsem odvisna od vašega okusa. Na spodnjih fotografijah lahko vidite razliko.

Izbira toplo bele barve za LED razsvetljavo bivalnih prostorovTOPLA BELA

Je bela barva z rumenkastim odtenkom in je enaka svetlobi, ki jo oddajajo klasične žarnice. LED žarnica s toplo belo svetlobo je prijazna očem in je zato priporočljiva za uporabo v bivalnih prostorih, kot so kuhinja, dnevna soba in spalnica.

Izbira dnevno bele barve za LED razsvetljavo poslovnih prostorovDNEVNA BELA

Je bela barva, z malo rumenega odtenka. LED žarnica z dnevno belo svetlobo je zato priporočljiva za uporabo v pisarnah, trgovinah, izložbah in ostalih poslovnih objektih.

Izbira hladno bele barve za LED razsvetljavo okolice hišeHLADNA BELA

Je bela barva z modrikastim odtenkom in je podobna svetlobi, ki jo oddajajo avtomobilske ksenon žarnice. Zaradi modrikastega odtenka, LED žarnica s hladno belo svelobo naredi prostor bolj hladen in je zato primerna za zunanje razsvetljavo in razsvetljano kopalnic, hodnikov, pisarn.

Kakšno moč LED žarnice potrebujem?

Za lažjo odločitev pri izbiri moči smo pripravili LED kalkulator, ki na podlagi tehničnih podatkov LED žarnic in potrebnih stopenj svetilnosti v prostorih izračuna idealno število in moč LED žarnic. Kalkulacija temelji na enakomerni razporeditvi in uporabi LED žarnic s kotom svetilnost 120° - 180°. Za izračun samo vpišite dimenzije vašega prostora, izberite željeno svetilnost in kliknite izračunaj.
Svetilnost:Nizka Srednja Visoka
Barva sten:Svetla Temna

Kot svetilnosti, širok ali ozek?

To je kot, s katerim LED žarnica sveti na površino. Na tržišču obstajajo žarnice s kotom svetilnosti od 15° do 360°. Zelo pomembno je, da glede na naše zahteve in potrebe, izberemo pravi kot svetilnosti. Zmotno je mišljenje, da širši kot je kot svetilnosti, boljša je svetloba. Naj vam pojasnimo. Na obeh slikah spodaj točka X predstavlja prostor, kjer si želimo največ svetlobe. Če predpostavimo, da imata obe LED žarnici enako moč, bo LED žarnica s kotom 60° točko X osvetlila dvakrat bolje kot LED žarnica iste moči, a kotom 120°. Ožji kot je kot svetilnosti LED žarnice, bolj skoncentrirana in močnejša je svetloba, ki jo LED žarnica oddaja.

Prikaz ozkega kota svetilnosti LED žarnice

Kot 15° - 60° stopinj

Ozek kot, primeren za razsvetljavo jedilnih miz, vitrin, polic in poudarjanje kosov pohištva ali pohištvenih dodatkov, kjer želimo čimveč svetlobe skoncentrirane na eni točki/površini.

Prikaz širokega kota svetilnosti LED žarnice

Kot 120° - 220° stopinj

Širok kot svetilnosti LED žarnice svetujemo za glavno razvetljavo, pri osvetlitvi celotnega prostora. LED žarnice s širšim kotom imajo ponavadi mlečno lečo, ki še dodatno razprši svetlobo in zmanjša bleščanje.