Kako pravilno uporabljati T8 LED žarnice

LED žarnice T8 lahko za razliko od fluorescentnih žarnic delujejo direktno na napetosti 220V, zato je pri zamenjavi navadnih žarnic z LED žarnicami zelo pomembno, da se pred uporabo odstranijo dušilke. V članku bomo ta postopek podrobno opisali in prikazali v sliki. Postopek smo opravili na standardni pisarniški svetilki, velja pa za katerokoli svetilko s fluorescentnimi žarnicami.

1. KORAK: Svetilko razstavimo

Razstavljanje svetilke z T8 LED žarnico Menjavo LED žarnice začnemo z razstavljanjem svetilke, vsi kabli in priključki morajo biti vidni in dostopni, v električnem omrežju pa ne sme biti napetosti.

2. KORAK: Poiščemo dušilko

Dušilka pri napajanju LED ni potrebna in jo je potrebno odstraniti Dušilka je podobna napajalniku, na eni strani je povezana z 220V omrežjem, na drugi strani pa ima izhod za fluorescentne žarnice. Dušilka ima lahko enega ali več izhodov.

3. KORAK: Prekinemo stike

Pri modifikaciji v električnem omrežju ne sme biti napetosti 230V Ko najdemo vhod in izhod, prekinemo vse povezave na dušilko, najlažje je s kleščami prerezati kable. Pred rezanjem s kleščami je nujno še enkrat preveriti, da slučajno v omrežju ni elektrike. Takšni posegi v svetilko so lahko za človeka nevarni, zato moramo biti prepričani, da v električnem omrežju ni napetosti.

4. KORAK: Odstranimo dušilko

LED žarnice T8 delujejo na 230V Ko so stiki prekinjeni, lahko odvijemo vijake in odstranimo dušilko. Za delovanje LED žarnice ni potrebna, njena naloga je bila zagotavljati napetost, primerno za florescentne/varčne žarnice. Ker LED žarnice deluje na 230V, dušilka ni potrebno in se jo lahko enostavno odstrani.

5. KORAK: Povežemo kable

Razlike med fluorescentno in LED žarnico Vsaka fluorescentna žarnica ima priklop na levi in desni strani. Pri LED žarnicah pa je lahko ta priklop enak, ali pa je priklop samo na eni strani, odvisno od proizvajalca. Pomembno je, da pred vstavljanjem LED žarnice v svetilko to preverite, ponavadi je ta podatek napisan na embalaži LED žarnice, ali na samem ohišju LED žarnice.

6. KORAK: Vstavimo LED žarnice

Šele po preverjanju električnih stikov, lahko v električno omrežje spustimo nazaj napetost Enako kot v prejšnjem koraku, potrebno je preveriti, kjer ima LED žarnica FAZO in NULO. Ta podatek je ponavadi napisan na embalaži ali na ohišju LED žarnice. Pomembno je, da je LED žarnica obrnjena pravilno, saj lahko v nasprotnem primeru pride do kratkega stika in posledično do okvare LED žarnice / svetilke.