Montaža LED panelov

V zadnjem času je kot glavna oblika razsvetljave vedno bolj popularna izbira LED panelov. Pri načrtovanju novogradnje, ali pri menjavi starih svetil, so se LED paneli izkazali kot najboljše razmerje med designom, ceno in učinkovitostjo. Montaža te vrste svetil je med bolj enostavnimi, zahtevano je samo osnovno znanje elektrike. V pomoč smo pripravili navodila za montažo, ki pa veljajo tako za vgradne, kot tudi nadgradne LED panele.

1. ODLOČITEV IN RAZPOREDITEV

Najprej se je potrebno odločiti, koliko LED panelov sploh želim v prostoru. Imamo dve opciji, lahko uporabimo večje število panelov manjše moči, ali manjše število panelov večje moči. Vsi LED paneli v ponudbi imajo širok kot svetilnosti, zato je osvetlitev prostora v obeh primerih zelo enakomerna. Pri določanju točnega števila LED panelov, si je najlažje pomagati s kalkulatorjem v članku "Kakšno moč LED panelov potrebujem". Pri razporeditvi je najbolje, da je ta čimbolj enakomerna. Pri vgradnih LED panelih pa je potrebno pred nakupom preveriti še premer in globino izvrtine. Ti potrebujejo skupaj z napajalnikom za vgradnjo najmanj 3cm globine. Napajalnik se pri montaži potisne na stran in ne zaseda dodatne globine.

2. NAPELJAVA

Pred začetkom montaže LED panelov se prepričamo, da v omrežju ni električne napetosti.

Ko določimo načrt razporeditve LED panelov, lahko pričnemo z montažo. Električne kable razporedimo tako, da do vsakega LED panela pripeljemo napetost 230V. Pri vezavi več LED panelov, uporabimo vzporedno vezavo, ki je prikazana na sliki spodaj. Za povezovanje kablov je najlažje uporabiti navadne spojke za kabel, ki jih najdemo v vsaki tehnični trgovini.
Priprava električne napeljave pred montažo LED panelov

3. IZVRTINA

Različne moči LED panelov imajo tudi različne premere, zato izvrtin ne delamo preden smo popolnoma prepričani, kateri tip LED panele bomo vgradili. Pri montaži je za vrtanje izvrtin najlažje uporabiti kronsko žago za vrtalni stroj, ki jo lahko najdemo v naši ponudbi. Če kronske žage nimamo, lahko uporabimo tudi vbodno žago, ali olfa nož.

4. VZMETI

Vsi vgradni LED paneli so zaradi manjše možnosti poškodbe pakirani brez fiksiranih vzmeti. Vzmeti je potrebno fiksirati ročno, pred začetkom montaže. Vzmet se pri vstavljanju enostavno raztegne in vstavi v LED panel, za pomoč pa smo pripravili animacijo, ki kaže celoten postopek vstavljanja vzmeti.
Fiksiranje vzmeti v LED panel

5. POVEZAVA

Za povezavo LED panelov je v praksi najlažje uporabiti spojke za kabel. Kable trdno privijemo v spojko in pred zaključkom montaže preverimo trdnost spoja. Po končani montaži lahko v električno omrežje ponovno spustimo elektriko.