Kakšne so razlike med LED paneli SLIM?

LED paneli SLIM obstajajo na tržišču že kar nekaj let. V tem članku vam bomo podrobno predstavili delovanje, sestavne dele in vam svetovali, kako ločiti med različnimi kakovostnimi razredi teh LED svetil.Za začetek pa si najprej poglejmo, kako je LED panel sploh narejen.

LED panel je sestavljena iz šestih delov, to so:
1. Napajalnik
2. Ohišje iz kovinske litine
3. Odbojna leča
Na hrbtni strani ima panel zrcalno lečo, katere namen je usmeriti vso svetlobo v prostor, ki ga svetilka razsvetljuje.
4. Enakomerno razporejene LED diode na bakrenem traku
5. LGP leča
Plošča iz umetne mase, debeline 10-15mm, po svoji površini ima optične pike. Njihov namen je karseda enakomerno razporediti svetlobo.
6. Leča mlečne barve
Plošča iz umetne mase, njen namen je dodatno razporediti svetlobo, preprečiti bleščanje in zaščititi LGP lečo.
Zgradba vgradnega LED panela

RAZLIKE MED ECONOMY IN STANDARD LED PANELI

Ker želimo ugoditi širšemu krogu strank, imamo v ponudbi dva cenovna razreda LED panelov SLIM. To sta ECONOMY in STANDARD. Razlike med njima so opisane v spodnji razpredelnici.

LED paneli slabše kakovosti LED paneli SLIM ECONOMY LED paneli SLIM STANDARD
Svetilnost >65lm/W 70lm/W 80lm/W
Barvni indeks CRI >75Ra 80Ra 85Ra
Tip napajalnika CC (s konstantnim tokom) CC (s konstantnim tokom) CC (s konstantnim tokom)
Enakomernost svetlobe V LED svetilki so vidne sence. Svetloba je popolnoma enakomerna. Svetloba je popolnoma enakomerna.
Garancija ni garancije 1 leto na celotno LED svetilko z napajalnikom 2 leti na celotno LED svetilko z napajalnikom

Svetilnost - LED dioda

V LED panelih SLIM so najpogosteje uporabljene LED diode tipa 2835. Ker je proizvodnja LED diod kemijski proces, je pomembno vedeti, da pri proizvodnji enega tipa LED diod prihaja do odstopanj pri svetilnosti in barvi svetlobe. To za nadaljno prodajo ni dopustno, zato proizvajalci LED diode razvrstijo glede na različne kakovostne razrede svetilnosti in enakomernosti barve svetlobe. Za izdelavo LED svetil lahko proizvajalci uporabijo LED diode boljših ali slabših razredov. Rezultat je seveda cenejši oziroma dražji LED panel, ki pa po kvaliteti ni enaka. Odstopanja pri kvaliteti LED diod so najbolj opazna pri:
- svetilnosti (enak tip LED diode ima lahko do 30% slabšo svetilnost)
- upadanje svetilnosti (LED dioda s časom izgublja na svetilnosti - to je lahko od 0.5% do 5% na 10000h)
- neenakomernost barve svetlobe (LED paneli iste serije imajo drugačen odtenek svetlobe, kar je lahko moteče, če kombiniramo več LED panelov v istem prostoru.)

Barvni indeks (Color Rendering Index - CRI)

Ta vrednost nam pove, kako izrazite izgledajo barve, ki ga LED panel osvetljuje človeškemu oèesu. Barvni indeks sestavljajo številke od 0 do 100, pri čemer je 100 idealna vrednost in je enaka naravni svetlobi sonca. Varčne cevne in spiralne žarnice imajo to vrednost okoli 50-60, zato je z njimi osvetljen prostor ponavadi bolj bled (slika desno 1. limona). LED paneli so v zadnjih letih na tem področju doživeli velik napredek, povprečna vrednost barvnega indeksa je skoraj enaka naravni svetlobi, to je od 75 do 90.
Vrednost barvnega indeksa CRI pri LED razsvetljavi

Enakomernost svetlobe

Prednost LED panelov SLIM je v svetlobi, ki jo oddajajo. Ta je zelo enakomerna in razpršena. Za doseganje takšne svetlobe so uporabljene tri optične leèe (odbojna leča, LGP leča in mleèna leča), ki svetlobo razporedijo popolnoma enakomerno. Problem pri LED panelih slabše kvalitete je, da so ob pogledu v svetilko vidne svetle točke in sence. Dodaten minus takšnih LED panelov je tudi njihov izkoristek. Svetilnost je zaradi slabih optičnih komponent lahko do 30% slabša kot pri drugih LED panelih.

Napajalnik

Glede na raziskave, je v 80% primerov glavni krivec za odpoved svetil prav napajalno vezje. V proizvodnji LED panelov SLIM se v glavnem uporablja ena vrsta napajalnega vezja. To je CC (constant current) napajalno vezje s konstantnim tokom. Njegova naloga je, da zmanjša hišno napetost (230V) na napetost, ki je primerna za napajanje LED diod v svetilki. Problem nastane, ker lahko hišna napetost v realnem svetu niha za +/- 10%. Napajalniki imajo večinoma nazivno vhodno napetost 230V, zato mora biti napajalnik predimenzioniran, da lahko normalno deluje kljub nihanjem in povečani napajalni napetosti, kar je pogost pojav. Kvaliteto napajalnika je ponavadi težko preveriti, zato je pomembno, da imajo LED paneli SLIM garancijo, ki poleg odpovedi LED diod, krije tudi odpoved napajalnika.