Koliko LED svetil potrebujemo v prostoru?

Kalkulator za lažjo izbiro svetil

Eno izmed največkrat postavljenih vprašanj pred nakupom svetil je, koliko svetilk pa sploh potrebujem v prostoru? Ker pa je odgovor odvisen od tipa in velikosti prostora, svetilnosti izbranih svetil in seveda želje stranke, oziroma končnega uporabnika prostora, smo se odločili zadevo poenostaviti. Razvili smo kalkulator, ki na podlagi vnesenih podatkov, izračuna priporočeno moč in število svetil. Končni rezultat (osvetlitev prostora) temelji na predpostavki, da so izbrana svetila LED, so enakomerna raporejena po prostoru in imajo kot svetilnosti od 120° do 180°.

Nasvet o priporočeni moči je tako mogoče upoštevati samo pri svetilih LED, pri halogenskih ali varčnih svetilih, bi bil ta podatek popolnoma drugačen. Za uporabo kalkulatorja samo vpišite podatke in kliknite gumb izračunaj.
Svetilnost:Nizka Srednja Visoka
Barva sten:Svetla Temna

Katera barva svetlobe?

Svetila v naši ponudbi so dobavljiva s skoraj vsemi odtenki bele barve svetlobe. Ker se odtenek bele barve svetlobe svetil izraža v barvni temperaturi, ki jo merimo v stopinjah Kelvina, lahko v naši ponudbi najdete svetila poimenovana kot topla, dnevna, nevtralna ali hladna bela. Manjša, kot je barvna temperatura svetil, bolj topla je svetloba in bolj rumenkast odtenek ima. Večja, kot je barvna temperatura svetil, bolj hladna je svetloba in bolj modrikast odtenek ima. Svetila z barvno temperaturo od 2200K - 4000K se smatrajo kot toplo bela, svetila z barvno temperaturo od 4000K - 6000K se smatrajo kot dnevna ali nevtralno bela, svetila z barvno temperaturo večjo od 6000K pa kot hladna bela. Za lažji prikaz razlik v praksi, si lahko ogledate fotografije spodaj, na katerih je enako svetilo prikazano v različnih barvah.

Opomba: svetila v naši ponudbi niso dobavljiva v vseh možnih barvnih odtenkih, razpoložljivost in dostopnost si lahko ogledate na strani posameznega svetila.

Svetila z barvno temperaturo 2700KIZRAZITO TOPLA BELA (2700K)

Svetila z barvno temperaturo 3000KTOPLA BELA (3000K)

Svetila z barvno temperaturo 4000KDNEVNA BELA (4000K)

Svetila z barvno temperaturo 5000KNEVTRALNA BELA (5000K)

Svetila z barvno temperaturo 6000KHLADNA BELA (6000K)

Svetila z barvno temperaturo 8000KIZRAZITO HLADNA BELA (8000K)

Priporočila glede barve svetlobe svetil

Izbira barve svetlobe svetil je seveda na koncu odvisna od želje stranke, obstaja pa nekaj priporočil, katera je vredno upoštevati pri nakupu in izbiri svetil. Barvna temperatura svetlobe vpliva tudi na človeško notranjo uro, zato je pri izbiri svetil smiselno pomisliti tudi na to. Človeška notranja ura (kako zelo budni in zaspani smo), se namreč uravnava po soncu, ki ima barvno temperaturo okoli 5800K.

Izpostavljanje svetilom višje barvne temperature nas lahko zato naredi bolj budne, izpostavljanje nižji temperaturi pa bolj zaspane. Zato za prostore, kjer preživite večer (dom in bivalni prostori), priporočamo izbiro svetil bolj toplejših barv (do 3500K). V prostorih, kjer preživite dan, ali kjer delate, priporočamo izbiro svetil dnevnih ali nevtralno belih barve (od 4000K do 6000K). Izbiro svetil z hladnejšimi barvami (nad 6000K), priporočamo za zunanja svetila in dekorativna svetila, kjer je barva svetlobe in videz svetila bolj pomemben od samega vpliva na prostor in človeka.